用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症  

回覆:apple~y 的帖子

GFDF 打錯字,應該係gFcf, 你應該聽過, 未係介gluten 同介奶囉!

回復 Kyle 的帖子

Aba都好貴0下,我負擔唔到
介口我上年都試過,效果唔太明顯
我小朋友現在係張醫師針灸,加食魚油,
我覺得針灸比較適合我小朋友
我仔仔係針灸之後主動表達大小便,之前無意識呀次次等我提先去
唔提就瀨0左就算又唔出聲話比我知,一地都係尿諗起都心傷
當時我一路清潔一路流淚,
s位老師都用0左好多方法都唔得,針灸之後解決0左呢個問題
老師同我都見仔仔其他方面都有進步,
針之前個人上堂好似無靈魂,完全唔知人0地做咩,現在好明白老師要求同跟到課堂
自己寫字,唔使我捉手寫,之前真係差到老師話係輕中度
所以我都keep住針灸
不過都仲有專注力問題要改善
0甘我0地小朋友咪一樣2014上小學

bobo-chan  請問針灸是否會痛?  發表於 13-10-3 10:28

我仔都係,試左針灸,呢幾個星期開始識跟人講野,自發講的字滙就唔多,聽指等都有進步~
另外,我都係針灸+密集+N班+魚油! 就暫時未試戒口,但我已開始減奶量~ 但佢奶引都算犀利,因佢半夜夢迴都會叫"奶奶"...

針灸Work 未好囉!我試過張醫師九個月,個仔無咩得著,仲嚇親添!係嚇到成日喊。我唔太鍾意張醫師既大包圍式咁針法,一次針八十幾枝,成隻箭朱咁,唔嚇屎就期。之後去廣華,針十幾支,無咁驚嚇!玩咗三個月,無野睇。但有親戚個仔比我個仔遲開始,人地可以針到好埋。唉!巧唔開心。

回覆:wilyun 的帖子

經我多年研究,牛奶唔係好野嚟!小朋友好多免疫系統問題如濕疹(發炎在皮膚)哮喘(發炎在氣管)、自閉(發炎在腦或腸)都是來自食物敏感,好多時都關牛奶事,腸炎通常關gluten 事。若可以捉晒啲a仔去驗血,應該大部份都對牛奶敏感。

gbmama  冇錯, 牛奶&小麥都唔係好野黎, 我自己都少食左  發表於 15-7-24 14:20

我初初去針都覺得張醫師既大包圍式針
但去得多就留意到都因應小朋友問題針
好似個小朋友無語言問題唔會針面,無玩手唔會針手
我仔仔都習慣0左,去到診所喊一陣,針完走時開心番
仲同張醫生打招呼
我都想仔仔針到好埋,希望有好番一日
你唔好唔開心,一定搵到出路
你仔仔aba上得好嗎?

我有時覺得做埋咁多治療,自己太心急,個仔俾我嚇親,其實我自己都嚇親,對佢和屋企人既心理創傷很大。現在我好聽到西醫,針灸、排毒針、吊針等,有打從心裏震到出來慄的感覺。現在我停了所有要拮佢既treatment 大概一年有多,佢宜家成日笑,單字,簡單短句都多咗。

回復 Kyle 的帖子

咁..... City Super 果D Organic 魚油好嗎?

回覆:Capricorn2521 的帖子

好似叫Udo 嗎? 要看成份,EPA dha 夠唔夠高!感覺上應該可以,因city super 啲野行得好前。香港未興佢地個採購已經揾咗嚟。但city super mark up 得巧勁,怕煩可以試下。其實上iherb 買仲平過香港買,但我唔知iherb 有無呢個u 字頭牌子。

vegepa魚油 ok嗎?

回覆:Kyle 的帖子

魚油要買成份夠高,和絕無水銀既。魚好多時有水銀,無水銀的有些人工哉培的魚,會用很多殺蟲藥來養魚。大家都唔想加重小朋友的負荷。食咗仲衰過唔食。

可否介紹下邊隻魚油較好?你之前介紹的網站各自的產品都有很多...是否EPA 及 DHA 數值越高越好?謝謝!

回復 Kyle 的帖子

Kyle,
請問高劑量係咪一定要醫生紙呢?我想比囝囝試下。

回覆:Kyle 的帖子

驗血後,我仔都系對牛奶, 蛋,花生敏感。

另外,我仔睇開果個生物療法醫生,都有開葉酸+B12 藥丸比我仔吃,早晚一粒,劑量就吾清楚。

我仔仔食呢隻魚油原味,大家參考0下
http://www.vegepa.com.hk/index.php

多口想問0下吊針係咩呢??

回復 apple~y 的帖子

我有用過Vegepa.  後來轉用nordic natural 和 green pasture.  因為覺得vegepa 唔係太專門, 個牌子廣告話自己是聰明豆, 對自閉, 發展遲緩有幫助, 個Sales 又話嚴重case 最多食兩粒, 但其實兩粒的EPA 及DHA都唔係好高啫, 駛鬼咁緊張, 跟住我去一些專攻自閉的店鋪網站睇(如香港的小巨人, 外國的iherb, kirkman, ourkidsasd) 都無人用佢的, 連我係Skype 望到個美國醫生都係攞住支nordic natural, 知道應該無衰未轉用nordic natural. Vegepa 你都可以試下, 它最好是無奶. Nordic natural 是專做魚油,佢有好多味道,liquid 有,gelcap 又有,款式又多,有些可以加calcium, vit D等, 啲仔巧麻煩, 有啲一定要食liquid, 或者有啲只肯食gelcap,  某啲味道個仔又會唔肯食, 你都係想佢食到, 看一段時間後有沒有進步,佢地食唔到就看唔到效果噃!

回復 BB頭maimimi 的帖子

自己買supplement 都話由低劑量試起, 咁鬼心急巧易衰。你點知對你個仔一定有效。一出好高劑量,你個仔好容易hyper.  你一驚以為佢唔需要葉酸, 其實佢係要的, 只是適應不來。咁你永遠米解唔到個迷?

回復 myson727 的帖子

佢呢隻應該係Kirkman 出的,比較小兒科,同埋係folic acid 嚟, 葉酸分好幾種最普通folic acid, CFD試folinic acid (高劑量或藥用叫leucovorin),5MTHF會好啲, 好似話唔駛經轉化。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回復 apple~y 的帖子

吊針米即是入醫院做IVIG(丙種球蛋白), 個仔血驗出來有腦炎(positive IgM to brain endothelial cells  under Anne Connolly Test).  丙種球蛋白是從捐血者的血提取出來的, 一樽丙種球蛋白集合咗巧多捐血人正常的血蛋白, 吊入病人軆內用來沖走病人軆內不正常的血蛋白。主力用來減低不正常的發炎。 記唔記得有個醫生打咗豬流感疫苗,未出事,入咗公立醫院,個正苦醫院幫佢輸咗幾樽丙種球蛋白囉,醫番好咗仲行得番。我係網上見到醫生宜家會用IVIG 來醫不育添! 有些一是免疫系統失調, 體內有不知原因的發炎, 會影響受孕的. 其實我係一個失敗個案,個仔都未醫好. 都係唔好講咁多.