用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問多感統設施的公園
go

請問多感統設施的公園 [複製鏈接]

私人感統訓練真係貴得好緊要,故尋找如題的公園,請指教地區及位置,謝!
1 圓方九龍站
2 屯門龍門居對面的歷奇公園
Any others?
   3    0    0    0

回覆:請問多感統設施的公園

Steps 有自助感統訓練,但家長要參加訓練班(免費)才可用感統器材,可考慮。
另香港公園的遊戲設施也很不錯,有個小沙池玩沙。

bbqiu  謝!可參考。  發表於 13-2-5 14:44

其實我覺得最緊要係近屋企, 遠既地方, 只能愛星期六日去到, 平日我都係去番屋企附近既公園, 有千秋, 滑梯, 氹氹轉, 爬架

回覆:fishcowcow 的帖子

我女玩千秋,有乜方法慢慢比她接受?

請問屯門歷奇公園是否for比較大的小朋友,3歲是否不適合?

bbqiu 發表於 13-2-3 22:13
私人感統訓練真係貴得好緊要,故尋找如題的公園,請指教地區及位置,謝!
1 圓方九龍站
2 屯門龍門居對面的 ...

要有什麼的設施?

回復 llam1210 的帖子

我仔一樣唔LIKE玩SWING,我現在都係慢慢比佢試咋~ 初初佢連上去坐都唔坐呀!莫講話搖,但日日如是一路大人扶住個SWING(唔好放手咁)搖佢,再一路唱歌仔,雖然都係唔搖耐,但已經無咁抗拒了,你可以TRY下~

另外我想問問你地講果個歷奇公園係邊頭架?我住屯門區都未聽過呢~

我希望有的設施是不單有sir滑梯的,因我仔快四歲了上到滑梯附近遊魂甘行黎行去,都訓練吾到佢的感統;最弊係佢試過幾次喺滑梯到跌洛黎,我同佢一齊上去抱佢sir,連小朋友都啤我,其他家長又好怪甘看住,唉!
其實我仔冇乜重覆感統失調問題,所以冇特別注重做感統,但原來失魂,吾專心,無眼神接觸已經係感統問題,所想同佢多做。
所我想搵些公園係除左滑梯外,多攀爬或平衡灬等設施。謝!
歷奇公園喺龍門居對面,最正係佢間中有免費攀石玩,不過我細仔未到level玩,三歲也可能未必啱玩了。

回復 bbqiu 的帖子

我個仔同你小朋友剛好相反, 佢鍾意玩swing, 滑梯, 沙, roundabout, 但佢又鍾意玩眼, 有自我刺激行為.

bbqiu  甘真係要多做感統或可試針灸  發表於 13-2-6 14:50

bbqiu 發表於 13-2-5 14:41
我希望有的設施是不單有sir滑梯的,因我仔快四歲了上到滑梯附近遊魂甘行黎行去,都訓練吾到佢的感統;最弊 ...

eee...冇眼神接觸應該唔係感統問題

甘請問做感統可吾可以改善眼神?除左可放物件喺大人眼側外,仲有乜方法去改善眼神?謝!

bbqiu 發表於 13-2-6 14:47
甘請問做感統可吾可以改善眼神?除左可放物件喺大人眼側外,仲有乜方法去改善眼神?謝! ...

感統不是用黎改善眼神的, 它是用黎改善感覺的, 感統全名是感覺統合

我覺得QUARRY BAY 公園幾好, 有SWING, 有SLIDE, 係太古城旁邊

将军澳宝康公园,超多野玩!

引用:甘請問做感統可吾可以改善眼神?除左可放物

原帖由 bbqiu 於 13-02-06 發表
甘請問做感統可吾可以改善眼神?除左可放物件喺大人眼側外,仲有乜方法去改善眼神?謝! ...
感覺可以改善眼神嗎 ? 視乎情況....

因為要看看眼神接觸問題的原因,以下是三個較常見的例子:

1. 溝通表達困難時,當孩子要用許多精力去處理溝通表達,眼神會自然地走開。試想想,我地初學外語時,要記起句說話點講   時,對眼都會望走咗。

2. 眼望眼是很緊張的事,研究發現,任何人眼望眼會觸動人的交感神經系統 sympathetic nervous system 作出 驚慌-戰鬥-逃走 fright,fight, flight (FFF)的反應。呢個情況 BB 突別明顯,玩玩下,佢會自己望開,抖一抖,這個現象稱為 Gaze Aversion。當孩子長期處於 FFF 狀態時自然會逃避眼神。

3. 因為以上的情況或其他原因,自小沒有發展及建立這方面的習慣。

不同的原因有不同的目標。

針對1. : 改善溝通表達能力,

針對2. : 改善緊張情況,並由離遠開始望起,因為遠 D 無咁緊張。

針對3. : 建立望眼的習慣,例如玩一些用眼睛俾提示的遊戲。

以上三個原因是互相影響的,特別是1 和2 的關聯很大。而當中2. 與感覺統合的感覺防禦有很直接的關係。

總的來說,你的孩子的感官敏感嗎 ? 容易緊張嗎 ? 如果有的話,就建議找 OT 評估一下感統情況。

九龍灣公園 - 千秋,滑梯,獨木橋,馬溜架,高低裝

謝謝大家,特別多謝hindip,提供了訓練的方向.
‹ 上一主題|下一主題