用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 靠記億彈琴
樓主: LeeCC
go

靠記億彈琴 [複製鏈接]

回復 LeeCC 的帖子

加埋DO RE MI 去作歌仔, 又得唔得呢?

Lee CC.Your boy is so talented.
Find him a good piano teacher, 啓蒙老師is extremely important
演藝has courses for kids who are talented in music, you can look up the website

最近看返自己大半年前的留言,好耐冇來這邊看,因爲近排浦自閉寶寶個欄多

阿仔證實係自閉,音樂個方面進步得好快,但而家重點係搞好自閉引起的問題

多謝大家的意見

你仔仔既情況同我大女女十分相似!這類小朋友天生就是藝術家個性,音樂,視藝天份都高!但音樂天份再大就不够用,要看父母的心態和小朋友的選擇!但我女不是自閉,她是ADD,也伴隨很多情緒問題。自閉兒童喜歡獨自活動,不願表達,如果迫他和人群一起,只會令他增加發病機會!不妨讓他多做運動,男孩子更可選擇户外有氧運動,晚上才讓他獨立活動,長時間讓他習慣這種生活方式,到了中學時期,他應該開朗很多,否則到時問題會很嚴重!另外,如你們有信仰也是更好!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

引用:我細囝小時候亦有類似的表現,當然無你囝囝

引用:阿仔病咗1星期,冇返學,日日自己彈琴幾個

已換了老師十個月了

現在的老師接手一個月已可教到阿仔從不看譜變成可隨時自己看新譜彈新歌,一看譜可沒琴,可唱譜

啓蒙老師真的好重要

我個仔新老師接手無耐就要我換琴,不可再用數碼琴練,她說
數碼琴只初學幾個月試小朋友是否喜歡彈琴用下,確定肯學下去要正式鋼琴,

兩個舊老師說可用數碼琴練習幾年都無問題,她們自己細個都系!

真係學一定不能用數碼琴, 會彈壞手勢

我女K2彈學校的兒歌(無譜),首歌都成分鐘有多,當時她只學佐三幾個月琴,老師經常請她在茶點時間表演;5歲幾時自己主動作曲作詞,自彈自唱… K3校際賽grade 2比賽有好成績。好enjoy彈琴,而加學琴2年多d,grade 4水準。我唔心急考級,每年只參加校際比賽,我想她彈多d歌,聽多d音樂,enjoy音樂… 我覺得我女唔算得系o力,因為見過4歲幾孩子彈得超好,仲有d系幾歲人仔學琴2年幾就考到8級的,果d才是神童!所以我最近同亞女分析天份呢個問題,我告訴她,你有d音樂天分,但要好努力好努力才能有好成果,就算果d神童,都要經過苦練,才能成功…
所幸,我女無其他行為問題,學習全面,P1好輕鬆就考到全級第一,朗誦/drama都有不錯的表現… 她在音樂/記憶/創造力/觀察力/表演/分析能力等方面較出眾,好奇心比一般小朋友重,一得閒就搞搞陣(搞破壞),喜歡動手做野,精力過勝,體能特好,轉速快,心智比同齡大成1-2年。
缺點是好衝動,動作超快;優點是聽教聽話!朋友都話我女比較特別,通常呢類小朋友都好難教和control,但我女澎湃得來又聽話!管教她,最緊要比多些責任和活動,keep her busy,一定要大運動量,要放電…
我唔知是否需要check IQ,分數值真的不重要,最緊要知道自己對女兒的教育方向是否正確,但又感覺自己都幾瞭解她,check出來多數同我地知的都差唔多… 所以,無去check IQ。
‹ 上一主題|下一主題