用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 嘉諾撒聖心幼稚園的優缺點
樓主: kongman
go

嘉諾撒聖心幼稚園的優缺點 [複製鏈接]

JP908 發表於 13-4-3 03:05
想問問媽媽係聖心幼稚園讀到中學畢業,女兒考K1有優勢嗎?

我囡囡考2013-14 K1, 我都有attach埋我的畢業證書。
相信除了睇interview表現, 其他相關資料都係收生考慮因素。

回覆:Aaby 的帖子

Great! Thanks!

回復 JP908 的帖子

無, 仲要reject.

有架,要預備好証明文件

引用:想問問媽媽係聖心幼稚園讀到中學畢業,女兒

原帖由 JP908 於 13-04-03 發表
想問問媽媽係聖心幼稚園讀到中學畢業,女兒考K1有優勢嗎?
有優勢,我係舊生,由k1讀到f7,收咗我個女,但我reject。

chingcging 發表於 13-4-25 22:47
有優勢,我係舊生,由k1讀到f7,收咗我個女,但我reject。

Why you reject?
Which kg you choose?

引用:Quote:chingcging+發表於+13-4-25+22:47+有

原帖由 Aaby 於 13-04-26 發表
Why you reject?
Which kg you choose?
我只幫我個女選合適嘅幼稚園,而唔係人入我又入嘅幼稚園

引用:Quote:原帖由+Aaby+於+13-04-26+發表Why+yo

原帖由 chingcging 於 13-04-28 發表
我只幫我個女選合適嘅幼稚園,而唔係人入我又入嘅幼稚園
Then why did u still apply SHCK at the beginning?

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-04-28+發表

原帖由 keio 於 13-04-30 發表
Then why did u still apply SHCK at the beginning?

回覆:嘉諾撒聖心幼稚園的優缺點

因為我爸走咗去攞form!娘家係正樓上!成日同啲staff吹水,俾佢知道幾時攞form!

排得咁辛苦咪去in囉。In嗰日撞正學校旅行。我要個女著埋校服去interview,諗住你收就收唔收就算。

我自己都有fd教小學,佢個方針is not my cup of tea.

再講啦,你哋咪又係考10間8間k1,收先簡!相對我只考2間,自間叫有良心。

chingcging 發表於 13-5-1 20:04
再講啦,你哋咪又係考10間8間k1,收先簡!相對我只考2間,自間叫有良心。

...
你報考兩間,但聖心並非你本來的選擇,那就是說你要報考的其實只有一間!很想知道是哪一間幼稚園讓你這麼嚮往?它已錄取你的女兒了嗎?自信一擊即中,與其說你有良心,不如說你很有信心,而且是100%的信心!一般家長報考十間八間不是沒有良心,而是沒有你這樣大的信心,相信自己的子女逢考必收!

你在聖心從K1讀到F7,聖心的情況應該你最清楚了,為什麼還要去問你教小學的朋友?無心讀卻跑去考,錄取了就reject,不懂!你真的是聖心的校友嗎?

引用:Quote:chingcging+發表於+13-5-1+20:04+再

原帖由 kongman 於 13-05-02 發表
你報考兩間,但聖心並非你本來的選擇,那就是說你要報考的其實只有一間!很想知道是哪一間幼稚園讓你這麼嚮 ...
正因為係入面10幾年,好的差的心中有數。現在課程已比較淺(我年代小三已有history 同geography)  ,但現時質數比以前為差。尤其文憑試後排名跌得犀利,已是不爭事實。教書的朋友們是舊同學,可客觀分析各校利弊。不可能因聖心是母校而盲目追捧,選學校不是買名牌,選合適的更為重要。

引用:Quote:chingcging+發表於+13-5-1+20:04+再

原帖由 kongman 於 13-05-02 發表
你報考兩間,但聖心並非你本來的選擇,那就是說你要報考的其實只有一間!很想知道是哪一間幼稚園讓你這麼嚮 ...
我考真光full day,收上午,so i rejected the offer

聖心收上午,but i prefer full day school, so i also rejected the offer

唔係想講SHCK壞話, 我自己本身都係OLD GIRLS, 阿囡本來都讀緊K2, 但今年讀完上學期我都QUIT左..... 只可以話我同阿囡都夾唔到個斑主任

唔夾到咩程度而令你 quit k2? 好難揾 k2 or k3 插班呢! 你囡囡仲有冇返學? 可唔可以分享多啲比我哋作參考?

引用:唔係想講SHCK壞話,+我自己本身都係OLD+GIRL

原帖由 venetamama 於 13-05-09 發表
唔係想講SHCK壞話, 我自己本身都係OLD GIRLS, 阿囡本來都讀緊K2, 但今年讀完上學期我都QUIT左..... 只可以 ...
究竟係咩問題? 我女有幾間龍校offer, 但我心儀聖心,但又好怕選擇錯誤,希望你可以分享下學校因咩問題,而令你選擇退學?

當K2上學期尾時老師開始教組合數, 例如3可以係1+2, 2+1, OR 3+0, 但班主任演繹有D問題, 因為用中文教, 所以出現1和2是3, 2和1是3, 3和0是3. 但我個囡理解唔到, 返到屋企仲問我點解唔係1加2=3, 要用"和"&"是", 就呢個問題我同班主任請教, 佢根本都唔可以解釋俾我聽, 最後只係同我講呢條係組合數, 唔係數學題, 唔可以用加數去睇 跟住仲要話全班同學都冇問題, 係得我個囡一個唔明, 講到似乎有問題嗰個係我個囡.... 於是我覺得, 可能聖心真係太傳統喇, 接受唔到一個小朋友既challenge, 我亦唔想阿囡做隻唔識出聲既填鴨, 所以咪幫佢轉校lor
‹ 上一主題|下一主題