用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院/陳守仁/音小...如何抉擇?
樓主: sweetbaby999
go

培僑書院/陳守仁/音小...如何抉擇?   [複製鏈接]

家住大圍,環觀該校學生街上表現,我自己住得近都無報。當然每間學校都有好及不好的學生,

培僑於05年創校,由小學讀上去的,現時才G7,中學的大部份是外來生,部分質素較參差可理解,但小學部的學生都很乖巧。

四隻貓  同意.  發表於 13-1-30 10:53

回覆:培僑書院/陳守仁/音小...如何抉擇

兩間都冇考過,只可以話你知,七點亼校巴都唔容易

miuchung 發表於 13-1-29 19:12
培僑於05年創校,由小學讀上去的,現時才G7,中學的大部份是外來生,部分質素較參差可理解,但小學部的學生 ...
曾玉成,吳康民仲係唔係校監?係就有so, 可以讀

培僑不但中英文好,仲教到小朋友吾害羞,我個仔讀了半年,以前連係公公屋企唱歌都吾肯,上星期帶佢同D中學同學聚舊,在十多人面前唱歌又背詩,仲大大聲帶領住其他小朋友添。

sweetbaby999 發表於 13-1-29 20:38
回復 samchan2179 的帖子

係呀,曾鈺成係校監,吳康民校董会主席,譚惠珠都係校監,我對培僑印像,係有好大條水 ...
有大水喉射住,好呀

陳守仁 is the most famous one!

其實那一間最適合你小朋友的學校便是最好學校 . 不用理會banding 或出名與否. 本人是band 3 中學畢業 , 今天也有讀名校出身的手下呢!

四隻貓  對極了.  發表於 13-1-30 10:55

引用:其實那一間最適合你小朋友的學校便是最好學

原帖由 hkng0205 於 13-01-29 發表
其實那一間最適合你小朋友的學校便是最好學校 . 不用理會banding 或出名與否. 本人是band 3 中學畢業 , 今 ...
cannot agree more!!

miuchung 發表於 13-1-29 19:12
培僑於05年創校,由小學讀上去的,現時才G7,中學的大部份是外來生,部分質素較參差可理解,但小學部的學生 ...
中學校風真係麻麻,你去大圍睇下便知,外來生我唔認為係藉口。況且,國教事件睇黎大家也忘記了。

回覆:jeremyphlam 的帖子

有一天, 去又一城page one 書店, 見到一群培僑中學生看書買書, 培僑學生應該很喜歡閱讀

回覆:培僑書院/陳守仁/音小...如何抉擇

陳守仁

回覆:jswailam928 的帖子

係呀!培僑可以培養小朋友嘅閱讀興趣,我的小朋友讀幼稚園時,不太喜歡閱讀,但升上小一後,便開始喜歡,經常自動自覺從圖書館借圖書回家閱讀,我亦慶幸學校的功課量不算繁重,有空餘時間讓小朋友閱讀課外書,令小朋友學習到更多的詞𢑥!我亦留意到G3的小朋友,有些已拿著厚厚的哈里波特看得津津有味!我想他們的英文程度也不差吧!

回覆:jeremyphlam 的帖子

用小學生同中學生比,好似吾係幾對稱。另外,陳守仁亦有南亞裔人仕,有些作風也不大恭維。

中學部份校風的問題,不能全靠學校一時三刻可以改變,不能拋個波比學校便算。

formula0106 發表於 13-1-29 15:33
我個有朋友既小朋友讀培僑. 佢讀得好開心. 英文同普通話一流. 個次比我睇個短片. 佢個仔要做REPORT. 我睇完 ...
栽我想他讀涪僑之前英普就不會是二流

formula0106 發表於 13-1-30 09:29
但之前個小朋友同我個仔幼稚園時. 佢唔係英文和普通話流暢得咁勁.但讀左培僑之後. 真係好叻仔. ...
小朋友上英文堂有分組作不同比賽的, 例如spelling competition
上英文堂又唔可以講其他語言, 自己嗰組會俾老師扣分. 所以上英文堂大家都會講好多英文.
仲有小一就要做presentation. 可能多講了, 就會自然說得流利.

TSL 同培僑之間我會揀培僑.
因為培僑係小班, TSL無中學back up, 要參與呈分, 始終有不輕的功課測考量.
培僑有雙班主任, 非常重視閱讀, 重視音樂同藝術, 有樂團, 亦很有誠意地邀請了優良的老師.中學部學生紀律比較鬆散, 但我認識的小學部的學生是很有禮貌的.
我收到培僑offer 時也是非常開心. 不過身邊親友也有"微言". 有人說"染紅", 有人說"校風差", 更有好友覺得我當時選培僑是大錯特錯....
雖然最後因為入到最心儀的學校而放棄了培僑(果下都好不捨), 我仍然覺得培僑是一間適合我孩子的好學校.
‹ 上一主題|下一主題