用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問一些band one two 仔女都選擇直資band one two媽咪 ...
go

想問一些band one two 仔女都選擇直資band one two媽咪問題

先謝謝你們回答!
想知道為什麼你們仔女都已經是band one two媽媽,為什麼還要比錢讀直資呢?
為什麼不直接等派位呢?
是不是真係怕派不到band one two的中學?

B1,B2 and B3 都有自己選擇權利

直資可以早些確實個學額,唔駛折磨到7月。

719117    發表於 13-2-21 20:47
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-2-20 12:10
直資可以早些確實個學額,唔駛折磨到7月。
我更改了題目, 其實都想問band one two 媽咪!
ohnono,

你講既都係重點~
比我的那代, 我見現在有很多直資中學,  亦多了很多父母都願意多花資源給子女.
只是我有一件事不明白, 是不是真的只不想折磨到7月..單單這原因呢?
會不會有其他原因呢?

引用:Quote:ohnono+發表於+13-2-20+12:10+直資可

原帖由 燁燁媽 於 13-02-20 發表
我更改了題目, 其實都想問band one two 媽咪!
ohnono,
我選直資係因為呀仔係band2生,成績好飄忽,驚佢派到唔理想嘅中學,而身邊嘅朋友都認為英中好過中中(呀仔英文ok,但中文麻麻),所以直資收咗就唔等大抽獎

醒目開學勳章

我仔成績都係好飄忽, 時好時唔好. band 2 中至尾, 怕佢去左band 3 學校, 所以會報左band 2直資安全d. 唔係臨尾果次考唔到好既成績我就唔知可以點了.

兒子也是BAND 2 中 的學生..成績比較飄忽 , 而且 區內 好的BAND 2 學校 只有 2 , 3 間, 所以會報一些BAND 1 尾和 BAND 2 的直資 。

引用:+本帖最後由+燁燁媽+於+13-2-20+12:42+編輯

先謝謝你們回答!
1 派得不好, 到時可能找不到理想
2 直資多數英中
3 band 1 頭建議等派位
4 直資for band 2 小朋友是一個選擇
5 不是理想的小學, 派位有風險

我個囡都係band 1尾,真係唔敢博大抽獎,而且仲有一次呈分試未考,點知會有咩變掛,要折磨到7月先知點死,我情原比錢讀直資,而且依家直資都唔係易考,我0地都簽0左決定讀直資,真係輕鬆好多.

樓主你想要咩答案呢??  如果我講考直資係因為家長層, 家庭結構, 質素水平.... 我諗會比人插C

MC1128  唔係呀,答案好合理  發表於 13-2-20 18:41

個人並不會因不想膽驚受怕到七月而選直資,主要還是看孩子的成績,假如肯定屬Band 1而同區又有足夠Band 1學位的話,一定會參加中央派位。
若學生屬Band 2,中央派位多數會派到Band 2,校風和成績可以差異很大,而且多數是中中,所以花錢讀英中直資學校可以理解。

我會選直資因為兒子屬band1尾,如果派位隨時比人派b2-b3,因區內太少b2校,b1位又唔夠.自行又比人比下去;加上易受同輩影响.如果同一banding,英中,校風,師資,教學模式,理念等都心儀,若$不是考慮因素,又可必take risk,而且用家亦非常喜歡該校.加上現在直資學費還算可以,也有資助申請

回覆:想問一些band one two 仔女都選擇直資band one two媽咪問題

人各有志,band one頭一定要揀官津band 1咩?我就無啦!放棄埋地區band 1官津的面試邀請信而入band 1尾直資都仲得呀!讀到書唔一定要同人競爭,有料之人係band 3都可順利入U,有人期望仔女做高分尖子,有人只希望仔女均衡發展!無話啱定錯,食得咸魚抵得渴

黃金屋    發表於 13-5-6 12:59
G-Ma  AGREE  發表於 13-2-25 00:40

回覆:想問一些band one two 仔女都選擇直資band one two媽咪問題

原来各位媽媽理念都差不多
我都怕仔仔派位唔好

直資學校教學彈性大點,似乎沒有名官津校那麼呆板和谷。這是我選擇的原因。

不如問下大家哪些band one two直資值得band one two生放棄大抽獎?

引用:不如問下大家哪些band+one+two直資值得band

原帖由 chun媽 於 13-02-20 發表
不如問下大家哪些band one two直資值得band one two生放棄大抽獎?
係呀,都好想知..

引用:+本帖最後由+燁燁媽+於+13-2-20+12:42+編輯

先謝謝你們回答!
沒有最好中學,只有揀選最適合中學

黃金屋    發表於 13-5-6 13:00
like_travel    發表於 13-2-23 20:23

請問在預備升中過程中,有否後悔當年沒有選擇一條龍學校?

引用:請問在預備升中過程中,有否後悔當年沒有選

原帖由 sugarnana 於 13-02-21 發表
請問在預備升中過程中,有否後悔當年沒有選擇一條龍學校?
一條龍小學也不一定可以100%直中學的?