用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

回覆:Kyle 的帖子

...

...

仲叫我可以用頭髮

回覆:Jjchow2015 的帖子

驗血,頭髮或尿來測重金屬,驗法和看報告方法都不一樣。

驗尿:要測吃排毒藥前後來比較。
排咗一輪重金屬後,再不斷檢測吃過排毒藥後的重金屬排出狀況,驗出來全無再超標才可算合格。鉛和水銀比其他重金屬無咁易走出來,排毒初時如見到鉛水銀低,但其他重金屬高,不代表體內無問題。當其他重金屬出得咁上下,鉛和水銀才會較多排出。這個我想要經醫生先搞到。

驗血:只可測出近兩星期身體吸收到的重金屬情況。如喝了幾年鉛水,捉個人去驗血,血沿會超標。但如停飲鉛水兩個星期,再去驗血,量出來的血鉛就會顯著下跌。但不等於身體積存的份量達安全範圍。正苦就避談這點。鉛和水銀是很毒的物質,多一點,身體就壞一點。至於身體存了多少,就要靠吃排毒藥來激出再驗尿才知道。驗血到那處驗,化驗所也得醫生簽紙才幫病人驗。hk biotek 可能會轉介醫生給你。

頭髮:可以看出過去幾個月從頭髮排出的重金屬。如鉛水銀超標,就一定有問題。鉛水銀無超,但其他重金屬超,也有問題,如上述鉛水銀比其他重金屬難排出體外。報告要見到所有重金屬皆無超才ok. 這個自己攞頭髮去驗也可以。

希望幫到你。

引用:驗血,頭髮或尿來測重金屬,驗法和看報告方

原帖由 Kyle 於 15-12-27 發表
驗血,頭髮或尿來測重金屬,驗法和看報告方法都不一樣。

驗尿:要測吃排毒藥前後來比較。
唔怪得之只係As落番正常水平,鉛同水銀雖然drop咗啲,但依然咁高喇。多謝分享。

咁只是驗頭髮也可以check 到?還是只有食排毒藥先真正驗到?thanks thAnks!!

開始介口,食益生菌同魚油!其實要不要先介口,再加魚油同益生菌看看成效?魚油初初買你講的Artic cord liver oil,是否ok??1ml開始再慢慢加!

可以分享你家用什麼清潔剤?想借你個code用!

魚油好普通,不用太大陣仗,幾歲就2.5 ml 開始。1ml 都唔知食到啲乜。

驗重金屬就自己睇多些個可行性。驗到有你會點做?而家盲中中咁去驗為乜?驗的中心會否識得解讀抑或只懂跟讀數講結果?檢驗中心無話好唔好,人地驗到有乜米話乜囉!問題是香港無乜醫生幫人去重金屬,林觀禮和高楊楊都給人告到懵。你到時找邊個跟?馮宜亮是好死貴,Dr trodd 鬼佬,診金都唔平。

叫得asd 就是多樣問題,專注力不足、活躍、社交、語言障礙、感統失調乜都送埋。送得多唔多要看嚴重情度了。asd 中的自閉症就是最嚴重那類。你話驚大大下專注力不足我唔知點答你。

我仔4歳!重金屬都是想試下㖒下究竟什麼情況!都想知道個仔邊到出事!dr sonal 會排重金屬嗎?

Dr Sonal 不排。可否不要選擇性閱讀。我寫的四個醫生你不望下, 卻要從我的POST中整個9588 的 Dr Sonal 出來. 我看過你的POST, 你仔讀主流, 成日講野, 著鞋分下心, 你話佢無專注問題, . 現只是CAC要轉去精神科,你驚佢將來專注有問題罷。都未發生,為何要驚定先?

自己心情未ready 就停一停,事情是否你想像般?而家講緊醫病, 幾PANIC都無用. 我都想仔食一匙魚油就見奇蹟.  以你個人情況, 如要驗重金屬, 最好跟醫生(即要準備大畢診金),  不是交出兩三千給HK BIOTEK驗了就可完到件事囉! 你自己過多幾個月衡量下個可行性.  現階段最好去抖下.

之前也有提及小朋友已經有專注問題,ot 都覺得係,否則政府都不會轉去精神科!不是驚定先!你講的儿個醫生也有看過有關post同其他post d 人講,除非驗出來好嚴重,我暫時不打算用個d方法,所以先冇提!

唔諗排毒,又要驗重金屬?你看完個報告有高有低咁,自己解讀完會有咩結論?不如花錢去訓練下個仔或去玩下仲實際。 依你口吻,嚴重既治療你不會做, 你仔情況應不錯。 

驗咗如重金屬有事, 但唔排, 咁即是只會用其他方法, 那你不如直接研究其他。 何況, 排毒都未必可以醫得到。 

如果只有個d方法咁可能真係不驗住!訓練當然有,好似大家咁講訓練有幾有效真是一個個!

本來想買個隻Artic cod liver oil, 但有人叫我買fish oil, 話驚vit a and d 有人說唔幫要太多!你有什麼意見?

無意見,份量少,不成氣候。

I think so too!! 又不是高劑量!同麻a 同 d也是好野

通常介囗幾耐會見到有冇用?因為仔介gluten, egg and milk 兩星期,依然遊雲,可能又因為他病,不過我迫佢吃多d菜,就快就日日有靚便便!

引用:通常介囗幾耐會見到有冇用?因為仔介gluten

原帖由 Jjchow2015 於 16-01-07 發表
通常介囗幾耐會見到有冇用?因為仔介gluten, egg and milk 兩星期,依然遊雲,可能又因為他病,不過我迫佢 ...
我仔係頭兩日已見分別,個人定咗、乖咗。

回覆:奀珠 的帖子

咁快!我介左差不多兩星期,什麼也是差不多!等麻食物報告再想辦法!

回覆:奀珠 的帖子

希望痾多幾日會好d!

真是蛋奶小麥也仲!連橙也中!但介了一排也冇乜進展!

‹ 上一主題|下一主題