用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問一些band one two 仔女都選擇直資band one two媽咪 ...
樓主: 燁燁媽
go

想問一些band one two 仔女都選擇直資band one two媽咪問題 [複製鏈接]

sugarnana 發表於 13-2-21 13:42
因為實在有太太太多人報考,小學不愁選擇,面試題目深一些,可以高下立見,方便揀摔。。。返回正題,這段日 ...
如果係心儀B1既中學接龍, 我會揀龍校.

引用:Quote:Jackieson+發表於+13-2-21+11:23+回

原帖由 719117 於 13-02-22 發表
may i know which school your kid in???
其實只是預備升小一,在這裡向前輩取經。

satu 發表於 13-2-22 08:33
多謝你既意見、我同小朋友已經盡量調節心態、放開恨左多年既志願、只求入到一間門當户對既中學。由最初諗住 ...
在我心目中,大抽獎不是只玩頭三志願,你的所謂保險線跟我的還有點距離。派唔到第一志願如果選學校選得唔好,就隨時跌到好後,有時並唔係好似我地咁諗,第一志願唔得就會輪到第二志願,一路順序落去。主要係你放第二的學校好多時就會係一些band 1b或者band 1c同學的首選,人家填首選,你填第二選,如果那間是都幾受歡迎的學校的時候(如果照你咁講,band 1b都肯定係一間唔錯的學校,如果唔係都唔會迄立band 1b啦),真係第二、三志願的都隨時派唔到。
再講番條保險線。(我用band 1同學作例子)保險線就是一般band 1同學,不論band 1a或band 1b或band 1c,總言之是band 1同學,你選好適當的band 1學校的排列次序之後,同時你要作最壞打算,如果派唔到以上的band 1學校的時候,你會考慮一間怎麼樣的band 2學校。當大家都清楚band 1生最差都只係會派去band 2學校的原則時,你在這時放的第一間band 2學校就會成為一間保險學校。所以大抽獎並不存在band 1a一定派band 1a或最差派band 1b的情形,如果真的這樣想,只會局限了自己在大抽獎的選校。

大抽獎這過程唔會再分甚麼band 1頭、中、尾,尾的同學都可以亦絕對有機會可以抽到頭的學校,頭的同學亦有機會派到尾的學校。慶幸的我們還可選擇直資和自行有兩個選擇。

719117    發表於 13-2-26 17:03
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

ohnono, 我開始迷失喇、你意思係唔係就算band1頭學生, 第二、三志願放1B都唔算保險綫、應該係第三、四志願放間1C,2A先可防止跌得太後?

satu 發表於 13-2-22 22:16
ohnono, 我開始迷失喇、你意思係唔係就算band1頭學生, 第二、三志願放1B都唔算保險綫、應該係第三、四志願 ...
選校的和排序,好視乎每個區的特性。但有一點是相通的,就是band 1同學最差都只係會派band 2學校,在這個原則低下,還有甚麼需要考慮呢?就是盡量避免派到去這間band 2學校了。所以在最壞的打算作保險之下,我們仍然不能夠將所有band 1中學放在一起就算攪掂。你的第一志願,只有同是將相同學校放第一志願的跟你爭,但你的第二、三、甚至更後的志願就有可能是別人的第一志願,不論band 1頭、中定尾,都有這個可能,越受歡迎的學校就越有機會是其他家長的首選。越大機會是其他家長首選的學校,但你卻放他在第二、三或更後的次序的話,機會又自然較低。有時,提早將一些沒太受歡迎的band 1學校放進你的選校志願亦不失為一個可避免派到去保險學校的策略。有家長還會考慮提早去搏那些得一兩個位的他區學校。搏定唔搏,就由家長自己去決定。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

沒太受歡迎的band 1學校 ?  真係好難諗到有邊間.

satu 發表於 13-2-23 22:11
回復 ohnono 的帖子

沒太受歡迎的band 1學校 ?  真係好難諗到有邊間.
睇埋區內band 1升中人數和band 1學額作比較。如果人數和學額接近的,家長和同學都會大膽一些,傾向搏取band 1A和1B的學校而相對第一志願填1C的同學會較少。但第二志願就要平衡番第一志願的搏的心態,有家長開始填1C的學校。當然亦有家長繼續選擇1B的學校,因為始終band 1學位較充裕的時候也不必太早填上band 2的學校,正如有沙田區的同學派第七志願仍可獲派band 1英中一樣。

回覆:想問一些band one two 仔女都選擇直資band one two媽咪問題

咁我地呢區真係最差band1位得三百幾,就算band1生都唔敢盡博。

沙田區令人羨慕
‹ 上一主題|下一主題