用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症  

回覆:ChingMan1002 的帖子

生物療法只是初步食下益生菌,就真是唔多關事,都未開始用西藥來殺。敏感藥類固醇只是suppress 個免疫系統,令到個身體唔好對致敏原overreact 亂發炎。但類固醇唔可以長時間用㗎!我聽個一個案例,有個女仔頸有濕疹,長期揸類固醇,結果果個area 薄晒,之後變黑,巧肉酸下,宜家四十歲都未嫁得出。
若西藥唔得,我會選擇停,繼續介口,外用椰子油加甜杏仁油,呢個方法幾work. 我奶奶隻手因後生時長期接觸電鍍水,令到爛晒,同乾晒都可以大有好轉。椰子油十杏仁油嚴浩有提過。

有留意既話三個驗過食物敏感的小朋友-包括我,myson727 同這位全部牛奶同蛋敏感。真是開口中。快快戒奶!我一向以為個仔戒得清,原來佢食開的义燒包用奶做㗎!宜家所有酒樓都用奶來整中式包㗎!介埋哩排多咗新句子。係呀我戒埋佢心愛的义燒包屋企人都唔鍾意,真是無辦法,我得閒會研究下點用豆漿做义燒包俾番佢食。我望到有無奶的雪糕我幾貴都會買俾佢食下,佢望住人食雪糕漏晒口水個樣巧慘下。

回復 ChingMan1002 的帖子

Hi ChingMan102,

Could U please advise me where for inspection and how much. Whether by Dr. Fung

回復 apple~y 的帖子

Thank you very very much for your kind assistance.

This is your second time for big help to me.

回復 apple~y 的帖子

Could you advise me

What is the kind of "fish oil" U want to order from Iber

回復 Kyle 的帖子

我習惯帶亞仔去食嘢地方未坐低就帶佢去厠所柯尿,走既時候又去一次,中途都有去,佢飲一碗湯就巳經去得密,半個鐘左右要柯一次,遲一兩分钟佢就忍唔到要賴,行出去食市都差唔多半個鐘,第一時间去厠所,但啲厠所有人排队既話就趕唔切比去柯尿,可能佢重細忍尿唔耐,如果佢可以一個鐘先柯一次尿(飲得一碗湯計),我巳經好輕松!唔通出街前唔比嘢佢飲,唔得架,佢柯唔到屎重慘。屋企抹地無問题,收起啲膠地毯又來過,但我試過哩頭同佢抹完地果頭佢又再賴過(果時佢十幾分钟柯一次),佢重要踢佢自己賴出黎啲尿,果時佢都唔明我駡佢乜,都無時间罰佢…果種慘法都唔知點形容…
要買魚腥草煲汤就要買新鮮個啲,我見過係荃灣街市(楊屋道街市有得買),果度有兩間買哩啲嘢,味道無中藥味,有草青味,好似話滾滚就得唔好煲咁耐。但好多年無煲唔知有無記錯,你買時再問返個老闆。

引用:回復+Kyle+的帖子 我習惯帶亞仔去食嘢地方

原帖由 chris-BB 於 13-02-25 發表
回復 Kyle 的帖子

我習惯帶亞仔去食嘢地方未坐低就帶佢去厠所柯尿,走既時候又去一次,中途都有去,佢飲一 ...
你個仔都奇,咁鍾意飲湯,可以飲足一碗咁好野。湯利尿,疴得密唔奇。我見好多小朋友要好大個先開始肯飲湯。我要監先肯飲。好多父母都費是叫佢地個仔飲湯。我只可以講,賴尿唔係大不了,係街賴都係咁。正常小朋友叻的幾天可以介到,我個仔介咗三年,今天夜片都仲未得,如你今天都未開始同佢介,你呢啲慘可以好耐好耐,所以要action.

回覆:chris-BB 的帖子

講起疴尿密,我都想喊。阿仔一向唔多穩定,有時好密,十幾分鐘一次,有時一個鐘一次。Aba 老師好有heart 佢頼尿頼得幾密,佢地都不厭其煩幫阿仔換褲,帶佢去密啲厠所,抹地就當然工人抹啦。s 位就遇到這一日會立刻打嚟投訴話要幫阿仔著番片,我不時要兇佢地話:「阿仔屁股超級敏感唔著得片㗎!會紅會爛㗎!醫生都話唔著得㗎!著要問話我知㗎!著片都唔可以濕咗唔換㗎!佢一業住就會爛肉㗎嘞!」嚇到佢地唔敢郁啲就俾阿仔著片,其實我無提供片俾佢地囉!可能佢地靜靜雞問我工人攞。所以呢啲所謂專業人士邊個有heart 邊個無,家長要心水清囉!我遇到個嬸嬸佢係學校抹地,佢話細路仔賴尿好少事,我地做呢行抹慣啦!唔駛擔心。果個教人片片著係底底外面既s 位ot 成日唔教我仔揸筷子,要等佢什麼小肌肉ready. 我同佢講個仔樣樣野都學得慢,今日仲唔開始,佢永遠都唔會ready. 結果我迫佢係學校開始咗,我又係屋企教,都唔駛半年,佢係屋企已經成功咗,而學校仲俾緊對學習筷子佢。呢個st 仲可以開talk 講點樣係底底外著片片戒片的方法,佢未結婚點教人介片?啲家長仲聽得如痴如醉,真係omg 癲癲喪喪圍埋一枱。大家要清醒啲分辨邊啲係有heart 邊啲係到撈油水。

Kyle 發表於 13-2-25 09:17
講起疴尿密,我都想喊。阿仔一向唔多穩定,有時好密,十幾分鐘一次,有時一個鐘一次。Aba 老師好有heart 佢 ...
好有同感. 我仔讀緊s班, 有時我地班家長反而覺得個清潔阿嬸仲識教過個pst好多.

回復 Kyle 的帖子

我亞仔真係好鍾意飲湯架,佢食完飯要飲一碗湯,無湯飲果日佢都係要飲1/3杯水,我試過比果汁佢飲,佢飲少少就唔飲,益力多,利賓立果啲都唔係好鍾意,所以我要煲湯佢飲架。佢食嘢重好健康添,鍾意食菜,瓜,番茄,紅蘿白,唔鍾意食紅肉,魚及雞都會食少少,見到生果就搶住食,連保嬰丹都搶住食驚我唔比佢食咁。因为唔多食肉所以唔肥,到而家連30磅都未過到,所以我拖到而家都唔敢同佢介奶,我又想佢快啲識講嘢,所以要介奶了。今曰開始要介返片

回覆:Kyle 的帖子

其實我都係專業人士,九起上來可以好九,凡人一個無須要神化囉!

回覆:Surveyor 的帖子

Yes ar.

回覆:低功能自閉症=腦葉酸缺乏症

我仔仔8歲了!只係識講媽媽、bye bye!(仲唔係自發講)
我都好想帶佢去驗有無食物敏感!可以俾d資料我嗎?謝謝!

回覆:chris-BB 的帖子

益力多,利賓鈉超級junk food. 唔好俾個仔飲,飲水飲湯好過。

回復 Kyle 的帖子

講起揸筷子,上年S位時,OT又係話我仔未得,盞攪,吾好教住。但係上年9月轉咗I位,11月無端端一晚我仔話要用筷子。第2日,我即刻高高興興同I位老師講返,諗住叫I位老師在學校叫亞仔都要用。點之I位老師話:係呀!佢係學校一向都係筷子。當時,我先知,原本I位老師已經教咗我仔揸筷子。

Do u know if Nordic naturals proomega contains fish? My child is sensitive to 驢魚and tuna fish. Thx

回覆:mytigger 的帖子

食物敏感用血測既test 主要分兩種,一隻igE驗即時性(即一食錯野就即刻有反應), 另一隻叫igG ,驗延緩性食物敏感, (即食錯野後要好幾日個身體有反應)。igE 要抽血做,所以要經西醫,或西醫轉介病人去化驗所抽,而igG 只要幾滴血,要驗可以上北角一間叫biotek 的佢地幫你個仔篤手指或腳板搞掂佢。

嘩!你個女咁高難度,驢魚敏感?驢魚英文是不是cod fish? 如果係未唔食得fish oil. 要揾第二種提供dha 和EPA 既supplement.

引用:食物敏感用血測既test+主要分兩種,一隻igE

原帖由 Kyle 於 13-02-25 發表
食物敏感用血測既test 主要分兩種,一隻igE驗即時性(即一食錯野就即刻有反應), 另一隻叫igG ,驗延緩性 ...
多謝你的解釋!那我要驗那一種才好呢?還是兩種都要test呀?

Just went to little giaxx and want to buy that fish oil. The sales said I need to check clearly which kind of fish is allergy to my girl. Finally bought the 金盞花cream for her skin. Btw, the blood test was done 2 years ago, do I need to take the test again?