用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 小一中文詞語
go

小一中文詞語 [複製鏈接]

真喺唔明學校比一年班中文詞語簿已比其他學校細格兼要比人寫多一次(正常3次,我哋要寫四次) 而家話喺下學期仲要寫到落底部,即喺共5次,單字就7次。
乜真喺有咁嘅需要咩?

1    0    0    0

回覆:小一中文詞語

補相

回覆:小一中文詞語

補相

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 pooh仔 的帖子

小女小學6年,都是整行寫到底wor。

引用:回復+pooh仔+的帖子 小女小學6年,都是整

原帖由 piggy-ma 於 13-01-29 發表
回復 pooh仔 的帖子

小女小學6年,都是整行寫到底wor。
其實對於一年班做中文詞語量實在太多,乜唔喺話要減少默寫嘅咩,騰出時間可做些更有意思嘅事,唔喺仲好咩?!

因好多字形筆劃基本上佢哋未曉分,為何這個字有一劃,那個字要少一點,只得盲目抄寫,小朋友是不太完全摸索到

而家冇測驗冇黙書, 寫幾多行都得, 但測驗和黙書前一日就唔好俾太多功課,

根本冇時間溫書.

就係太了解間學校, 明明寫有直屬中學, 而家又話轉直資,  話變就變

低小的確係幾惡啃,同意語文係浸出嚟,中文字要識寫,vocab 要識串,日子有功,去到高小,家長開始發覺溫中、英文嘅時間係大幅減少,數就講理解,真係要花時間去記嘅得返常識。
SPPCS 嘅語文 ok 強架。
no pain no gain,加油!

catmilkw 發表於 13-1-30 09:09
而家冇測驗冇黙書, 寫幾多行都得, 但測驗和黙書前一日就唔好俾太多功課,

根本冇時間溫書.

明明寫有直屬中學 ~
申請小一時係咁 in black & white,家長齊心向學校爭取!

引用:Quote:catmilkw+發表於+13-1-30+09:09+而家

原帖由 Rattie 於 13-01-30 發表
明明寫有直屬中學 ~
申請小一時係咁 in black & white,家長齊心向學校爭取!
...
多謝前輩支持

引用:低小的確係幾惡啃,同意語文係浸出嚟,中文

原帖由 Rattie 於 13-01-30 發表
低小的確係幾惡啃,同意語文係浸出嚟,中文字要識寫,vocab 要識串,日子有功,去到高小,家長開始發覺溫中 ...
希望真的日子有功,到時能開花結果!

pooh仔 發表於 13-1-28 20:45
真喺唔明學校比一年班中文詞語簿已比其他學校細格兼要比人寫多一次(正常3次,我哋要寫四次) 而家話喺下學期 ...
老師和校長是經驗丰富的教育工作者,對功課量的多少,相信會經過考慮的,我們應該相信老師。 再說,相比其它小學,這所學校的功課量已不算多了。

引用:Quote:pooh仔+發表於+13-1-28+20:45+真喺唔

原帖由 pomerol 於 13-02-04 發表
老師和校長是經驗丰富的教育工作者,對功課量的多少,相信會經過考慮的,我們應該相信老師。 再說,相比其 ...
對,這間小學寫字和黙書次數已比其他小學還少,甚至比幼稚園還少。

‹ 上一主題|下一主題