用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: yingyee
go

deleted [複製鏈接]

opclk 發表於 14-2-10 00:41
依家中四係直升中六.冇左預科,
BANDING亦唔同以前分五個,
政府好多野未公開,
都是以前分5個band好。

我從來都唔buy融合教育,勉強無幸福!

opclk  agree x 2  發表於 14-2-10 04:54

回覆 opclk 的帖子

我只是以區內家長來看這所學校而且我從小便在這區長大.所以可能看法會與你不同. 衛理在我心中只可算B2A.另外,港島民生的成績暫不可能去到B1A的中學.,聖馬可辛苦了幾十年也只有5成的入U率.而它還不算是B1A. 真正的B1A入U率是超過六成. 以以上的數據來推斷,相信離事實不遠或我要求高.至於有否誤導其他家長,我相信大家是長年人,應該會有獨立思考的能力,並不會就一兩篇回文而有所影響.最後利申一下, 本人的小朋友並不本屆的升中學生.

回覆 tttw1 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2721938&extra=page%3D2

睇聖馬可個成績應該可以叫做Band 1A喎! 同BPS 張祝珊唔相差得幾遠.
如果唔係婦女會都應該唔係Band 1A.

引用:+本帖最後由+tttw1+於+14-2-10+01:14+編輯+

原帖由 tttw1 於 14-02-10 發表

非常認同tttw1的看法。

引用:+本帖最後由+tttw1+於+14-2-10+01:14+編輯+

認同講法,就算係over 60%,亦包括high dip, 副學士,真正能升八大degree 的可能少於20%

超過六成入U率的至少有以下這一些中學, 林護,鄧顯,皇仁,男拔,女拔,LS, ST PAUL CO-ED, ST PAUL CONV. BPS轉了校長成績有望過6成.因前校長用精英班制.資源有側重所至.這是我兩朋友說的. 一個是剛畢業,一個是剛中一.張記不清楚,不評論.如果是東區家長而有去聽學校講座的話.衛理是否B1應心中有數. 我就已經聽了三年東區中學講座

請親身到學校聽講座,親身到學校感受和了解一下 才再作評論吧. 正如我之前所說我已經親身觀察和聽了三年東區中學講座

引用:請親身到學校聽講座,親身到學校感受和了解

請親身到學校聽講座,親身到學校感受和了解一下 才再作評論吧. 正如我之前所說我已經親身觀察和聽了三年東區 ...
咁請問東區係咪無b1a學校?筲官,中婦,聖馬可,係咪除左張祝珊外,其他都不是band1a?
其實我一直有疑問,究竟東區點分band1abc?

引用:Quote:原帖由+tttw1+於+14-02-10+發表請親

原帖由 whywhywhywhy 於 14-02-11 發表
咁請問東區係咪無b1a學校?筲官,中婦,聖馬可,係咪除左張祝珊外,其他都不是band1a?
其實我一直有疑問, ...
是否指全港?以我理解為最前1/9 學校為B1a? 是否只計整體 DSE 成績去訂?這個很難去比較,不是每間學校有數字,就算有,有的列成績3級或以上的百分比,有的列4級,有的列升學率

引用:Quote:原帖由+tttw1+於+14-02-10+發表請親

原帖由 whywhywhywhy 於 14-02-11 發表
其實我一直有疑問, ...
原來你所指是東區B1abc, 以我個人理解為如能收到的學生大部份(差不多全部)為此區第一組別學生,而且為此組別最前1/3 (當然這個是不確定),就是b1a, 一些學校,如BPS, 我諗你唔係全級1至10 名,你唔會報掛?。我估東區係,BPS, 張祝珊,中婦掛

引用:Quote:原帖由+whywhywhywhy+於+14-02-11+發

原帖由 cchan2002 於 14-02-11 發表
原來你所指是東區B1abc, 以我個人理解為如能收到的學生大部份(差不多全部)為此區第一組別學生,而且為此 ...
其實我小朋友未升中,所以暫時都不知小朋友會讀到咩中學,因為本身對東區中學不了解,只見好多前輩都說東區band1多,但好似几間band1都係band1a,但又無嘜講邊間係band1b同c,好像東區沒有1b1c的中學,一去就是2a了,所以有呢個疑問?

whywhywhywhy 發表於 14-2-11 13:37
其實我小朋友未升中,所以暫時都不知小朋友會讀到咩中學,因為本身對東區中學不了解,只見好多前輩都說東區 ...

點會呢,仲有聖馬可,筲官,民生,同埋女校的嘉諾撒書院,金文泰(中中band 1)同埋直資的中華基金。

引用:+本帖最後由+mamee+於+14-2-11+13:57+編輯+

原帖由 mamee 於 14-02-11 發表
同意,感覺上東區幾好,唔理b1, b2 頭,校風都幾好!

回覆 whywhywhywhy 的帖子

東區B1的學校有BPS, 張祝珊,中婦,聖馬可,筲官,民生,嘉諾撒書院,金文泰 & 中華基金. 對比其他區算是多.但競爭也很大.以舊年計,B1學位有9XX個,而B1生有1,0XX個.而且自行階段還有機會給其他區的B1生搶了學位.所以衛理是有機會收到B1生,只要有足夠時間給它是可以升B1但現時還不算.

至於東區有沒有B1A中學,我個人覺只有BPS & 張祝珊是B1A,其他的大多是B1B或有人叫做地區名校. 最後B1C的應是嘉諾撒和中華基金.

以上是我這三年來對東區中學的了解.有錯請指正.

其實主題是衛理中學.這是一間好中學,為何會與其他中學比較呢?
我在小西灣有此名已住此處, 應該第一批居民.所以有什麼學校我較清楚.
我的女兒, 甥女, 侄仔, 侄女 都是讀嘉諾撒, 中華基金, 衛理, 劉永生.
他們讀得開心便算了, 壓力當然是一定有,只要肯努力讀, 入U不是難事.
剛剛今界畢業中基的侄仔已入U了.

引用:+本帖最後由+tttw1+於+14-2-11+22:24+編輯+

原帖由 tttw1 於 14-02-11 發表

回覆 whywhywhywhy 的帖子
唔該晒

引用:其實主題是衛理中學.這是一間好中學,為何會

原帖由 anna_gigi 於 14-02-12 發表
其實主題是衛理中學.這是一間好中學,為何會與其他中學比較呢?
我在小西灣有此名已住此處, 應該第一批居民. ...
Sorry問了題外話

‹ 上一主題|下一主題