用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人放棄SC或KV而揀了其他幼稚園(龍校除外)? ...
go

有冇人放棄SC或KV而揀了其他幼稚園(龍校除外)? [複製鏈接]

為什麼?
   2    0    0    0

December_baby 的帖子

放棄kv, 讀啓思小學附屬幼稚園. 因為我唔想小朋友咁細個就要默書, 考試. 讀書是學習知識,  我覺得不停測考或抄寫, 對讀書沒有幫助. 故我選了cpskg

回覆:有冇人放棄SC或KV而揀了其他幼稚園(龍校除外)?

Wanna know how did you get that incorrect information?

For SC K1, ~500/8000++  (it was not 5 in 1 - the figure is from HH SC teacher).

For KV (I don't have figure, but probably more than 3000 applicant every year)

引用:Wanna+know+how+did+you+get+that+incorrec

原帖由 FortuneBB 於 13-01-30 發表
Wanna know how did you get that incorrect information?

For SC K1, ~500/8000++  (it was not 5 in 1 - ...

同意你既數據,我上年apply SC K1 , application number 係78xx, 我估今年有8000,一定吾止3000

KV 好似都7000+喎...

謝謝提供資料, 請問有無MAMA知道YORK和樂基的K1收生人數 ?THKS!

Karinepig,

Can search information from below link.
http://www.chsc.hk/kindergarten/

回復 FortuneBB 的帖子

謝謝FORTUNEBB!

互相幫忙,不用客氣!

引用:Wanna+know+how+did+you+get+that+incorrec

民生報名人數我不太清楚,但協恩就一定不是龍校,協

續上段......
入協恩小是要大抽獎,不要攪錯。

為什麼你那麼着意邊間難入呢?我認為最重要是那一間幼稚園比較適合小朋友。

回覆:FortuneBB 的帖子

我記得見過舊post有家長係會揀學之園、York或者Victoria而放棄SC或KV。

哈哈,雖然我都覺得SC同KV難入,但又奇怪身邊不乏朋友d仔女係讀緊呢兩間學校,都未計曾經讀過嗰d。要數反而應該係九龍塘樂基,唔識人睇怕都好難入。

fionacat  你講得啱,唔識人,真係......  發表於 13-1-31 18:04

回復 mimics218 的帖子

好可惜係KV不會令不喜歡寫字的小朋友愛上寫字。愛寫字的讀邊間都可以。

chansiub 的帖子

呢個我都覺得係, 只要小朋友係對文字有興趣,那讀邊間也好, 但如不喜歡寫字考試的, 那可能更弄巧反拙.

‹ 上一主題|下一主題