用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

Kyle 發表於 13-2-21 09:19
Eye q, don't know. I need to research and reply you later. But smartfish don't buy. It contains milk ...

Hi Kyle,

Why not calcium? Calcium also not good to A?

回覆:chuchumo 的帖子

我仔仔睇緊個自然療法都有俾佢食d supplements, 所以我都冇再自己買俾佢了.佢最初都唔肯食,後來要加入d果汁或蜜糖就肯食,仲好鍾意食

回覆:dorisfan 的帖子

未試呢隻。試緊隻普通的 metabolic maintenance 嘅5mthf. 因見多人用啲。係呀 同b12,b2 and b6 話會好啲。但大家似乎係初哥,唔好搞咁多野住。同食supplement 要小心,我仔高峰時一日食50 種, 係咁加落去唔係辦法㗎, 好容易變不歸路㗎!成個藥煲咁!人始終要還原基本步,從日常生活中去想究竟邊到出錯。經咁多年反思,我唔係太buy 生物治療果套,宜家我幫緊個仔慢慢cut 走啲無大作用的supplement. 我無奶油叫人再中個頭埋去。

回覆:chuchumo 的帖子

Oic. Another 中國國萃.

回覆:Hello101 的帖子

Calcium - 唔記得講a 仔要超小心唔好亂補calcium, 除非驗血證明缺乏。

A 仔通常個個身體唔識處理calcium. 同埋身體已經超多calcium. 我個仔唔補calcium一年有多,驗血都話佢 normal high. 一補calcium 佢就會撞頭,我估應該係頭痛。同埋calcium 和鎂是相對,calcium 一高鎂就會用好多,體內就會唔夠鎂。奶裏面嘅calcium 人係好難吸收,要補從食物方面入手,如骨湯,先可以。唔好俾廣告蒙蔽。

Kyle,

請問如3歲第一次試,可否選Thorne Research, 5-MTHF, 5 mg, 60 Veggie Caps? 還是選1 mg 試下先? 另外是否一日食一次?

kyle 你指係咪呢隻,係咪一日一粒

http://www.iherb.com/Metabolic-M ... g-60-Capsules/44131

回復 apple~y 的帖子

http://www.iherb.com/Metabolic-Maintenance-5-MTHF-Methylfolate-10-mg-90-Capsules/38360

我用呢隻噃, 普通料.  不過這隻和你講果隻是10MG.  初初唔好玩咁高, 試咗Thorne 1mg 先, 由半粒開始.

回復 chaimum 的帖子

真係恐怖, 咁搏做咩, 你估包生仔, 都話小小開始先. 1mg (一日半粒好了).  我以前心急到屎, 幾個月內捉咗個仔打咗幾支疫苗針, 搞到佢咁樣, 累鬼屎佢.  真係唔好咁心急.  心急令願唔好玩.  無好到都唔好搞衰咗.  

回復 Kyle 的帖子

多謝提點,係咪呢隻,初初半粒,有無話早,午,晚什麼時候食或者唔可以空肚食
http://www.iherb.com/Thorne-Research-5-MTHF-1-mg-60-Veggie-Caps/18447
我先試半粒再看看效果,係咪要同fish oil分開唔同時間食呀

回復 apple~y 的帖子

其實無所謂幾時食, 隨你喜愛, 跟唔跟魚油一齊食都得, 方便啲緊係一次過喂埋佢.  另外如你好驚有 hyper, 每次試新野我喜歡第一次等星期六先開始, 有咩不良反應我可以成個六日睇住.  至於一日裏什麼時間食好, 晚上唔好了, 因為費事hyper 會影響睡眠, 下午班小朋友我會選大清早, 有咩Hyper, 食完一個早上發晒出來, 上午或全日班我會選放學後回到家即食, 意思係想儘量減低在學校的影響. 有咩事我睇唔到.  下次加份量我又會重覆以上的等星期六先開始.  這些心得希望幫到.你.

Kyle - 我係初哥, 我想問一吓"BIOGLAN" Kids Smart係咪都係唔好食呢? 佢無講有奶喎...

apple~y - 如你開始買Kyle介紹既葉酸可唔可以幫我一起買, 我約你攞, 除咗省運費, 我無淘寶戶口, 唔想太煩...

Kyle - 另外, 我想問吓你有無試過(個別)ABA密集訓練比你仔仔, 試咗幾耐? 效果如何? 我朋友話半年有改善, 但太貴, 我怕浪費積蓄(因為我巳無做嘢照顧亞仔)

回覆:chris-BB 的帖子

屈銀紙賣既野係俾普羅大眾, 成份一定唔會高。個仔Aba 間公司個鬼佬老板又係苦主來的,佢勁到為咗個仔聯同其他苦主開咗間Aba 訓練中心,佢對我說全球識醫自閉既西醫只有三十人到,大部份係美國。我地揾supplement 就當然去美國揾。唔通走去美國揾中醫咩?dr. Rossignol 有兩個自閉仔,佢開的supplement 份量好重下,如我用Nordic natural , 佢叫我仔一日食15ml, 你估約我vegepa 或你講果隻,未要食十幾廿粒。點解要食咁多呢?因為腸發炎囉!吸收俾正常人差好多囉!講你知a 仔大部份都有腸炎。邊段發炎?一定係小腸末端叫迴腸果截有事,再嚴重個案可能大腸都有發炎。而果截係負責吸收營養。我捉過個仔去照過腸鏡,證實咗西方這個說法。

回覆:chris-BB 的帖子

我要返工,無辦法要用Aba.  係要什麼都高密度,屎操爛操先可以令佢地學到野。其實技巧人人有,咩都同佢屎操爛操,無錢有時間有心情未自己嚟!我要返工及無耐性未請人搞掂佢。Aba唔係咩神奇野,亦都唔係有些家長話專搞行為囉!宜係咩都教,單對單,日日操起碼幾個鐘。

回覆:Kyle 的帖子

努力試果個創辦人姓黃既女士,好似一日捉住個仔教起碼八個鐘。高密度唔多唔少都會有進步,問題教果個有無恆心啫。

回復 Kyle 的帖子

我都睇過本"Changing the Course of Autism: A Scientific Approach for Parents and Physicians"

作者講: " 腸炎 (或叫腸漏)系做成小朋友各種發展問題的主原之一,醫好腸炎就可帶給小朋友重大改善。"

回覆:Kyle 的帖子

Hi Kyle, 有無試過這含唎底B12呢?我仔年頭食,見佢做閱讀理解好左,昨晚同佢做中文詞話作句,佢自己想倒d處境,再提少少就自己作倒,好快做完。

回覆:myson727 的帖子

呢隻腸炎唔係話醫就醫到。發炎唔係因細菌、病毒、霉菌引起,係免疫系統出事令到身體亂籠亂咁發炎。我知你玩生物療法但是唔好以為生物療法一定攪得掂。當然好彩係會有人得囉!我仔兩歳半就照腸鏡,找唔到發炎原因,食咗醫生開類似類固醇來suppress 發炎,醫咗一段長時間至放棄都未搞掂。所以我知道個仔邊方面有事,知道唔等於用生物療法就掂。

回覆:myson727 的帖子

自己幫個仔打針我都敢仲打咗好耐。so what? 唔好鼓吹biomedical. Biomedical 有佢既問題。

‹ 上一主題|下一主題