用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

0    0    0    0

見你所講,你心裡已經選了

-

單睇兩公婆投票, 媽媽50:50投白票,爸爸選玫瑰崗,咁就玫瑰崗啦

似乎媽媽擔心的是每天多了一小時交通時間,少了一小時親子時間。咁有沒有轉工的可能性?

另外,禮賢會是指九龍禮賢學校嗎?  咁你點睇禮小?  鐘唔鐘意先.  禮小64%畢業生是band 1. 我唔清楚玫瑰崗, 但你講全龍是指全數可上小學(我唔知係幾多)定指有埋中學?  如指有埋中學, 咁要留意玫瑰崗中學是band 3.  所以當半龍好了

如搬去港島是買樓定租樓,由荃灣搬去香港島,如租樓租金好大機會會多(除非降低質素要求),玫瑰崗有學卷vs禮賢冇學卷的差額唔夠補貴了的租金

之後, 你要問自己(父母二人分別)對課程的要求, 是否要追求課程深英普好?   如果係, 相信禮賢不能滿足

想請教樓主, 點解有學劵一星期都有兩日全英文?? 唔係所有有學劵既學校都被教育局限制咩????

回覆:wankapo 的帖子

我唔清楚禮賢學校,好難跟玫幼作比較。但玫中是派位,而且係band 3,我地家長只當佢係半龍而已,玫小係英文小學,是唔差既選擇。
樓主最大既考慮因素係地區,我自己係港島東住,返工大埔,每日車程來回差唔多3小時,不在屋企時間有12小時,等同其他有OT既差唔多,親子時間係食晩飯至夜晚11pm 有兩三個鐘,正式可以靜靜坐低同佢玩就有1個鐘,暫時我覚足夠,但如果功課多,未知如何。你所指2日英,2日普,請別誤會係全日英文,學校係指主題活動由NET授課,之後分組玩,有部份學生跟NET,有些跟班主任,所以仍屬本地課程。

回覆:cmycat 的帖子

樓主係咪都有真光在手?可否分享点解考慮玫記都唔考慮真光?

引用:樓主係咪都有真光在手?可否分享点解考慮玫

wankapo 發表於 13-2-2 22:43
兩間都有offer,

住荃灣,

我覺得禮賢課程同無學卷kg差吾多,  而且吾係100%直升小學, 如果未能直升原校, 日後再考小學,
係咪有優勢?

RHS 你要搬屋, 灣仔區小學係咪你心頭好?  定係想直升RHS?  如果你都係住灣仔, 返大圍大約1個鐘!

我係你, 我吾會畀2K讀HAPPY SCHOOL 又出去補習, 一係就讀無學卷有net teacher 嘅kg, 條數一樣, 小朋友又吾洗咁辛苦, 成日去補習!  因為我小朋友d 朋友仔就係咁, 讀k1個個返九龍塘, 放學出去再補英文, 吾夠訓, 辛苦又學吾到野!

回覆:wankapo 的帖子

‹ 上一主題|下一主題