用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院全面評鑑報告
go

播道書院全面評鑑報告 [複製鏈接]

播道書院遲交全面評鑑報告
遲交幾耐呢? 已經遲了三個月!

跟據2011年的審計署報告,(http://www.aud.gov.hk/pdf_c/c55ch01.pdf)學校應在去年十月底前提交報告及上載報告!但直至今天播道書院仍未提交報告!

引文:

審計署的意見及建議

提交和上載全面評鑑文件
5.27 根據教育局的指引,學校應:
(a) 在進行全面評鑑學年的九月底前,提交全面評鑑建議書,供教育 局審批;及
(b) 如全面評鑑由顧問進行,學校應在完成全面評鑑後三個月內向教 育局提交全面評鑑最後報告。

全面評鑑報告備妥後,教育局應在下學年的十月底前,把報告上載到其網站。

播道書院舍棄教育局提供的全面評鑑服務 ,而自行聘請校外機構進行全面評鑑實在有潛在利益沖突的可能。這可說和現時香港的環評報告有異曲同工之妙!

假如外聘的機構專業可靠還說得過去,但連準時提交報告的基本最底要求都未能達到,這評鑑機構的專業能力理應受到質疑!

而教育局監管不力!2011年審計署已經發現直資學校出現種種問題 ,但當局還不加強監察。容許不負責任的學校和校長違反辦學協議,遲遲不提交報告使人十分失望!

0    0    0    2

回復 kdpeter 的帖子

Kdpeter, 想問o下你, 點解咁憎播道o既? 比著我係你, 我會早早轉校, 將多d時間花在小朋友身上, 無謂等閒就上黎唱

播道唔係你杯茶, 可能係人地杯茶呢! 正所謂咸魚白菜各有所愛, 每個人對教養小朋友都有不同標準同要求, EC 唔合你要求咪轉校囉, 唔駛日唱夜唱啦.  

Kdpeter,   
   如果妳對學校己經"不信任"是否應該及早轉校呢?????而不是在這裡針對學校.還是妳另有目的?????如果我末讀"播道書院"都會俾妳的"偉論"嚇親.我是小一家長暫時對學校感到"很滿意",今天真的不吐不怏,!太過份了.

我都想比d意見...就算未交又好,無又好...份全面評鑑報告咁又點?代表什麼 ?? 可能無你咁有見識,要睇什麼評鑑報告, 有無報告都好, 我只求我個小朋友係播道愉快學習,又鐘意返學又學到野就得了; 你唔鐘意就轉校, 咪係到唱衰哂

要求學校增加透明度,督促學校符合教育局的要求提交和公布全面評鑑報告,我認為是合情合理啊!

回復 Komama168 的帖子

出於善意的意見及指正當然是好事, 我們都想子女所讀的學校日趨完善, 但只要你仔細觀察某些人的留言, 你會發覺那些人動機及出發點是有疑問的.

引用:回復+Komama168+的帖子 出於善意的意見及

原帖由 koho 於 13-02-07 發表
回復 Komama168 的帖子

出於善意的意見及指正當然是好事, 我們都想子女所讀的學校日趨完善, 但只要你仔細 ...
同意你的說法,每次見他的貼文都是踩,真的好想知佢目的何在?但又唔明為何不轉校?一個謎!

回覆:Komama168 的帖子

咁惗冇錯,但應該直接對學校反映,唔係係度周圍同其他家長講佢點唔好點唔好。

candykiki123 發表於 13-2-5 18:28
我都想比d意見...就算未交又好,無又好...份全面評鑑報告咁又點?代表什麼 ?? 可能無你咁有見識,要睇什麼評鑑 ...

代表什麼?
代表播道書院違返承諾,不負責任,行政混亂,缺乏監管。

學校和教育局簽定辦學協議書,有責任準時提交報告。全面評鑑報告是讓當局監察直資學校和讓家長了解學校的工具。 不是未交有好,無又好。 這是學校的責任,是學校對學生,對教師,對家長,對社會應負的責任。

校長口口聲聲要播道培養 Servant Leader,自己卻連最基本誠諾和責任也未能做到。也不覺臉紅?也不覺耳熱?也不知他知不知醜?

如果 Servant Leader的態度是這樣........唉!吾不欲觀之矣!

唱衰哂?

都要學校真係衰先有得唱!我所陳述的不是事實嗎?唱出來你都覺得真係衰,你先話我唱衰啫!

koho 發表於 13-2-5 11:50

播道唔係你杯茶, 可能係人地杯茶呢! 正所謂咸魚白菜各有所愛, 每個人對教養小朋友都 ...

陳出事實,只希望讓廣大父母看清楚杯茶。杯茶看似不錯,還甜甜的,喝著愉快!但喝後會健康嗎?會不會是加了蜜糖的慢性毒藥呢? 喝後可能恨錯難返!

哈, kdpeter 你真是一個很有趣的人, 妙...

candykiki123  係喎! 又要係播道讀,又要係到鬧係到彈,真係極之有趣  發表於 13-2-9 12:55

我真係覺得妳好傪每天都要將自己心愛的兒女交給一間如毒茶的學校,還沒有𨍭校將來妳點同兒女交代呢?責無旁貸呀!妳好可憐呀!每天還要想想"播道書院"有什麼可上綱唱下,不如每天想想如何𨍭校還實際點。妳在這裡寫的東西我已經留意好耐喇,太針對性,沒有公信力再寫都冇人信妳啦。

既然你講到播道咁差, 校長又咁令你失望, 唔好讀啦, 轉校啦!!無謂辛苦你開完一個又一個post係到鬧, 轉校啦~

為免造成分化,校長有責任向家長公開交代或澄清;請不要在適當的時候才作適當的回應。

回覆:播道書院全面評鑑報告

我也看不過眼,又會有咁多時間亂唱嘅!

其實全港有過半嘅直資學校未交呢份所謂報告,包括真道、男拔同聖保羅……真喺井底之見

kdpeter  無知不是罪,但無知又亂咁駡!又亂指責其他學校就不好了!
真道書院08年6月提交報告
聖保羅男女小學08年8月提交報告
男拔09年4月提交報告  發表於 13-2-18 11:37

其實好小事,無須小提大做.

回覆:播道書院全面評鑑報告

我唔認為樓主係播道概家長囉,但好肯定係勁唔妥呢間學校,一收到啲負面消息就數臭佢,而且咁清楚學校内部運作,好明顯係自己人放料,厲害呀!

minggoo 發表於 13-2-14 21:03
我也看不過眼,又會有咁多時間亂唱嘅!

其實全港有過半嘅直資學校未交呢份所謂報告,包括真道、男拔同聖保羅 ...

1)閣下是小學生的家長,但請不要把自己也變成不成熟的小學生!自己做錯卻不是改善自己,而是第一時間告發他人.....某某也是這樣,某某也有犯錯!唉!更何況你的告發也不是是事!

2) 駡人井底之見時,還請閣下先走出井底,看看世界,看看事實再說:

真道書院2008年6月提交全面評鑑報告:http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_7318/logos_academy_pri_section.pdf

聖保羅男女小學2008年8月提交全面評鑑報告:
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_7318/st_pauls_co-ed_coll_pri_sch.pdf

男拔2009年4月提交全面評鑑
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_7318/st_pauls_co-ed_coll_pri_sch.pdf

聖保羅書院小學2009年5月提交全面評鑑
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_7320/st_pauls_coll_pri_sch.pdf

既然您做得咁好, 又完美, 又有咁多資料, 不如您去開學校 或者 做教育官 或者 做校長.
這應該可以滿足到您.
‹ 上一主題|下一主題