用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一會睇背景嗎?
樓主: pekkle321
go

考小一會睇背景嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Jen123+於+13-02-14+發表我個

原帖由 virgokaren 於 13-02-14 發表
如果我係校長,我會收打工仔的子女,因為他進入名校的機會一般比律師子女細,我要惜材,給他機會。
律師醫 ...
我敢肯定你不是名校校長. 極其量做鮮鴨行校長

SAGO    發表於 13-2-20 12:01

hadwinboy 發表於 13-2-15 00:46
我敢肯定你不是名校校長. 極其量做鮮鴨行校長
我當然不是啦!名校請左我要執笠!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:考小一會睇背景嗎?

我聽過朋友講(大家信一半啦,我唔識果個家庭)。話說有一小朋友a小朋友入到名小學,永遠一班學生壞時,永遠都係訓a小朋友。a小朋友都叫有d家底,但係讀得名小學,天外有天,老師已經摸清每個學生家底,唔通你會訓4叔超人個孫?咁成班中最冇家底咪訓果個囉。所以讀到神級小學係咪好事呢?

回覆:j947 的帖子

j947 發表於 13-2-15 01:00
我聽過朋友講(大家信一半啦,我唔識果個家庭)。話說有一小朋友a小朋友入到名小學,永遠一班學生壞時,永遠 ...
同一番說話聽朋友講過,佢係講CIS,佢話除非小朋友超叻,否則attention會去晒d超富二代身上。

齊大非偶,如果學校真心覺得某學生「高攀」,咁真係吾讀都罷,無謂辛苦。

回覆:Jane1983 的帖子

Jane 1983 :你指教育小朋友的學校,真的會有這種不公平情況嗎?

Quote:"真正有家底有背景的,會係 EK公開講嗎?起碼我識3個家長(包括我表弟)係呢類入了聖菠蘿但他們沒有上 EK 習慣。"
回:不要小看EK,我識有上巿公司主席老婆慣性上EK,仔仔也報上好的平民學校(定義人人不同),當然不會告訴人知自己是主席啦。

另醫生律師應算為"專業中產"或"中上產",不是upper class(特權多多的上等人)。

回到主題:我想在Kindie或小學入學screening時,家庭背景一定有影響,因小孩本身的特長還未發展成熟。但上到中學,背景effect可能縮小,應較多看小孩本身能力。除非那家庭刻意向校方賣弄,如寫親筆信之類。
...

回復 Jen123 的帖子

吾敢話好多人係咁樣,不過有幾多個係教育家吖!?

考K時,好多叻但較活躍的小朋友,學校吾收,寧願揀吾識講野但坐定的B。美其名係受教,講到尾係方便管理!吾係作育英才。

引用:話唔睇係呃你嘅。你試下係父母職業一欄寫「

原帖由 hadwinboy 於 13-02-14 發表
話唔睇係呃你嘅。你試下係父母職業一欄寫「無業」或「待業」,睇下名校神級學校收唔收,名校退休教師講,除 ...
但我識的幾位都有上EK習慣,他們都是尊業人仕

virgokaren 發表於 13-2-14 21:21
如果我係校長,我會收打工仔的子女,因為他進入名校的機會一般比律師子女細,我要惜材,給他機會。
律師醫 ...
希望你可以做到校長, 造福人群!

mesmerising 發表於 13-2-15 17:58
Quote:"真正有家底有背景的,會係 EK公開講嗎?起碼我識3個家長(包括我表弟)係呢類入了聖菠蘿但他們沒有上  ...
吾好咁講EK,無謂妄自菲薄

Most famous schools have their own selection criteria , however background is a must.

Most famous schools have their own selection criteria , however background is a must.

點會唔睇背景呢?校主接受現實吧!現今社會好現實吖!
我曾在全港top 1的小學工作,我估全校的學生有〜70%是有私人司機接送返學放學,〜38%是坐校巴。坐巴士返學我估只有10個以下。
而且校長選位有家底的家長真的方便很多。除了會請私人報習自己教外,有家底的家長通常好忙,沒有太多時間煩老師和學校。

其實大家之前都填過不少入學申請份表,我地可以攞出來分享下邊間直小或私小,要填晒父母背景,就知龍與鳳啦!
我記得林文燦份申請表成份見工履歷表咁,父母學歷,工作經驗,人工等都要填唒!
究竟係小朋友考小一定父母見工呀?好似查家宅咁感覺奇差!而我最後亦好明智去冇交表!
當然也有些好好的小學,是從小朋友的角度出發,好似嶺小同德雅,真係好窩心架!

因為工作關係, 我都見識唔少上市公司既CEO, 什至係大老闆,
都真係唔少幾平民下...
唔好講考小一, 報PN班都要填好多野,
係咩公司做, 電話地址薪金學歷屋企有咩人乜都要填...
初時報時都嚇左一跳...心諗搵工填FORM都無咁恐怖...
所以當見到D學校唔駛填呢D資料時, 我覺得佢地真係好好... (果下印象)

mesmerising  是的。有人真的覺得ek、湊囝、買餸好過ball場、紅酒、旅遊的。:)  發表於 13-2-16 14:20

引用:其實大家之前都填過不少入學申請份表,我地

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-02-16 發表
其實大家之前都填過不少入學申請份表,我地可以攞出來分享下邊間直小或私小,要填晒父母背景,就知龍與鳳啦 ...
嘩,我無報呢間,個真的很那個

Chirley  唔好意思我跟你回覆內容見到啦,thx  發表於 13-2-16 14:48
Chirley  邊間呀?!可以pm講嗎?  發表於 13-2-16 14:45

回覆:Chirley 的帖子

曾填過不少幼稚園和小學的入學申請書,但真的未遇過要填人工的。如果學校入學申請書有此要求,見微知著,我只會看不起校方的拙劣手法,填當然會填,但不會認真的填,哈哈!

Chirley  真係要填的,但佢只係一d慈善機構屋村學校,好瘋癲  發表於 13-2-16 14:46
‹ 上一主題|下一主題