用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症  

回復 Hello101 的帖子

自閉界比較出名是Nordic natural, carlsons.  我未用過Carlson, 但自閉界裏面好多人用佢, 你可以睇下.  Green pasture 成份巧高下, 食少少就夠, 還有vit A&D, 不過就比較貴和難買啲.  食supplement 又係果句慢慢加大, 看反應, 每個仔唔同, 需要既野都唔同.  放心魚油應該係比較安全的supplement, 多食唔會有咩事.

回覆:myson727 的帖子

其實試下介口係無衰,宜加好多研究都話牛奶好有問題,好多時有濕疹的小朋友一介奶就無事。大家有無留意好多大人一飲奶就肚疴。人其實到了三歳消化奶的能力會慢慢沒有。小朋友最好都係跟大人食飯,從正常飲食吸取營養,而唔係大人為咗方便仲一日俾幾支奶整飽個小朋友囉!中國人以前係細個飲人奶,跟住介奶後食飯食菜食肉,無人幾歲後仲飲奶,以前邊有這些衰病,牛奶這些是西方野,唔多健康,我看過報道話現今奶農會不斷幫乳牛打激素令到乳牛生完牛bb之後很久都可以keep 住長時間產奶。西方世界宜加啲人搞出好古怪病出來,什麼克隆氏症、腸過激!其實一句講晒免疫系統出事囉!身體亂咗籠亂咁發炎。而最多人會食物敏一定係第一牛奶, 第二雞蛋。

回覆:低功能自閉症=腦葉酸缺乏症

D stem cell 要在腦入面裝一個水袋養住d cell 先有用同先 active. 而個水袋近耳仔立置。保養得唔好小朋友會聾。
針灸係同一theory based logic 的treatment, 棘激神經缐生返。做stem cell之後 係唔做得針灸。
做咗stem cell手術, 食會棘激腦細胞的薬物如葉酸要先問stem cell 移植醫生。

回覆:pyalisa 的帖子

Stem cell 有巧多種,你呢隻咁激,係頭開個窿,是不是德國叫什麼 xcell centre 的?有一隻係美國境外近中美唔記得是不是costa rica 用 iv 整入身體裏面。大陸都好似用iv 咋!而我用的是打兔仔的,之前未有一輪新聞果種囉!話東歐唔記得邊鬼個國家,醫院成日唔見嬰兒,啲媽咪生咗出來啲護士強話瓜咗,整瓜啲BB 攞去整stem cell 賣俾病人做治療。雖然我誇口咩都試過,但打屎都唔敢捉個仔玩你呢隻係個頭開個窿啦!

回覆:apple~y 的帖子

Thanks for sharing

Kyle,

可以PM給我係邊度買5MTHF嗎? Thanks!

回覆:BB頭maimimi 的帖子

Iherb.  My doctor protocol, you can find from the website, is 1-2mg / 1kg ( weight)

回覆:Kyle 的帖子

This is the final target. Increase gradually from 400 or 800mcg, you may take several months to reach the target. If any adverse effect, no need to push, stay there for a longer period or even reduce the amount. Children are different.

回復 Kyle 的帖子

請問eye Q 如何。

我小朋友每天吃2-3粒,但效果不太明顯

I am now using the over the counter 5mthf at 10mg (only half the way of the target). Since I am satisfied with the performance I can stay at this amount. There is no need I must reach the target. This is unlike the traditional western doctor approach.  The target is for reference. The suitable amount should be come from your observation.

回復 myson727 的帖子

請問B12與葉酸在那裡買

myson727  我睇開個"生物療法" 醫生開的  發表於 13-2-21 11:26

回復 apple~y 的帖子

樓主 n apply-y

你地有冇Try 聽樂治療

Kyle,

可以PM給我係邊度買5MTHF嗎? Thanks!

Surveyor

回覆:Surveyor 的帖子

Eye q, don't know. I need to research and reply you later. But smartfish don't buy. It contains milk.  I would choose something pure, without milk and calcium.  And also reading people review is important, just like we buy things at taobao.

B12 - someone would use needle which I don't like.   You may consider revitapop, which is lollipop.  But don't eat too much, manage the hyperactivity.

回復 apple~y 的帖子

apple-y,

你在那裡買,幾多錢 for one 有幾多粒,你一日吃幾多粒

Thanks a lot

No la. 諗極唔明點解聽下啲音樂個腦會無事。又貴,有錢試咗針灸先- 中國國萃。

回覆:低功能自閉症=腦葉酸缺乏症

。。。。。。。。。。

Eye q - 感覺上銷售方法和級數同vegepa 差唔多,常强調EPA 同dha 的比例, 呢樣野只有呢兩個牌子攞嚟講。成份低些,一日起碼食三粒以上。有gla 月見草油,有人有concern. 對男士唔多好喎(太多會不育)。

回覆:HopeLJ 的帖子

我緊係唔信啦!香港巧多治療都有點呃成份!這些sell 個爛鬼虛無的theory,就收人幾百蚊個鍾,至揾笨。我摷過所有自閉中外網站,無人話因為音樂治療醫好自閉症。領思、 s 位老師,連一個同領思有關的爛鬼醫生都叫我試下,點解?佢地抱住聽音樂非入侵性聽多無話,對小朋友可能會有效呢這個心理。大佬就算我有錢都唔好整啲咁神化野嚟晒我仔時間。鬧爆!