用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我應該放棄龍校嗎?
go

我應該放棄龍校嗎? [複製鏈接]

仔仔依家k1,入左一間龍校(唔出名的),依間學校又唔算話學術上好追人果隻,叫做有小學中學,小朋友多來自外藉家庭,自覺其視眼光冇咁多,仔仔都鍾意返學,好習慣。

事原阿仔開學前先check到自閉傾向(語言發展慢同比較活躍),已告知學校,班主任其實都好有心幫我睇住阿仔,開學左一個月,仔仔開始左一連串練訓,行為上出現倒退,老師一直有同我溝通,有一日小學部一位我忘記係咩assistant打比我,話仔仔有d行為上問題,字裏行間問我點解唔申請i位,仲教我點去爭取i位返黎(醫生只比我排e位, 覺得仔仔可以係普通學校就讀),佢話佢都讀過特殊教育,真正幫到仔仔係特別訓練,我同佢講我都同意,係開學的同時已經入左私人s位,佢先冇出聲。果刻好想喊我問佢點解剛開學小小機會都唔比佢適應下,一間新學校仲要一連串訓練,佢都要時間適應,最後佢都兜返話會比佢試下。

半個學期已過仔仔進步好大,只係語言仲差 d距離,學習上老師覺得佢有好多野叻過其他同學。冇再聽老師投訴佢,只聽到讚賞嘅聲音,老師都對佢好好。那位assistant也冇再找我。

到阿妹跟尾去教這間學校,本來兄弟姐妹係優先考慮,阿妹係細女,對外人好慢熱怕丑,但佢2歲就生到3歲身形,面試果日都未夠2歲一定輸蝕d,大圍考試唔特出,單對單需然有做到老師要求,但一粒聲都冇講,相比其他細仔阿妹算好好,只係個樣似大仔啫佢地應該有睇年齡架,有機會嘅(心諗)。最後好失望比個waiting佢,冇收佢。

突然我聯想到係咪關阿哥事?
依一刻我好想讀完個k3唔上佢嘅小學轉去讀村校(真係鄉村學校果隻),我會唔會諗多左?

再諗返佢個教學理念:以學童為本??????老師做到辨學果個又係咪同樣做到呢?

0    0    0    0

回覆:manabcd 的帖子

我想唔關事,係今年太多小朋友爭學位。
我仔仔報了幾間都唔收,Miss話今年約3XX人爭一個學位,另一間仲800人爭

不需要理會學校的暗示,我亦經歷過,亦要求轉往I位,話對小朋友好之類.....
給小朋友時間,上午私人S位是正確選擇,半年後,你會發覺小朋友進步神速

引用:不需要理會學校的暗示,我亦經歷過,亦要求轉

原帖由 YingYin 於 13-01-28 發表
不需要理會學校的暗示,我亦經歷過,亦要求轉往I位,話對小朋友好之類.....
給小朋友時間,上午私人S位是正確選 ...
多謝你嘅鼓勵

‹ 上一主題|下一主題