用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St margaret or Pui Kiu 英文好D?
樓主: babytomhui
go

St margaret or Pui Kiu 英文好D?   [複製鏈接]

引用:多謝大家的意見,我想為孩子找一所英文較好

原帖由 babytomhui 於 13-01-31 發表
多謝大家的意見,我想為孩子找一所英文較好的學校是因自己是中文學校出身,深深知道要英文程度去到native ...
SMC敎學質數都可以合格的。
但總務部及校車服務就令人氣結。
這點也要好好考慮,
英文好,只是將來學習上的障礙較少和理解外語較容易。
亦因為自己對學校有些不滿,所以較深入參與家教會活動。明白校車服務是死症的。
另外未來三年要擴建校社,將會對學生有一些影響的。

回復 sampapa 的帖子

想請問下怎樣擴建啊?SMC裡裡外外看來都沒有什麼地方了。要搬校舍嗎?所有學生都受影響嗎?

the above picture were taken while i re-visited the school after receiving the offer

回覆:St margaret or Pui Kiu 英文好D?

回復 babytomhui 的帖子

many thanks. very clear !

學生的影響應該係講緊工程期間的噪音及沙塵吧?照用原有校舍,right?

引用:+本帖最後由+Chris852+於+13-1-31+12:49+編

原帖由 Chris852 於 13-01-31 發表

回復 healthybaby 的帖子
其實我都覺得英文好重要,或者自己雖然係大學畢業,但由於英文少睇少用,英文都係麻麻,講既都係Chinese English,所以都希望子女講英文講得好d.
阿女小五,smc用緊我學校中一歷史書,但大部分同學都跟得上;小五讀Integrated science, 都真係幾深;阿女英文在學校排中間,做我學校EMI band 1 中一級英文卷,分數都係我校的頭三分一。我校張卷一樣有考grammar,但佢都做得ok,做得最好係閱讀理解和應用,相信在DSE 應該問題不大。
阿女有參加一d公開的運動比賽,比賽各直資名校及國際學校的學生,d人都以為阿女都係國際學校學生呢!
只不過,中文就真係弱左少少,所以阿女只有補中文一科。而且校長表達能力麻麻,所以未能sell好學校。校車服務勁差,因每班太少人,未能組織良好的校車隊伍,
其實唔知點解要比較兩間學校的英文,因兩間學校賣點完全唔同,好難比較啊!

我喜歡培僑, 但事實我是緊張成績的家長, 二選其一, 我選SMC.
因SMC肯公佈公開考試成績, 而培僑係未有公佈, 培僑中小學都有朋友讀緊.
如英文來說應該SMC好D, 個人感覺. 培僑的普通話就無需懷疑.

回海豚仔
見家長提過培僑DSE成績, 不過別的中學透明度高, 很詳細, 至少SMC是清楚好多.
朋友個女年前培僑考完會考, 完全無公佈.

海豚仔  培僑有公佈公開試成績的,可以在學校 website 睇到。  發表於 13-1-31 20:37

我就覺得家長只要用心選擇一間適合小朋友的學校最重要!

I 've heard Pui Kiu students do not have to take the TSA, since they can all go on to Pui Kiu secondary school.  In my opinion, that is definitely a plus.  I hate TSA.  It puts too much stress on the kids.

On the other hand, reading from SMC's website, they have an impressive list of NET.  I counted 15 (not including those who might be foreign born Chinese) for both primary and secondary.   Pui Kiu does not provide that information.

Tough choice.  Good luck.   Should ask your kid what he/she wants.  You will be surprised how much they know.

TSA for all primary school exclude IS, ESF and special school..

sampapa 發表於 13-1-31 23:54
TSA for all primary school exclude IS, ESF and special school..

sampapa

係有小學唔考TSA, 而不是 IS, ESF and special school, 你可打去教處吓,
以前有間執了的油塘臻美, 是不考TSA, 臻美校長, 另外搵專家來小學, 設計了另一個評核試代替TSA, 因洗了很多$,所以比裡面家長嘈到 bk 討論區.

考TSA可以知道小/中學生係全港水準, 好多小學都唔會操,不影響學校正常運作,好多名私校都參加,可打有關部門問吓,私校係可以唔參加TSA, 直資就唔知, 因佢地係半政府資助.

回覆:babytomhui 的帖子

請問擴建後増加了什麼設施?有泳池嗎?

引用:

原帖由 babytomhui 於 13-01-31 發表
擴建期間,會對SMC學生做成騷擾嗎?

回復 sugarnana 的帖子

最下層會有泳池. 因為還未動工, 所以有什麼影響還未知道.
其實係一家四口子

引用:回復+sugarnana+的帖子 最下層會有泳池.+

原帖由 一家三口 於 13-02-01 發表
回復 sugarnana 的帖子

最下層會有泳池. 因為還未動工, 所以有什麼影響還未知道. ...
謝謝答覆一級只有兩班,學校資源都算豐盛!

回覆:St margaret or Pui Kiu 英文好D?

小班教學係其中一個吸引我的原因,擴建後令學校設施更佳

引用:Quote:原帖由+一家三口+於+13-02-01+發表回

原帖由 sugarnana 於 13-02-01 發表
謝謝答覆一級只有兩班,學校資源都算豐盛!
擴建後,會是三班,由小一至小六共十八班。

sugarnana 發表於 13-2-1 16:48
擴建期間,會對SMC學生做成騷擾嗎?
係呀, 我都有問過落呢個問題, 學校話會盡量減低對學生的影響!但擴充學校, 始終都係好的!
‹ 上一主題|下一主題