用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

Kyle 發表於 13-2-22 09:09
屈銀紙賣既野係俾普羅大眾, 成份一定唔會高。個仔Aba 間公司個鬼佬老板又係苦主來的,佢勁到為咗個仔聯同其 ...

其實有乜嘢跡象知道小朋友有腸炎呢? 係咪從便便次數或靚唔靚可推測到需要照腸呢? 若然有腸炎, 如何治療? 治療後又係咪d自閉行為有改善呢? 好似問咗好多嘢tim.

回覆:Kyle 的帖子

B12 針

yauman76 發表於 13-2-22 10:19
其實有乜嘢跡象知道小朋友有腸炎呢? 係咪從便便次數或靚唔靚可推測到需要照腸呢? 若然有腸炎, 如何治療?  ...

見你剛剛覆咗另一位家長類似問題, 謝謝!

回覆:yauman76 的帖子

唔係要講屎經呀?午飯時先啦!要開會。

Kyle 發表於 13-2-22 10:30
唔係要講屎經呀?午飯時先啦!要開會。

haha...從件"副產品"推敲, 我咁諗都好正常啫 .

回復 chris-BB 的帖子

哈哈!!我都未試過淘寶買0野,我都研究0下
合訂提議幾好呀,平運費
有無媽媽住tko有訂過,pm我一起訂呀

回覆:apple~y 的帖子

Iherb 幾時變淘寶,果位媽咪未明人地寫既野,就走去叫人幫佢買supplement.  巧驚噃!

回復 Kyle 的帖子

前排我看過則新聞,感覺類似你講腦葉酸缺乏証,
我由準備懷孕開始巳經食葉酸(當然唔係高劑量)又飲牛奶,我諗會唔會仔仔係肚內都有呢個問題
所以吸收唔到葉酸

孕婦補充葉酸或防嬰兒自閉     

明報 –

研究報告顯示,母親在懷孕開始前4周至懷孕開始後8周服用葉酸補充劑,可降低孩子患自閉症的風險。

美國醫學會雜誌13日刊登的報告稱, 挪威公共衛生研究所的科學家調查了8.5萬多名兒童及其母親孕期服用葉酸的情況。這些兒童出生於2002年至2008年,到2012年3月31日隨訪結束時,他們的年齡在3.3歲至10.2歲之間,平均年齡為6.4歲。

隨訪期間,共有114名兒童被診斷出患自閉症。科學家發現,母親在孕前至孕初期服用葉酸,其孩子患自閉症的風險比母親未服用葉酸的孩子減少近40%。但母親在孕中期服用葉酸,則不會降低孩子患自閉症的風險。

葉酸屬於維生素B類物質,天然存在於綠葉蔬菜內,也可人工合成。它是細胞正常生長、DNA(脫氧核糖核酸)合成及修復所需的重要營養成分。

自閉症是一種嚴重的精神發育障礙,症狀一般在3歲以前就會表現出來,主要特徵是漠視情感、拒絕交流、語言發育遲滯、行為重複刻板、活動和興趣範圍具有顯著局限性等。

我昨天睇報纸見塑化劑都引致自閉症...唔好用咁多塑膠,或小心選用

回覆:chuchumo 的帖子

阿仔用的所有膠杯碗筷,廚房易潔鑊,全給我扔掉。掉晒後會有意想不到的效果。地球其實好危險!

回復 yauman76 的帖子

寄D屎去外國,驗下米知有無腸炎。

Kyle 發表於 13-2-22 10:16
自己幫個仔打針我都敢仲打咗好耐。so what? 唔好鼓吹biomedical. Biomedical 有佢既問題。

...

現在B12有"含唎底丸",由唎底血管直接吸收,唔使打針,小朋友唔使受苦。

回覆:myson727 的帖子

一向都有啦!人地就係challenge 俐底無咁有先打針。馮醫生知啲唔知啲!佢自已自學自閉發展遲緩科目想撈埋啲油水。淨識成日叫人聞氣果個嘛!

回復 Kyle 的帖子

廚房易潔鑊係膠做......我都無諗過
你努力0左0甘多年果然身經百戰,直情變0左a仔專家
我鍾意你講0野夠中肯,會分析唔同治療利弊
仲幫我0地家長解答0甘多問題~~~~勁

廚房易潔點會係膠做?不過個coating 花咗就應該超級多重金屬,係好毒下。我帶仔排重金屬果兩年,排咗兩年,鉛同水銀一驗依然十倍十倍咁出,另血鉛1.9, 美國醫生話唔合格,要我諗辦法整到 below 1.  血鉛可反映病人最近兩星期從環境食物裏吸收
到鉛的數量。以前吸落果啲唔會再係血到,而會走咗去身體各處,例如骨,細胞影響住健康。咁點整低啲?我一向大小姐對廚房用品無咩興趣無研究,就係因為呢個提醒,我走入廚房研究下,發覺個屎鬼工人用到啲煲鑊個塗層花晒都唔出聲。把心一橫,一不做二不休,全部剷晒去。換晒不是玻璃就是手術級不銹鋼的煲鑊碗。連 water filter 都裝埋。結果一如所料跟住果次驗血,血鉛低過1呀!第一次成功!

其實我是幫iherb 做marketing 㗎! 講笑。

回復 Kyle 的帖子

大家都係同路人,都為自己小朋友附出很多
今朝係中心同仔仔上SI訓練
老師讚仔仔呢排狀態幾好課堂跟到足,專注力好0左
聽到都好開心,好安慰,仲要再努力
一陣放學又要同仔仔去張醫師針灸

回覆:yauman76 的帖子

欠你個屎經。食緊飯果啲唔好睇住。

若細心留意,或八卦問下s 位或訓練中心的導師, a 仔通常疴poo poo 有問題。 兩個極端,一係便秘,幾日一次,一係次次爛屎。如你小朋友可以疴靚屎 (真係拉肚子的日子唔計)恭喜你,佢一定係小兒科,衰極有限帶佢去針灸就可以。

何謂靚? 靚屎=香蕉屎, 即成形既(英文係formed stool), 浮面比沈底好。浮面表示水份夠,飲水足。不過我未見過成形浮面,係一次看電視講屎talk 時個講員形容既。

便秘一族,sorry 我無研究過,我仔係爛屎一族。

爛屎一族:
電話無電一陣繼續。

巧妒忌你呀付出有回報,我都唔知有無呢日。你仔要努力做隻乖箭豬仔!

Kyle,可否請教你呢隻會否重劑量得濟。。。

http://www.iherb.com/Nordic-Natu ... 2-fl-oz-60-ml/23058

total omega 3s 有1008mg

佢寫 for infants under 1 year of age
但有分body weight
我小朋友四歲多...體重30約磅
fall in the range 26-35lb body weight 4ml per day...
平時吃過 bioglan kids smart omega fish oil only
請指教。。。

‹ 上一主題|下一主題