用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長會返撲歸真?
go

有冇家長會返撲歸真? [複製鏈接]

你地會唔會跳出半龍校(唔出名的),回歸簡樸去讀村校?真係鄉村學校的村校?

仔仔依家k1我覺得好疲倦,想小學。。。。唔繼續

0    0    0    0

It is too early to decide in K1.  May be your son will getting better once he has get used to be his school life.

引用:It+is+too+early+to+decide+in+K1.++May+be

原帖由 ottomum 於 13-01-27 發表
It is too early to decide in K1.  May be your son will getting better once he has get used to be his ...
其實仔仔讀得好開心適應,但佢語言發展慢我感覺學校有其視。

我仔三歲都比人話佢言語發展遲緩, 家下咪又駁咀駁到飛起, 仲鬼咁多野講,考學校都有offer, ...
我諗, 你先要調整好自己既心情, 係家下仲有時間,即係六歲前既黃金期, 盡量搵言語治療師幫佢, 當然排到政府就梗係好, 否則私家都要搵, 你自己在家亦要多d同佢傾偈, 鼓勵佢表達自己, 努力呀, 好多時評估係有偏差, 同埋小朋友呢一刻係咁, 下一刻已經可以好唔同, 我個仔k1時同家下k3, 已經係兩個人,咁我當然有做過好多嘗試, 比多d自信心佢, 唔駛咁快下定論既!

覺得好辛苦,就抖吓先。幫小朋友找學校,大人的精神和心理壓力是很大的。

如果到考小學,都覺得吾想考私小直資,大抽獎都有好多好學校。

bobo101^*^  大抽獎都有好多好學校, agree  發表於 13-1-29 11:21

回覆:有冇家長會返撲歸真?

樓主係在逃避現實。

自然學校/band 3小學可/留學,樓主讀哪區?但之後一定再不能選主流學校...,

貢獻勳章

回覆:manabcd 的帖子

可以選一些有愛心又唔谷的小學!

醒目開學勳章 王國長老

引用:樓主係在逃避現實。 +

原帖由 556699 於 13-01-27 發表
樓主係在逃避現實。
雖然咁講好似好難聽,不過樓主亦要為將來打算。我仔亦係special need小孩,既然樓主經歷緊學校吾配合既苦處,就更應該明白同知道揀岩學校既重要性。在香港要做到「吾放棄學生」吾易,作為sen家長更要小心。龍校有樣好,就係只要keep住吾太差就已經有間中學等住,你我都期待小朋友會一直進步,希望有一日追上。如果無龍,小5、6家長會面對好沉重既升中壓力,如果有龍,家長keep住一般努力就可以,俾多幾年時間佢catchup。我好興幸仔仔入左一間夠包容、老師有心機、一條龍升中既學校。作為媽媽你都會想揀條平坦大道俾個仔,盡力去考,就算吾得起碼無憾,對嗎?加油啊

回覆:花仔媽咪 的帖子

我覺得你如果覺得吾岩就無謂勉強,每種學校都有適合的人,只要你放得低就冇問題。吾使理其他人,小孩係會有發展的差異既,成世人咁長,吾覺得有需要一定要理乜野起跑點。你有自己的信念及理念就得啦,個仔你既,你都想佢好,但如果你頂吾順,因而影響家庭關係、親子關係,個丁點眼前既所謂領先,根本就吾值得。

引用:我仔三歲都比人話佢言語發展遲緩,+家下咪又

原帖由 朱寶 於 13-01-27 發表
我仔三歲都比人話佢言語發展遲緩, 家下咪又駁咀駁到飛起, 仲鬼咁多野講,考學校都有offer, ...
我諗, 你先要 ...
我小朋友四歲都畀人驗過1.5年言語發展遲緩,男家親人要迫他言語治療。但我和女家親人都不認為如此。如果要治療,我不會畀錢,不會帶他去。為何他們要我做的東西,說一聲,又要我做,又要我時間,又要我金錢!?我小朋友現在中普英也可以對答,在正常學校讀書中上,而且細b進步中。語言科還全班第一呢!

你是你b的媽媽,除了要聽醫生診斷外,更要相信自己。離不離開,你最明白個處境,沒有人完全像你。

回覆:有冇家長會返撲歸真

可能鄉師自然學校啱你喎!

I know a parent whose kid graduated from 鄉師自然學校and went on to Hip Yan Girl school . I like that school very much but $$$$$ is over my ability .
There are a lot of kids who have various kinds of disabilities. We parents must stand up tall for them . And soon you will find out your kid is not alone .
Kids can be very amazing if you find the right key to unlock their talents .

Add oil

四隻貓    發表於 13-1-29 11:16

BTW , my kid regularly sees speech therapist at school . So what ?
Dont be the first one to give up on your kid !

Jane1983  講得好!做父母,不離不棄。  發表於 13-1-29 17:15

sandytaitai 發表於 13-1-29 10:38
BTW , my kid regularly sees speech therapist at school . So what ?
Dont be the first one to give up ...

Well said! Dont be the first one who gives up your child!
況且聽你講你個小朋友讀得適應及開心喎. 覺得學校帶有色眼鏡睇你個小朋友會不會只是家長多疑了?

"Double NO" 其實想講:     大家會否"返撲歸真" , 由半龍校轉讀鄉村學校....?

因為我就係都想  返撲歸 "真"....呢個"真" 的真正目的, 就係由 "沙頭角小學", 派番去市區讀半龍校......現在市區無位, 幫幫手, 唔該!

暫唔需要太擔心, 先不要太早下定論, 尚有時間, 小朋友學講野可以好快的, 快過靈格風, 我初時細時都擔心小朋友只講單字, 冇乜句子而頭痕, 但一返學, 只需幾個月時間...真係好過返言語治療 放鬆D...

hadwinboy 發表於 13-1-29 11:13
Well said! Dont be the first one who gives up your child!
況且聽你講你個小朋友讀得適應及開心喎. 覺 ...

Good point!  如果吾影響到小朋友,真係無乜問題喎!樓主累是因為受歧視?
我囡係大囡,現K2,但都不肯與人交談,她擁有超好的語言能力又如何!來緊恐怕都係陪考!
‹ 上一主題|下一主題