用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St margaret or Pui Kiu 英文好D?
樓主: babytomhui
go

St margaret or Pui Kiu 英文好D?   [複製鏈接]

引用:Quote:sampapa+發表於+13-1-30+17:46+For+d

原帖由 samchan2179 於 13-01-30 發表
如以daily communication來睇,都係培僑好???
我都認為培僑的語言最好。
有很大的校社及充足資源。
甚能夠跟一間只能把用學卷的屋邨幼稚園生,經過二年半的教學和日常同學間互相勉強用英語交流。只能考到這樣簡單的英文試。
所以從各方面比較下,不論學術英語或日常英語,都是培僑較優。

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+13-01-30+發

原帖由 sampapa 於 13-01-30 發表
我都認為培僑的語言最好。
有很大的校社及充足資源。
甚能夠跟一間只能把用學卷的屋邨幼稚園生,經過二年半 ...
明白,培僑真係好好,要多D推介比親友

引用:Quote:原帖由+babytomhui+於+13-01-29+發表

原帖由 sampapa 於 13-01-30 發表
利益申報。
我是SMC家長,我兒在小三時只考到PET,相等於IETLS 5.5分。

真envy 你,小朋友雖然入唔最好嘅培僑,但都入到SMC,都已經唔錯。

我聽上次school information day 講,話SMC 第三語言公開試全港成績最好,唔知真定假。

你小朋友讀法,西,德定日?

回覆:St margaret or Pui Kiu 英文好D?

Smc 次幾級,??? 那p k 高幾級??

samchan2179 發表於 13-1-30 22:33
真envy 你,小朋友雖然入唔最好嘅培僑,但都入到次幾級嘅SMC,都已經唔錯。

我聽上次school information d ...
你好憎培僑呢間學校嗎?

引用:Quote:samchan2179+發表於+13-1-30+22:33+

原帖由 bblyly 於 13-01-31 發表
你好憎培僑呢間學校嗎?

可出此言?我對這校認識不多,但從EK得知,此校水平甚高,應為好學校!

回覆:samchan2179 的帖子

我都覺得你既回應好得意。
好易引起爭議。
仲原來吾係培僑家長。
相信各家長們會各自考量你講既野!

醒目開學勳章

sampapa 發表於 13-1-30 12:34
我想都是培僑好些,SMC是無乜教文法。
只是部份初小生,用公開試測試自己英文程度。
因高小已很少考公開試 ...
兩間學校邊間英文好,其實好主觀, 亦難以比較, 但有關於SMC英文教學, 我想提供多一些資料給樓主參考

1. SMC不是不教GRAMMAR, 只係初小時會inductive approach, 佢地用校本教材, 好似有一個UNIT係講superhero, 其實係教緊佢地點樣用adjective 去形容superhero嘅外觀同超能力, 又會教action words 去寫D superhero點樣打怪獸, 所以佢地唔會有本Grammar exercise,今個chapter教tense, 下一個教infinitive咁拆開尼教, 而係包括左響每個UNIT入面. 佢地都要考regular and irregular past tense, sentence structure etc.

2. Dictation - they have a list of words that need to revise, and during dictation, teachers will read 'unseen' sentences with those keywords. A recent P.3 dictation are as follows
a. A secret agent needs to collect evidence carefully.
b. Detectives need to be smart and patient when there is a difficult mystery to solve.
c. A spy must be alert so they can gather information and catch criminals.
d. We should investigate why this thief isn't in prison yet.

3. Starting from P.5 to P.6, there will be more explicit teaching of grammar.

So in my opinion SMC's english approach is not focus on examination and grammar rules, but teaching students how to use it as an language to communicate.  This is a very good foundation as students would be able to present themselves well in English when they need to write essay or present.

samchan2179 發表於 13-1-31 00:52
可出此言?我對這校認識𣎴多,但從EK得知,此校水平甚高,應為好學校!

...
呢個POST有980個VIEWS, 隨時有500人睇過, 既然你根本認識唔深, 有必要講D咁不負責任既野愚弄大家嗎? 大家都係成年人, 呢度係大家做資料搜集既地方, 請講野之前考慮下他人

samchan2179 發表於 13-1-31 00:52
可出此言?我對這校認識𣎴多,但從EK得知,此校水平甚高,應為好學校!

...
你有睇清楚版主所指嗎? 你明白咩意思嗎?
另外, 亦請家長對自己言論負責, 請勿發放不盡不實之言論, 影響家長決定或引起不必要之恐慌, 為子女選校是影響一生的事, 請各位高擡貴手

引用:Quote:sampapa+發表於+13-1-30+12:34+我想

原帖由 Laputa 於 13-01-31 發表
兩間學校邊間英文好,其實好主觀, 亦難以比較, 但有關於SMC英文教學, 我想提供多一些資料給樓主參考

1. SMC ...
跟隨samchan2179指正,培僑的英語程度或其他語言程度。絕對比SMC高幾個層次。
竟然一個只靠EK常的資料,便我可以比一些真正用家更清楚以上兩校情況。

你這樣清楚清楚說明,連我已是第4年的用家都自愧不如。我當初都有參考你資料的。

各SMC家長息恕,請看我之前的#3 post及其他post,,有人話培僑英文好,我在post#3提出疑問,因為我之前以為,除DGS , St Paul 等傳統名校外,St.Margrat , 陳守仁等因為有較多NET,及兩成non Chinese 生,所以日常交談用英文機會較多,英文較好。但在ek一睇其他有關培僑的post ,大多認為培僑英文好,比守仁等學校更佳,所以我亦改變自己睇法,如有得罪,多多包涵

我相信以英文來說, SMC 好好多.
我曾經跟2間學生用英文溝通, SMC流利好多.
可能個別例子.

* 利申: 我的小朋友不是讀這2間; 我是米國大學畢業, 應該聽得出邊個好D *

引用:+本帖最後由+samchan2179+於+13-1-31+11:47

原帖由 samchan2179 於 13-01-31 發表

各SMC家長息恕,請看我之前的#3 post及其他post,,有人 ...
就算我們是SMC真正用家。都是以中性及中肯用詞,介紹本校情況和敎學形式。絕對沒把自己學校抬高。更沒有說其他學校任何不好。
不像你的言詞,那麼決定性及絶對肯定。如果你是真正用家,我也希望可以用理性及例子說明。謝謝
以我孩子的䇦語情度,在他班裹只是中等的。他今年小四,剛考獲FCE。我想這是一般英小及有興趣考公開試都會得到的成績。在大前提下,絶不可在狂操past paper,順自然去考。

Chris852 發表於 13-1-31 12:15
我相信以英文來說, SMC 好好多.
我曾經跟2間學生用英文溝通, SMC流利好多.
可能個別例子.

I am not agreed with "SMC 好好多", SMC is OK only.
My kid passed FCE with full mark in ORAL & LISTENING section, but his examination in english just passed.
He has many careless mistake on writing, but OK.

回復 healthybaby 的帖子

中文是重要, 且日益重要. 我沒有異議.
但相信中期, 短期, 可能幾十年內, 仍不能威脅英文地位;
試想想:
1) "地址"...沒有英文就不成了, 寄信去海外無英文都唔得la.
2) 電腦: 可以用中文寫program, 嗎 ? ....
3) 中國人學英文都多過外國人學中文...4) 日常說話, 好多人會夾雜英文; 有幾多外籍人士會夾雜中文?

學習英文始終要系最前位置. 我們生活在香港, 中國, 日日接觸中文, 不用太擔心.

我身為香港人, 我唯一的強項是"中文, 廣東話"

多謝大家的意見,我想為孩子找一所英文較好的學校是因自己是中文學校出身,深深知道要英文程度去到native的地部是不可能.....而在大學時及工作上英文的使用率十分高。因自己比較有信心教好他的中文所以才有這方面的考慮。

我知道pui kiu 及st margaret都是好學校,否則我都不會投考。
實望大家提供忠肯評價,那我可早早決定放位,比d仍等緊位的小朋友

回復 babytomhui 的帖子

如果難決定的話, 我建議你去2間學校實地考察.試下用英文和該校學生扮問路打開話題, 是龍是鳳不難知道.
Seeing / Listening is believing!
小小時間是要花的.

引用:+本帖最後由+Chris852+於+13-1-31+12:49+編

原帖由 Chris852 於 13-01-31 發表

回復 healthybaby 的帖子
唔知smc係唔係普教中,其實我唔太buy 普教中。我見一些中文課本,係教北方土話,並非正確中文

回復 samchan2179 的帖子

是普教中.
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題