用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症  

monsterkid 發表於 13-2-24 01:23
關於5-Methyltetrahydrofolate, 我都想買嚟試吓,請問可以PM我嗎? 請問應該食幾多呢? 麻煩晒你。 ...
樓主我想請問你食5-Methyltetrahydrofolate, 係咪要加埋B12一齊食? 如要, 食1mg 5-Methyltetrahydrofolate 應食幾多份量B12呢?

回覆:yauman76 的帖子

無咩話幾多份量,真是因人而異。b12 波板糖由半支開始食。一日半支或隔日半支。hyper 就隔兩日半支,都hyper 就唔好食。食咗有進步,例如講野,專注等未增至一日一支囉。我見仔打b12針 都無咩特別,都無俾佢特別食b12, 只靠多種維他命裏的b12.  無野包生仔,但你有試的精神,唔係西藥都可以試下。提你幫助講說話的supplement 通常會有side effect hyper.  咁你要manage 佢啲hyper, 例如早上食,晚上唔好,假期先開始試新野或轉份量。

回覆:yauman76 的帖子

每次試野最好郁動一樣野以方便觀察反應,即唔好一開始兩樣一齊食。

例如:
1st sat: 每日 半粒 5mthf (=500mcg 5mthf)
留意反應1-2 星期, 假設反應良好
Next sat: 加到每日一粒 5mthf (= 1mg 5mthf)
留意反應1-2 星期,假設反應良好,下次你可以選加大5mthf 或b12,
Next sat: 1粒5mthf+隔日半支波板糖
再留竟反應1-2 星期,反應良好,就考慮下次加大其中一樣。反應不良,你會知係b12 唔係5mthf. 可以再調較一下b12份量。

總知每次只可郁一樣野,唔好心急一鑊過。 亦可主力玩5mthf, 到揾到最佳份量 ,先加入b12.  唔想食咁多supplement 當然唔駛理b12.

Kyle 發表於 13-2-24 10:46
是不是中藥?I like 中醫。但小朋友好難飲到中藥,飲湯都難。所以俾咩佢地食,同點食到係一大學問囉!我會 ...

唔算中藥,係類似西洋菜/菜乾既菜類囉。

因為未煲之前,真係魚腥味好重。不過就咁用黎煲湯,加件肉,魚就得。

一個星期飲得2次,消炎好有效。我之前有盤腔炎都好左好多。

不過唔好四處有得賣,要叫人預訂。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:chowqv 的帖子

I see. 我唔多入廚房,宜家識買有機菜,已經叻咗啲!

回復 Surveyor 的帖子

椰子油香港地好多地方都有得買
都好普遍
係iherb打 coconut oil cooking oil 就大把品牌多到眼花
好似呢隻
http://www.iherb.com/Nutiva-Organic-Extra-Virgin-Coconut-Oil-54-fl-oz-1-6-L/7311

little giant 都有得買比較0下價錢,就知平幾多
我呢排都做0左格價專家哈哈

椰子油優點
☺ 防止真菌、酵母、細菌及病毒感染
☺ 提高新陳代謝率,燃脂減重
☺ 改善消化及營養吸收
☺ 保持肌膚柔滑
☺ 降低患心臟病及癌症風險

iherb訂0野唔難,個網站有指引教你點做好方便
我都研究0左一陣,都好容易的,

葉酸我訂呢
http://www.iherb.com/Thorne-Research-5-MTHF-1-mg-60-Veggie-Caps/18447

回覆:apple~y 的帖子

呢隻正呀!好香椰子味,好多人買㗎!

Kyle 發表於 13-2-24 17:20
每次試野最好郁動一樣野以方便觀察反應,即唔好一開始兩樣一齊食。
好多謝你嘅advice!

回覆:ChingMan1002 的帖子

醫濕疹我覺得係內在要介口,外在要每次弄濕患處後趁皮膚還有點水份時揸椰子油,嚴重點是椰子油加甜杏仁油。

回復 Kyle 的帖子

我記得懷孕時食GNC
隻folic acid (1粒400mcg),係黃色細細粒
5mthf會唔會係0甘呢?

白色,極大粒下。

回覆:Kyle 的帖子

我有半樽唔知幾多粒Thorne research 5mthf 5mg 食淨, 有無人敢要,pm 地址給我,我記給你。記得是5mg 不是1mg.

回復 Kyle 的帖子

你比仔仔食埋咪得,

轉咗食metabolic maintenance 10mg 嘛!因 mm 細粒些會方便些,但口啤Thorne 好似幾巧。啲supplement 我成日一cut 就cut 鬼咗,仲有melatonin for sleeping 有無人要?

我準備加到15-20mg a day. 5mg 一粒唔多方便。

回復 Kyle 的帖子

嘩!!!0甘高劑量你仔仔頂唔頂得住
其實最盡個劑量可以去到幾多

melatonin for sleeping 係咪安眠藥

My doctor  recommends increase to 1-2mg per 1kg.  之前經美國醫生開果隻leucovorin 都食到25mg 啦!幾好㗎!食咗之後開始有意欲出聲。以前好靜,要prompt 先講到少少野。宜家成日追住佢老豆要呢要路。

Melatonin 天然咩 黑素喎!人體內晚上自已會產生的物質用來入睡。

有進步可以繼續加大,直至1-2mg per 1kg body weight.  可能要幾個月時間。 發現加大後好似差咗未返回之前的份量,一段時間後再試加大都唔得,未keep 番之前份量。若果食咗仲衰過唔食就唔好食,drop 咗去慳番啲錢。

佢對牛奶、酪蛋白、旦、奇異果敏感,而家夜晚食餐米奶,其實介口都叫做清架嗱,但濕疹都係咁,而家都係睇皮膚科攞d藥沖涼,食敏感藥水及搽類固醇,之前有睇過中醫不過冇乜恆心,我唸遲下都要再睇返。
至於生物療法都係初步,只驗了大腸話有菌而家只係食緊益生菌、補充劑嗰d.都仲未驗重金屬。其實我咩都唔識架,都係見人話邊樣好就走去試。