用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘宣道面試結果!
樓主: 2010YL
go

九龍塘宣道面試結果!  

回覆:九龍塘宣道面試結果!

收到信,waiting 呀!
唔知有冇機呢?
本身已有崇真am offer , 各位 JM 點睇?

我未收到信,不過上網睇收左囡囡,8月BB。

回復 yencheung1981 的帖子

沒有學券下, 課程更豐富, 但不是很深, 功課量K1多但不難, K2適中, K3未知  !!
我比較過其他朋友的名幼稚園, 宣幼家校合作很多, 好多家長義工, 而學校都好歡迎, K2主題活動出外次數很多, 又有家長班及媽媽加油站, 為家長作支援. 而且其他學校教寫字好快, 但沒有教筆順, 亞囝現在每遇到一個新字, 都會利用拆字教我 非常多謝老師的啟發
學校比較著重中文, K1已有閱讀告, EVI報告, 連線及工作紙......
英文都有不斷改進, 有兩位英國NET TEACHER, 教PHONICS, 唱歌律動, 看ORT 書, ENGLISH WEEK,......
邀請不同機構協助教導不同美藝, 律動, 音樂活動
其實讀哪一間幼稚園的內容, 都分別不大, 如果你要課程深, 只有一兩間名校 (KV, KM), 教得快. 但我覺得他們的學生, 都有不少是補出來或是家長的幕後配合.
我們需要了解小朋友, 按著自已小朋友的學習進度, 與學校的課程配合, 並發掘他們的興趣, 多愛閱讀及學習, 在中英數常四方面都打好基礎, 以便為小一作準備.
最後又最重要, 是靈育的教導,  感謝神給亞囝有認識 衪的機會, 可以從小到基督教學校學習  神的話語 :)

細B REJECTED~

引用:但係我一樣唔識揀真光vs+宣道,+一間一百%

原帖由 golfmama 於 13-03-04 發表
但係我一樣唔識揀真光vs 宣道,

一間一百%, 但一入"豪門深似海"
想問下何解你話真光係一入豪門深似海呀

回復 Pekkle媽媽 的帖子

因為真光幼稚園同小學出名開心, 如果想考其他小學的競爭力低, 但要捱到中學先至比人覺得無咁淺.

golfmama 發表於 13-3-5 13:14
回復 Pekkle媽媽 的帖子

因為真光幼稚園同小學出名開心, 如果想考其他小學的競爭力低, 但要捱到中學先至比 ...
我都是在煩惱真光和協恩...