用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 想學英語,講到好似native speaker
go

想學英語,講到好似native speaker [複製鏈接]

想學英語,講到好似native speaker同改下我嘅grammatical mistake.有乜方法?

1    0    0    1

好難。講左咁耐港式英文, 就算比你去外國住幾年響全英語環境的地方,一樣學唔到佢地口音, 但用語就OK。

鬼佬講野唔重視GRAMMA,係中國人先鐘意捉人扮勁。

最直接上去BRITISH COUNCIL睇下有無會話課程, 但唔好期望會講到native speaker咁, 如果係, 貴價學校買點之一 ﹣ NET會無飯開了。

講: 學國際音標 + phonics, 學到中級已可以講得好順, 因為你會知道幾時要重音, 幾時聲調要轉, 幾時要用鼻音等等

accent 每個地方都有, 即使係美國、蘇格蘭、歐州各國, d 人講英文都有自己ge 口音

grammar 比較易汁, 買本cambridge - grammar in use

囝囝mama    發表於 13-2-13 00:06

短期內改變口音是有困難。

得閒去啲遊客區揾遊客傾下計都好架

要講到好似NATIVE GUM,当然不是一朝一夕、始終不在当地生活過、好難講到地道英文。 不過只要有正確方法、一定会有進歩的、這是我個人経験之談。我不敢説我講的地道英文、但好多時都会有人以為我在外地生活過、BUT我没有。 上面都有人提過、学IPA是非常有用的。 点解比人覚得是港式英文、其中一個重要元素是単子的発音、例:ENJOY 這個字無人不識讀、但讀得対的就非常少、不要小看、積小成多、俗個字執、日積月累、自自然然就会講得好。 好似REGINA YIP的英文程度、不容致疑、但都係比人覚得好港式英文、主要就是発音問題。改好単字後、再留意下LINKING、OMMISSION等等、就這点点滴滴、会争好遠GA。
致於GRAMMAR方面、慢慢来、先将一D較浅的改好、由浅入深、不要心急。

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

我D英文係超級港式,我日常仲係要成日對住D外國人,都無咩進步,真係好驚教到阿女D英文一樣咁港式

引用:其實我都好想呀,+我講港式英文,+有時都俾個

原帖由 vic.pretty 於 13-03-14 發表
其實我都好想呀, 我講港式英文, 有時都俾個囡笑..... 最近有個朋友介紹左個老師, 吾係西人但係從美國番來的 ...
我都係,話曬都係MBA,普通話同英文單子成日俾個女執我發音錯,佢讀出來同我差少少,所以從小培養很重要,佢讀CKy,好native,我哈佛畢業的外國人朋友也說他accent 是美國。不過我從來沒想過ipa有幫助,等我找找資料先

Vic.pretty:
我都好想學,可以pm 資料比我嗎?謝謝!

回覆:vic.pretty 的帖子

我都好需要可否pm埋我thx.......

Vic.pretty:
我都好有興趣學,可否pm 資料給我?謝謝!

回復 vic.pretty 的帖子

Pls pm info.

thanks !

‹ 上一主題|下一主題