用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖公會林球謀家長交流區
樓主: winplace
go

聖公會林球謀家長交流區   [複製鏈接]

yanlamma 發表於 13-11-25 13:38
我從學校網頁看到有升中講座,請問會有開放日嗎?想帶小朋友感受一下校園氣氛。

...
上年學校30週年舉辦了開放日, 今年應該冇, 不過去升中講座時也可順便參觀學校的.

回覆:kitbebe 的帖子

謝謝,已報名聽講座。

復活節有韓國交流團, 有人參加嗎

kitbebe 發表於 13-9-16 14:01
回復 chechema 的帖子

我女出外午膳的, 功課都幾多, 有些花時間做, 暫時還可以十點半上床瞓 ...

請問大約是由幾點開始做到十點呢?平均一日三小時可做晒嗎?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

grace_xian 發表於 13-12-31 12:46
請問大約是由幾點開始做到十點呢?平均一日三小時可做晒嗎?

平均都可以3小時完成, 不過還要溫習默書和小測.

林裘謀的家長, 你地好! 我係小六生o既家長, 想問下過去培英會係暑假時安排咩活動或適應班俾中一新生呢 ? 通常係暑假o既咩時間呢 ?
6w 5d - 1cm

回覆 maipo 的帖子

上年係8月中, 其實你可以到7月時打電話問學校會準確些, 因為未必年年都一樣.

LKM 除了音樂課外活動外, 還有什麼......?例如跳舞 OR 其他運動

EMMA88 發表於 14-3-20 15:23
LKM 除了音樂課外活動外, 還有什麼......?例如跳舞 OR 其他運動

一般學校有的都有, 如舞蹈組, 童軍, 各項運動校隊, 英文戲劇, 英文辯論,聖約翰救傷隊少青團, 各科目學會, 家政學會, 攝影學會, 少年警訊, 環保大使, 象棋學會, 中英文朗誦, 領袖生...............................

HELLO
我女喺中一新生,請多多指教,謝謝
jess

各位家長,看完你們討論,我都想俾阿仔試,不過我係誇區,只可報自行.

1. 請問band1頭(黃大仙區)生大唔大機會自行入, 係咪一定要放首位, 若放次選會否無得爭?
2. 想知多唔多課外活動,是強迫性參加嗎?
3. 學生係咪耍學一種樂器(校內or外),有無限種類, 如流行鼓可以嗎?
4. weekend需唔需要成日回校出席活動/集訓?
5. 讀書/學習氣氛濃厚嗎?
6. 功課壓力大唔大?
7. 多唔多同學係自行首選入呀?
8. 如是男生會否好些, 因有些學校會在`自行時選男生以維持男女生比例?
9. 收生會看重學生那方面表現?

Sorry for too many question. Many thanks for all your advices.

點評回覆引用

回覆:kitbebe 的帖子

請問校內同學到補習社補習情況普遍嗎?同學兼顧活動和學業情況又如何呢?老師鼓勵同學投入搞活動還是以學業為重呢?

hello 大家好,我小朋友今年升中,想問問有關你們學校一些問題。
請問有冇補底班呢?
有沒有少班教學?
學校功課多嗎?
在第一次期考,學生多唔多唔合格呢?
成績不好是否不能參加課外活動呢?
因為呢間學校較底調,所以很多問題都不太清楚呢(>﹏<)

有英文拔尖班及中,數補底各一班. 拔尖及補底約2x人一班.

據成績不好是否不能參加課外活動呢?>>>>>沒聽說過.

請問校內同學到補習社補習情況普遍嗎?>>>>>>相比名top 校, 補習情況可能小巫見大巫

同學兼顧活動和學業情況又如何呢?>>>>>好睇個人能力, 能力高的相信冇問題, 能力稍差的, 睇個人取捨.

老師鼓勵同學投入搞活動還是以學業為重呢?>>>>>同上個問題大致相同, 取决於個人能力, 總的来說, 學校是注重學業的.

謝謝回覆

學校功課多嗎?
  1. 不多功課,但中1下學期開始,功課要求高,多默書,如有中,英,IS , hist, c hist,geog,等。多活動,宿營。其次仔仔說基本上老師系好煩 [好似啊媽], 但會體諒同學,不會以叻同學的成績與略後的同學比較,有輔導老師會協助同學,英文科miss chan 好nice. 校長系低調一些,但關心同學靈發展。sweet days passed, 學校都開始會谷中1生啦,據仔仔同我講,功課要求高,多左默書,中文特別多功課,佢以都呻比我聽,仲哭過。
複製代碼
在第一次期考,學生多唔多唔合格呢?成績不好是否不能參加課外活動呢?因為呢間學校較底調,所以很多問題都不太清楚呢(>﹏<)

sweethome, 對不起,我可能按錯制 [上面]

不多功課,但中1下學期開始,功課要求高,多默書,如有中,英,IS , hist, c hist,geog,等。多活動,宿營。其次仔仔說基本上老師系好煩 [好似啊媽], 但會體諒同學,不會以叻同學的成績與略後的同學比較,有輔導老師會協助同學,英文科miss chan 好nice. 校長系低調一些,但關心同學靈發展。sweet days passed, 學校都開始會谷中1生啦,據仔仔同我講,功課要求高,多左默書,中文特別多功課,佢以都呻比我聽,仲哭過。

saralerk

多謝你回覆呀!
想問你地當年都是第一志願入此校嗎?

不過。 仔仔講過,有些同學喜歡玩,一些忍真讀書。這區同學吾多壞。
‹ 上一主題|下一主題