用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一會睇背景嗎?
樓主: pekkle321
go

考小一會睇背景嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+virgokaren+於+13-02-16+發表

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-02-16 發表
係囉!只不過是一般的直小,何必呢?
真係過份!
最好笑是,我填完form去到學校交表,樓下阿嬸正在食月餅, ...
佢地應該係想知道邊d係香港中產?邊d係有錢雙非?邊d係基層市民?置於會收邊d就唔知喇!

回覆:考小一會睇背景嗎?

不是真有其「表」,還以為是誇張一點,見識過,真要寫個服字,老實講就算她是神校,我一定不會報!

小小媽咪

引用:不是真有其「表」,還以為是誇張一點,見識

原帖由 swmami 於 13-02-16 發表
不是真有其「表」,還以為是誇張一點,見識過,真要寫個服字,老實講就算她是神校,我一定不會報!:nothing ...
佢地應該仲可以問小朋友"有冇去過邊度旅行?"、"有否參加過遊學團?"咪仲好!

我冇考過神級學校如DGS, St Paul coed, DBS, 漢基,German Swiss...... Etc.
吾知佢地d application form 有冇咁detail?
考幼稚園時覺得民生都算幾仔細,到考小一見識林文燦時,知道咩叫家底!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

唔知要填呢家庭月收有咩用,不過對學校印象會幾差。

保良局屬下學校都是這樣做,抑或只是這間是例外?

其他學校在申請入學時不用填入息或學費減免意願,因為不想有關偏見。取錄後,才按家庭需要申請。不少學校有計算表,讓家長有預算。這樣安排較合理。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

除非大抽獎,mud校都睇!

引用:保良局屬下學校都是這樣做,抑或只是這間是

原帖由 ANChan59 於 13-02-17 發表
保良局屬下學校都是這樣做,抑或只是這間是例外?

其他學校在申請入學時不用填入息或學費減免意願,因為不 ...
你 check 下保良局轄下的學校似乎最貴係 CKY。
CKY 份 form 都冇佢咁要查家宅。

ANChan59  Glad to know its an individual case only. I hope the school learn from mistakes.  發表於 13-2-17 15:00
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題