用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 直屬小學升其直屬中學應"豁免面試"
樓主: pooh仔
go

直屬小學升其直屬中學應"豁免面試" [複製鏈接]

引用:EDB是批准直屬中學可保留85%學額給直屬小學

原帖由 piggy-ma 於 13-01-31 發表
EDB是批准直屬中學可保留85%學額給直屬小學,而非必需盡收。

否則,一些只收6成直屬小學的(邊間唔開名啦) ...
你明唔明"直屬位"如何計算出來?
是以中學學額計算。
如小學多班過中學,數字睇落以為小學少於60%;
因 st paul  好好,就喺中學5班,小學4班, 變相收晒兼接近9成。
8成半是中學額扣除留班位(每班2個)+ 30% 自行, 剩餘數字x85% =99 位
如中學得4班,直屬位就只得79個(同區兩間女校就是這樣)

唔好混淆!

引用:Quote:piggy-ma+發表於+13-1-31+18:48+EDB

原帖由 whyyou 於 13-01-31 發表
睇嚟你掌握咗好多我地一般家長唔知嘅資料,但係你始終唔肯透露究竟係學校講你聽定係你推敲出嚟,仲一味幫中 ...
佢啲數字有誤導成份!

回覆:直屬小學升其直屬中學應"豁免面試"

如st paul sec 學位不變,小學點加減學位, 99個位是必屬小學部。

pooh仔 發表於 13-1-31 19:55
佢啲數字有誤導成份!
我都知,不過佢似乎有備而來

中學部有新回覆嗎?因為我也心儀小學部,想2年後為女兒報讀,惟恐中學一轉為直資後,小學的畢業生再沒有直上中學的優勢,與街外考生相同。

引用:中學部有新回覆嗎?因為我也心儀小學部,想

原帖由 pingulolo 於 14-01-15 發表
中學部有新回覆嗎?因為我也心儀小學部,想2年後為女兒報讀,惟恐中學一轉為直資後,小學的畢業生再沒有直 ...
讀緊都有變數,仲要2年後先升小, 真喺冇人知學校會有甚麼新鮮事。
我都喺靜觀。

我又覺得如是心儀入咗都冇壞嘅

回覆:pooh仔 的帖子

Pooh仔,麻煩有新消息就update下我地啦

pooh 仔,請問有冇新消息?

引用:pooh+仔,請問有冇新消息? +

原帖由 MIC-MIC 於 14-02-20 發表
pooh 仔,請問有冇新消息?
學校冇再講有關這個大project. 連修改校舍都唔成事。大方向暫時冇人知。內部是否密斟就不得而知

真係前路不明!謝謝解答

乜升直屬中学吾係应該派位,点解要面試?有錯請更正!

引用:乜升直屬中学吾係应該派位,点解要面試?有

原帖由 sauwaileung 於 14-06-20 發表
乜升直屬中学吾係应該派位,点解要面試?有錯請更正!
自行要面試,有好多直屬學校都口會有面試,有些全級有些簡選不定。

這裡講要面試喺當中學轉制,小學部學生甄選=外來生,用同一個計分制。

‹ 上一主題|下一主題