用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

回覆:STARCREAM 的帖子

其實我小朋友都無打六合一,但佢都有事

引用:Quote:原帖由+yl88+於+16-08-04+發表昨日見

原帖由 Yukiruirui888 於 16-08-06 發表
我都係,今晚在黎過,多謝樓主的分享
試了樓主推介的cod liver oil,有好轉

引用:回覆+yl88+的帖子 有聽過六合一疫苗會導致

原帖由 STARCREAM 於 16-08-15 發表
回覆 yl88 的帖子

有聽過六合一疫苗會導致自閉症,我阿b打了第一針,
我見你唔同post都問同一問題,不如你先衡量一下各樣可能性嘅風險。
情況一:如果個仔身體免疫系統出問題,根本處理唔到唔支疫苗嘅病毒,結果打咗引發自閉症,同事又得唔到疫苗俾佢嘅保護。
情況二:個仔免疫系統冇事,就咩事都冇。
問題係坊間只有一些另類療法,「可以窺探」以上風險,老實講,無咩數據支持㗎,信不信由你。

引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+16-08-06+

原帖由 yl88 於 16-09-04 發表
試了樓主推介的cod liver oil,有好轉
咩含量的,因我睇到有幾種,妳一開始食幾多?

回覆 STARCREAM 的帖子

見您問咗好幾次, 就答下您. 我仔有打六合一, 自閉嚴重.  不要在這裏問人攞數據, 無阿媽做研究的.

如您有懷疑, 遲些打, 或唔好打囉. 人來的, 不是貓狗,  唔打針, 不會有人捉你仔人道毁滅吧! 在香港點都是父母決定打唔打針.

工作忙, 如問題太重覆的話, 基本上我不回了.  所有資料在post 內找到. 見諒.

另一隻魚油叫 Blue Ice Fermented Cod Liver Oil (Chinnamon Flavor) 今日做半價. 但要給shipping fee, 唔平.

www.greenpasture.org

此魚油份量比較勁, 隻味道好難聞, 幾臭下, 唔洗食太多. 2ml to 5ml  x 2 per day 已可. 留意效果. 慢慢加大份量.

回覆:低功能自閉症=腦葉酸缺乏症

如食gelcap魚油丸,只食裡面的油,唔食gelatin,有冇問題?其實gelatin是沒有幫助的,對嗎?食緊Nordic Natural, 但小朋友吞不下,只咬破吞下魚油,吐出外層。

瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

回覆 Maria 的帖子

買liquid 啦, 有小朋友會對個殼有敏感. 買supplement 越簡單越好.  唔好有額外甜味, 香味, 物質. 所以我用既supplement 有時都幾臭下.

回覆:Kyle 的帖子

因為已經買咗,所以諗住食埋佢。

瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

回覆:低功能自閉症=腦葉酸缺乏症

請教,囝囝今日確定有自閉,屬中至嚴重。係咪一定要戒奶類?仲有咩食物要戒。謝謝

引用:+本帖最後由+Kyle+於+16-9-5+13:41+編輯+\

原帖由 Kyle 於 16-09-05 發表

另一隻魚油叫 Blue Ice Fermented Cod Liver Oil (Chinnamon Fla ...
請問這隻魚油比nordic naturals 的cod liver oil更好嗎?

上次樓主介紹的GABA對HYPER 和 睡眠很有幫助, 我測試500MG已經足夠

如果唔用不銹鋼PAN / 煲,用生鐵鑊得唔得呢?

Kyle 發表於 16-9-7 10:56
回覆 Maria 的帖子

買liquid 啦, 有小朋友會對個殼有敏感. 買supplement 越簡單越好.  唔好有額外甜味, 香 ...

..........

引用:如果唔用不銹鋼PAN+/+煲,用生鐵鑊得唔得呢

原帖由 mavis_bb 於 16-10-08 發表
如果唔用不銹鋼PAN / 煲,用生鐵鑊得唔得呢?
我覺得生鐵會甩d鏽出來

yl88 發表於 16-11-2 09:19
我覺得生鐵會甩d鏽出來

但D鏽都是鐵來,有人用鐵鍋來補鐵,其實得唔得呢?

我想睇醫生, 可惜DR.LAM不收新証, DR.KO 要介紹人.. 

引用:請教,囝囝今日確定有自閉,屬中至嚴重。係

原帖由 snowqueen929 於 16-09-09 發表
請教,囝囝今日確定有自閉,屬中至嚴重。係咪一定要戒奶類?仲有咩食物要戒。謝謝

...
奶蛋麥糖是基本要介的。
我仔仲對花生,水楊酸和蜜糖敏感

我用左5日終於睇晒依個POST, 我係因為想睇針灸的分享所以搵到依個post, 睇完先知原來仲有咁多方法, 真係遇上你哋太遲。

好多謝KYLE提供好多分享和資訊,好鍾意你個人性格好真,仲有一眾媽媽既經驗分享,係度學到好多野. 你哋做褔大家a媽, 一定有好報。(我都好信因果)

我個仔依家2歲4個月, 未有言語, 十問有三應(進步左), 認知差, 連阿爸阿媽都唔識, 有怪動作, 近排係fing手, 側頭, 坐車時會係個car seat上係咁撞個頭(好在係有個護頭墊上發生), 等等怪野, 開關門, 搭LIFT, 觀望燈(由細到大都係), 睇新聞, 兒歌就會好hyper, fing手+尖叫, 有時唔知做咩會傻笑(但唔算好耐, 最多1min), 唔會同人玩, etc.

喺阿仔幾個月時已發覺佢無眼神接觸, 十問九唔應, 有fing頭, 轉玩具怪行, 好似對個世界無興趣咁, 之後1歲時lur到健康院醫生寫紙去cac排期。知道政府有排排所以都諗住係外面做評估和訓練,但嗰時好無助因為好多機構都唔幫咁細個評,又唔知做咩訓練先啱, 當時只知3t嗰啲訓練, 係咁搵, 咩都要排, 根本排唔到. 又怕比人呃, 因為無咩錢.  所以都錯失左好多時間. 只係有機會上過協康的playgroup, 我同個ot講我仔問題, 佢話唔覺我仔asd, 但我覺得我仔好明顯下, 所以覺得協康pg好hea.

直到1歲8個月, cac評估, 評左佢發展遲緩(言語+認知), 同懷疑自閉譜系, 醫生話太細唔想咁快斷症asd, 但我心中覺得係 (當然我想唔係), 排i位. 聽左醫生建議 (她建議仲細做左幼兒訓練先),之後就立即幫佢去搵訓練,去過link評, ot又係話佢依樣唔得嗰樣唔得, 要做ot training, 但我老公唔buy佢 (好似kyle意思, 唔覺有根據)。之後就去左樂天睇, 我老公又buy個校長講啲野, 講中佢心裡想要0既野。所以就係樂天上左5個月密集班 (一至五), 直至9月上全日n班

暫時嚟講佢比我想像中適應n班生活(因為我以前無知帶佢上好多正常人playgroup, 佢會好似有課室恐懼症咁狂喊要走), 佢間幼稚園係邨校有i位的, 所以都包容我個仔. 個天一早整定比依間幼稚園我仔讀, 因為未知仔有事前仲眼角高睇唔起依間幼稚園, 算難入但居然收左我仔, 後來發現我個仔係需要依間學校先啱.

之前啲評估話阿仔未適合做st training, 因為認知未夠, 同細過未坐定。依家仔適應N班, 我覺得有啲基本嘢有進步左啲, 我就想搵ST比佢, 搵左好多, 終於排到一間有位, 過兩星期去做ST評估, 希望可以做TRAINING.

睇依個post中途已跟你哋分享換左廚具碗碟嗰啲, 打算睇完依個post就會去買kyle介紹的魚油, 葉酸試, 我會跟kyle議建慢慢試. 另外, 我最初目的針炙, 我係猶豫好耐, 因為我仔接受新事物好抗拒, 同唔like人攪佢. 針炙係我老公提議的, 因我好肉赤個仔比人針, 睇嚟我要鼓起勇氣博一博, 本想試浸大, 但聽你哋意見岑醫師都有醫德所以可能試佢。

我仔啲poo唔太差, 希望正如kyle所講自閉差極有限.  我有時都幻想我個仔會好番, 又發夢個仔同我講野。我希望等到依一日。因為我心底其實好抑鬱, 養左個仔咁耐一句"媽媽"都未聽過... 祝福大家的a仔都持續進步.  

如果各位有咩建議請指教。最後再次多謝依個post比左好多啟發我, 有好多point我好認同. 希望依個post多啲人join返, keep住updates.

nwing_yan 發表於 16-11-4 16:23
我想睇醫生, 可惜DR.LAM不收新証, DR.KO 要介紹人.. 

咁咪睇Dr Trodd
‹ 上一主題|下一主題