用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

另外糸咪通常原味好過d生果味?生果味是加了"added flavor" 才有味??

回覆:Hello101 的帖子

放工覆你,係公司睇唔到。

咩味,無所喟!最緊要你個仔肯食。你驚糖,就唔好俾糖果汽水佢,白糖(精錬糖)改天然啲既糖。

Sorry 你驚added flavor 唔係糖。佢果啲應該係天然flavor 來噃!

回復 Kyle 的帖子

鬼唔知打B12針快,直接入血,但我唔想我仔受太多皮肉之苦,可以選擇的話,我會選擇藥丸,等佢慢慢進步。

Kyle,

謝謝你提點
請問如一日食半粒caps,咁剩下半粒點處置?

回覆:myson727 的帖子

你宜家馮宜亮叫你仔食幾多隻supplement or medications?  馮宜亮診所有無b12 針提供?知唔知b12 除咗針、俐底外,仲有咩形式食?有無聽過一個創b12 自閉療法叫dr. Neubrander 既醫生? 知唔知馮宜亮幾時開始睇自閉?

香港在竹

回覆:chaimum 的帖子

今晩覆你。

你仔識唔識吞藥丸?幾大?幾重?

揾到是三歳,當唔識吞藥,將個膠囊扭開,倒半粒在匙內,另半粒留在膠囊,扭回個蓋,留下次食。加點水溶晒啲藥粉,攞去喂。自己試下味,感受下幾難頂啲supplement.

回覆:Kyle 的帖子

情況理想一路加大啲,到2.5 mg 時你便可以買5mg 一粒的,又由半粒開始。

回覆:Kyle 的帖子

繼續個爛屎一族,

日日疴爛屎,可以慳番驗屎,唔駛問阿貴應該有慢性發炎。驗屎只會知道有發炎和驗有沒有果幾種菌。至於邊到發炎就唔會知,要照腸先知。照腸對咁細小朋友嚟講係好殘忍下。如果我早知會咁,我唔會俾個仔照囉!照前診所姑娘講到無咩野,在醫院準備時,醫院啲姑娘就面有難色咁話咁細個一定辛苦。

同埋照完個爛鬼醫生先話佢臨牀咁來,a 仔多數都係果截有事。

爛屎一族啲屎外相係好典形下,色澤黃色,sticky 一pat, 好痴屁股,好難清洗,我自己稱之為自閉屎。

Kyle 發表於 13-2-22 16:06
Sorry 你驚added flavor 唔係糖。佢果啲應該係天然flavor 來噃!

oh 天然flavor...其實我吾識睇成份的。。。

Kyle 發表於 13-2-22 16:00
放工覆你,係公司睇唔到。

好呀,吾該哂先。。。

回復 Kyle 的帖子

其實我仔仔都識吞藥,不過初初試半粒,都要倒一半藥粉出來
藥粉係咪一定溶係水到,如果跟果汁或者跟豆奶可唔可以呢

Hello101 發表於 13-2-22 15:26
Kyle,可否請教你呢隻會否重劑量得濟。。。

http://www.iherb.com/Nordic-Naturals-Baby-s-DHA-with-Vitami ...

我自己買呢隻 http://www.iherb.com/Nordic-Naturals-Arctic-Cod-Liver-Oil-Orange-Flavor-16-fl-oz-473-ml/4192

你選果隻主要係加多咗 vit D3, 每4ml 含250IU vit D.  我仔食開果隻得少少D3.  你仔若無D3食開, 食這隻也是好的, 因A仔又係vit D 好低, 而vit D 是幫助引導 calcium 到骨骼.  人體唔係勁補calcium 就可以防止骨質疏鬆, calcium 是需要vit D帶到身體合適的地方.  calcium 太多而無足夠vit D去吸收, 會變石.  不過你若用這隻, 便要記住個仔食咗幾多D3.  要清楚知道個仔食咗嘜嘛!

Omega 3s 1008mg. 不須理會, omega 3 包含了除了 EPA, DHA 還有ALA, HTA 及其他唔知咩酸(無人會有興趣理其餘的酸),   而1008mg 裏頭的DHA 及EPA你這隻分別是500mg及328mg。希望幫到你。   

回復 apple~y 的帖子

識吞藥個仔好大過,你唔怕就由1mg開始一次過吞晒佢,費時分,怕不良反應,就揾隻再低啲份量,務求俾個仔一次吞咗佢。

有人鍾意溝落飲品或食物,有人唔主張,因為會影響咗原來果汁或豆奶的味道,搞到佢連果汁或豆奶都唔肯飲。 我鍾意訓練佢當食藥,快快趣喂完, 俾杯水佢飲沖走晒陣味。 

回復 Kyle 的帖子

我仔仔都 5age 幾,細細粒都識吞
大粒就咪得

都好似幾大粒下, 都係溶係水算啦!
‹ 上一主題|下一主題