用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一會睇背景嗎?
go

考小一會睇背景嗎? [複製鏈接]

小兒今年考K, 考完上ek睇好多九龍塘名幼都睇家長背景,例如爸媽讀名校,有外國國藉,爸媽係高層/director. ...等等
其實自己都有以上小小背景,只是沒有為小兒在幼稚園申請表填上,所以想知小一收生會睇背景嗎?我是否需要填上呢?

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果唔睇嘅嘢,就唔會要你填
有位填得嘅,就應該會睇
不過比重,加分定減分~唔知!
講到底,面試最緊要!

seamama    發表於 13-2-15 22:31
vincher    發表於 13-2-15 00:38
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

有智慧, 我鐘意呢個答案

回覆:pekkle321 的帖子

個人認為,真正名校一定將家庭背景考慮,我相信部分即使幼稚園也會考慮,當然,不是唯一因素,私校、直校,不是有教無類,而是因財$施教,無足夠財力,如何比學費。

think so

pekkle321:一些傳統名校,相繼走向直資之路,例如協恩中學,目的只是將收生權完全掌握自己手裡,小朋友能力固然重要,家庭因素也不能完全忽略,個人意見,不喜勿插。

學校睇唔睇都唔到你決定又何必想太多!  況且,就算學校好睇背景都會收1x% 窮學生,去話比人知人人平等,能者居之,無分貧貴………  

mk3288  假到咧。不過從正面看,最重要是幫到人,學校又賺到名聲,雙方都有得著。  發表於 13-2-15 16:11

如果有一天,有那些直資學校可以把具體可量化的收生標準列出, 那怕是包括家庭背景,比賽獎項所佔之比重,我會比個《叻》佢,現時黑箱作業, 所有家長都係靠估

回覆:考小一會睇背景嗎?

話唔睇係呃你嘅。你試下係父母職業一欄寫「無業」或「待業」,睇下名校神級學校收唔收,名校退休教師講,除非你個仔叻到爆登。但係呢度講,好多名校家長又會企出黎話自己係普通家庭、沒有背景或是賣雞賣菜的等等了。他們不知這些便正正是學校要章顯自己有教無類。真正有家底有背景的,會係 EK公開講嗎?起碼我識3個家長(包括我表弟)係呢類入了聖菠蘿但他們沒有上 EK 習慣。

ANChan59  係呀,有背境點會上EK蒲!  發表於 13-2-14 21:47
Jane1983  確係,有錢都吾會係度認,何必遮。  發表於 13-2-14 20:10
Parisienne  贊同!  發表於 13-2-14 19:19

我估住公屋居屋很小可以考到

其實超叻的小朋友不多,而中上叻既就好多,要在這批表現差不多之中選,背景一定係其中一項睇既資料!
尤其係考K,小朋友仲未有太大差距!

引用:我估住公屋居屋很小可以考到 +

原帖由 MGPAPA 於 13-02-14 發表
我估住公屋居屋很小可以考到
我朋友係住居屋架,佢個仔讀DBS.

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

我個人認為,2013 年今日的環境真的有些改變了,我一向認為只有出生於一般家庭的小朋友,才有足夠動力推動學習,如果天生就是富裕的話,索性享受人生吧!何需要咁幸苦讀書呢?不過,最近又有公佈話來自中上家庭的小朋友比中下家庭的小朋友,更加容易考入大學,為什麼呢?如果你是小學校長,面前有 2 個年齡相若的小朋友, A 同學爸爸是律師、媽媽是醫生;B 同學爸爸是一般打工仔、媽媽是家庭主婦,學位只剩一個,2 人智謀、性別、能力、性格、誠意、宗教幾乎一樣,你是校長,你會比機會哪誰呀!

回覆:Jen123 的帖子

咁應該仲有野要考慮,如a同學醒豬豬,又有啲懶惰咁,但b同學則勤奮有禮,有啲小聰明,咁學校係咪重係睇背景?

引用:我個人認為,2013+年今日的環境真的有些改

原帖由 Jen123 於 13-02-14 發表
我個人認為,2013 年今日的環境真的有些改變了,我一向認為只有出生於一般家庭的小朋友,才有足夠動力推動 ...
如果我係校長,我會收打工仔的子女,因為他進入名校的機會一般比律師子女細,我要惜材,給他機會。
律師醫生的子女,入不到A名校,自然會想辦法入B名校。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

一起睇...!

I would say address and occupation have higher advantage than kid's talents. I know many real cases. But to pretend they are fair to all applicants, they will definitely take some mid-class or not-so-rich students.

引用:Quote:原帖由+Jen123+於+13-02-14+發表我個

okangelmama 發表於 13-2-14 20:13
咁應該仲有野要考慮,如a同學醒豬豬,又有啲懶惰咁,但b同學則勤奮有禮,有啲小聰明,咁學校係咪重係睇背景 ...

問題係 : b同學啱啱想發揮果' 啲啲小聰明' 時,已經times up......唔好唔記得,面試時間其實好短,而且多數group interview。而諷刺嘅係,a同學果''啲啲懶惰 ',又未必會在面試時被擦覺喎.....

公唔公平?
我信小朋友個個都叻,但面試向來都講天時地利人和。

背景人人唔同,人比人比死人;此地不留人,自有留人處。

除非你家境相當清貧,兩公婆又小學未畢業,住劏房靠綜援,又唔知點解唔覺意生咗四件( 双胞胎 ),有官津唔讀卻偏要考名牌私校,但個心又覺得高攀唔起,驚被人睇低一線.....咁,就真係無嘢好講!否則自己正正常常,盡了全力,又何必想得太多。

你希望得到私、直學校〝一視同仁〞的同時,似乎係自己先嫌棄〝有教無類〞的官津學校。
你揀人時人揀你也。

家校家校......始終家庭和學校是要合作無間。要明白學校想知家庭背景,了解父母會有多少能力去backup子女,乃屬正常。如果真係只揀貴族家長嘅學校,入到去都未必適合自己,咁,又何需介懷?

Jane1983    發表於 13-2-14 23:36

Gerard 發表於 13-2-14 22:06
事實係,除了學費,還有很多比學費還貴的課外活動要支出,再加上父母係專業人士,學術上對小朋友有支援和要 ...
事實上收一兩個家境普通的學生,對名校吾會有乜影響。當然,現實生活,揀背景雄厚的學生,易教好多,學校吾教,家長都會俾錢搵人教。
遊學團、課外活動又吾憂冇人參加。
學校籌務經費,重建xx,,起泳池,裝修、加教學工具etc. 話咁快就籌到大把錢。
校長梗係揀果d學生啦!
‹ 上一主題|下一主題