用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園的成績對考小一的重要程度
go

幼稚園的成績對考小一的重要程度 [複製鏈接]

請問各位家長的意見如何? 我小朋友好像在班內不太突出, 如K2的成績表不太吸引, 會否影響她考小一的機會?
   4    0    0    0

班內成綪或個人表演都不太突出, 這樣又如何出去和其他小朋友一齊爭位呢?講緊係幾仟人爭百幾嗰隻, 叩門就百幾人爭十個八個呢, 香港係一個競爭社會, 唔滿意都無計架

引用:請問各位家長的意見如何?+我小朋友好像在班

原帖由 myfanwy 於 13-02-07 發表
請問各位家長的意見如何? 我小朋友好像在班內不太突出, 如K2的成績表不太吸引, 會否影響她考小一的機會? ...
我認為不是最重要!
到時再叫校長寫推薦信吧!

回覆:kp_sin2001 的帖子

咁即係有好多小一offer的小朋友都在校內表現突出?

myfanwy 發表於 13-2-7 11:21
主要睇面試表現. 我小朋友的幼園沒有什麼排名次, 考試成績等等. 根本不會知道他是否表現突出.
今年考小一有多過一個offer, 有2nd in, 有3nd in, 有reject.

myfanwy 發表於 13-2-7 11:21

其實小朋友在幼稚園時成績應該不會太差, 面試表現重要啲!

回復 myfanwy 的帖子

我只係話係學校表演如果唔突出 (即是無咩特別優勝), 成績又不是咁好, 又無任何比賽, 當然會較蝕, 當然無百分百啦!

myfanwy 發表於 13-2-7 10:01
請問各位家長的意見如何? 我小朋友好像在班內不太突出, 如K2的成績表不太吸引, 會否影響她考小一的機會? ...
始終有些學校真的會睇K2成績表的。

除左自己在家更努力幫小朋友之外, 試下有機會搵班主任傾下考小學的問題, 表達下你會同小朋友去考小學, 好多小學都要睇成績表, 問下老師覺得小朋友有咩不足之處, 你想幫小朋友改善, 希望下學期張成績表靚仔D, 通常K2的老師都會明白你的意思, 學生考到好的小學, 幼稚園都會加分, 下學期張成績表就會好睇D架喇!

面試表現is more important.
However, the K2 school assessments should not be too bad!

回復 喵媽 的帖子

什麼情況底下要交K2成績表呢?正本/副本?

rinarina 發表於 13-2-7 16:16
回復 喵媽 的帖子

什麼情況底下要交K2成績表呢?正本/副本?

如果你要考私校/直資, 報名時會要求一些文件連同報名表提交, 如出世紙副本、成積表副本等。
暫時沒見過學校要求題供正本成積表, 全部都係交副本就得了!

rinarina  明白  發表於 13-2-7 17:33

回覆:幼稚園的成績對考小一的重要程度

她現時的成績表不是太難看,多數是中等,沒有校內獎項,而老師說她最大問題是做事比較慢,例如吃茶點或畫畫等都慢過人。

喵媽  加強佢學術, 禮貌, 自信, 主動等有助面試表現好!  發表於 13-2-7 17:55

回覆:myfanwy 的帖子

不用太擔心,我囝囝幼稚園成績都係一般。囝囝都有好嘅offer。
最重要係面試要表現好。

回覆:rinarina 的帖子

囝囝當時只有觀塘聖約瑟英文交表時要睇正正本但交副本給學校。
一般學校都係交副本。

回覆:幼稚園的成績對考小一的重要程度

幼稚園成績表一般都不會太難看吧!
當然,全部excellent,一定比developing 好看。
考小一基本上面試表現,合眼緣的比重會多些。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

其實幼稚園通常都科科俾A架啦, 你地間係咪?

runme 發表於 13-2-8 09:13

唔會個個科科A, 真係睇表現, 一般既只比B, 再差啲會有C(個人覺得無必要比C), A仲要有分A-, A, A+, 而中文同英文又細分了5~6項, 數學都分了3項, 都幾認真架...
操行亦細分了5項, 呢part反而我覺得比較有影響力喎!

runme 發表於 13-2-8 09:13

我果間唔係的.好認真的分左1-4分(4分最高分)
老師覺得小朋友未得, 真係會照俾2分.
我女張K2成績表都係好多3分.....

不過考學校又似乎無咩關係.d學校都係睇面試表現.

多謝大家的意見, 我囡囡的學校都係有1至4分的級別, 佢最強就係比較有禮貌, 其餘都是中等, 可能同佢不太投入上學有關。

回覆:myfanwy 的帖子

想請教,如果只有評估(一年六次),沒有成績表,學校會唔會睇的呢?如果評分1至5,有2/3個3分,其他4/5,老師話算好好,因真的會給1/2,但其他學校又不是同一個評分標準,所以我想知是否學校表現較好的比較易有offers呢?

‹ 上一主題|下一主題