用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症  

回復 Kyle 的帖子

想問你平時係咪用椰子油煮0野食
椰子油對a仔好唔好

回覆:apple~y 的帖子

Yes 呀! 要我扮嚴浩。

回復 Kyle 的帖子

我媽媽剛剛打比我,話睇0左嚴浩節目
我媽媽係嚴浩fans
講個小朋友有發展障礙,就提議小朋友食椰子油
她叫我平時煮食油轉椰子油

回覆:Kyle 的帖子

呢個就係點解我唔太buy biomedical 既原因。從biomedical 裏找到a 仔呢到果到唔妥,好多都係真。佢地啲finding 差唔多係我個仔身上可以引証晒出來。有錢捉個仔去驗血驗尿驗屎就知,當然要寄去外國啲lab 做,但佢地啲治療方法我就有保留。

Biomedical 是一班比較open mind 既西醫佢地step back 從自閉兒身體有咩唔妥出發去醫呢個病。
如果你走去問一個傳統西醫,佢唔會覺得自閉同身體有唔妥有關,佢只會同你講,唔關事,無得醫,只可以從訓練中睇下佢可唔可以改善。即佢地提倡唔好做野,等運到。

biomedical doctor 其實都是西醫來的,佢地用既方法就係睇報告,頭痛醫頭腳痛醫腳,有重金屬就排,腸有霉菌就落藥殺殺殺。
西藥其實係化學品,是我們身體唔須要既野,supplement 就比較唔同,好似Vit a, b c, d, e, k, 一路數落去都是身體要既野。好似身體需要Vit c, 唔係類固醇或抗生素囉!我個仔驗尿candida 巧高,biomedical doctor 就開出殺菌,已經唔記得個藥名 f 字頭, m字頭個家長會知,但若是一個女人患上candida, 佢只可以食一日。biomedical 醫生連美國果個都要我仔食起碼六個月。食完後點解candida 指數只低咗少少嘅。ok 咁唔得,佢地未同其他西醫一樣叫你轉第二,繼續殺殺殺。m 字頭家長話要驗住個肝嚟食呢啲西藥。 我可以話俾你估,驗出來一有事,肝已經受到一定破壞,點解仲唔立刻放下屠刀呢?仲有個仔面色好差,佢個身體已經話晒俾我知佢個肝腎負荷已經好大。點解我識得放下屠刀呢?殺來殺去無效後,我唔用西藥,轉用 supplement 試下,居然指數反而跌低。再cut 埋其他西藥,居然面色都靚埋。後來無意發現個仔腳有pat 只是普通損傷嚟,佢都可以半年都唔埋口,浸會西醫開咗抗生素,類固醇和潤膚膏都係咁,dr lam 俾咗椰子油我個仔揸,居然一兩個星期好番晒。咁未走咗去研究椰子油囉!原來椰子油係天然抗生素,抗病毒、霉菌、細菌,咁未試下囉!不過poo poo 又真是好咗噃!

Hi do u know is this fish oil good?

回覆:ChingMan1002 的帖子

我要驗一驗屍先答你,但我好似係little giant 叫過呢個牌子,感覺上係自閉界既野嚟。驗完屍再覆你。

Little giant 個老板娘就係我地啲苦主嚟!佢果啲真是高人,勁到開舖做生意。唔知咩是針對a仔的產品,上下佢個網研究下。

回復 apple~y 的帖子

我仔係已經完成三個針灸疗程,三月初會開始第四個啦。佢一歲幾針到而家,我都係早介入既人,睇住其他同我仔咁細既小孩已經好返好多,但自己果個就理解都未掂,好似Kyle話好唔開心,連柯尿柯屎都唔會主動出聲,但我重未死心,我要佢最少完成五個疗程至睇情况,因为我相信為一選择係針灸,最省今錢,最有效。但我諗我仔低功能,所以要跟Kyle學下介牛奶食葉酸食魚油加針灸來改善個仔講野既能力。至于訓练我都有比佢,佢學咗年幾小組訓练(一星期二天),但無乜進步,而家開始轉個別(一星期一天),自己學咗自己教佢,希望會進步多啲。

apple~y  check pm  發表於 13-2-23 18:08

回覆:ChingMan1002 的帖子

我可以出驗屍報告。成份大概兩包等於5ml
的Nordic natural or calsons.

最大concern 係佢有蛋-主要食物敏感致敏源的頭幾位。唔清楚個仔對蛋有無敏感就唔好食佢。

另佢加入好多雖然係天然野,好似胡蘿蔔素、薄荷咁來整到個味巧味啲。呢隻應該無魚腥味。

[b]回復 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=35989478&ptid=2538133][color=Olive]Kyle[/color] 的帖子[/url][/b]

我提佢去厠所佢都唔彩我,我係強逼性拖佢去,佢其实佢有啲改善,拖佢去佢會柯出,但是佢有漏尿問题,我老公怕佢漏尿尿(啲啲濕再拖佢柯佢又有一大篤尿喎),所以提早叫佢柯,一天一天提早啲變成10分钟要柯尿(如l果飲一大碗湯),我覺得越来唔掂,我同老公講話要拖長佢忍尿,唔係教佢唔忍尿,我老公又話試试著返片,佢啲啲濕可以唔使煩,點知佢就柯返落片,次次叫都無得柯,又要重新教過,真係煩死!我帶佢出街好多時大半曰,帶底底褲褲唔係問题,但柯濕茶楼地下,商场地下,餐廳地下咁唔得喎,總之最煩!

回覆:chris-BB 的帖子

呢啲有啲啲濕叫漏尿?好似係佢忍緊尿,忍到爆炸,我會立刻帶佢入厠所再換埋條乾淨褲。賴尿通常係濕晒落條褲到,好少整濕埋個地下,商場酒樓濕咗就話之佢,好新聞呀未見個小朋友頼尿嗎?男人怕麻煩緊係話著片,著一世都好似唔關佢地事咁!

未識聽口頭指示,你未定時定候口頭加動作拖佢入厠所,有時見到佢有些蹟象例如少少濕、扯褲都即刻口頭加動作拖佢衝入厠所,疴完,猛讚佢,教埋佢講去厠所先放番佢出來。之後叻咗,就慢慢fade out 動作,只用口頭提示。正常小朋友你俾片佢著都唔識介㗎!小朋友要知咩叫濕咗唔舒服,先會介到。

回復 Kyle 的帖子

佢又唔係唔識聽指令去厠所,我在街外話去厠所佢又識自動自覺去厠所門口,但係係屋企就唔彩我,都唔知\點解。

回覆:chris-BB 的帖子

我個仔係咁佢無需要去就會聽到扮聽唔到,再迫佢去,就發脾氣,如果好急時聽到人叫佢去,佢走會走咗入厠所。

回復 chris-BB 的帖子

check pm

回復 Kyle 的帖子

我仔仔5age前toilet都唔會主動出聲
我提先會去,動作提示,圖卡提示都試過,無咩用
就係唔主動出聲,完全無意識話比人知,我當時都好頭痛
針灸後剛5age就自自然然自己表達去toilet
我第一次聽老師講上堂時仔仔主動話比老師知要柯poo poo
我聽到開心到喊...........

我仔都係幾個月前,佢先自發走入厠所或者自發出聲話要去厠所,但訓練咗經年呢!

回復 Kyle 的帖子

我0地0的仔真係多辛酸.........
我睇過little giant食品價錢,好似係iherb買都係抵0的

當然啦!人地賺咩呢?好多人都驚網上購物㗎!好理解的,因我個PayPal account 剛剛都俾人盗咗,正在理賠中。但十幾年來才是第一次。大家都要小心啲,要常轉密碼。