用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會in.
樓主: Kafather
go

聖公會in.   [複製鏈接]

winisa 發表於 13-2-2 23:10
唔~~~我係呢間學校嘅家長。。。或者咁講,我記得我小朋友IN呢間學校嘅時候,並唔係所有問題都答啱。。。例 ...
多謝你分享丫, 我都認為功課應該比小朋友自己做, 希望仔仔入到呢間學校, 因為他們既教育理念, 老師愛心耐性我都好喜歡

回覆:coffei1 的帖子

我個仔都是串三次。

其實個人覺得个interview真係幾難.  我諗老師係想考小朋友既專註力, 睇個小朋友留唔留心老師做乜嘢. 小朋友能夠自己完成當然好, 但就算佢自己完成唔到, 個過程應該都好重要.

考專注力.記憶力.觀察力.邏輯力及手的靈活力
另加考家長的理念是否是符合學校要求的
總結今次面試係超高難度(2歲幾小朋友呢種要求係好高難度)
我仔仲要係超細B越級挑戰..
預左唔收
但我完全係好滿意今次聖公會既安排..
面試內容好全面.老師好有愛心及耐性
做為家長我會好放心將小朋友交俾呢間學校
之前已聽過好多家長話呢間好好安排好好
實地去觀察真係好好

存感恩的心

難得地我今次有份入去陪面試(因大多數只可一個家長陪, 呢個責任就交畀媽咪啦), 我嘗試記憶下當天既過程:

我地in 中午, 去到當然好多人, 係有好多野玩, 但供不應求, 為免阿女玩到扭計或同人爭, 影響情緒, 玩o左一陣就坐埋一邊。學校提供了小食, 阿女食o左一陣, 就到我地報到啦, 排o左唔算太耐就上課室, o係waiting room睇o左一陣書就過隔離班房門口等 , 之後入去面試, 當時應該都有另外兩個面試進行中。
坐低o左之後, 老師就問阿女叫咩名, 同邊個一齊住, 鍾意咩野動物等, 跟住開始玩印仔, 阿女有o的做到有o的又要提, 但起碼冇亂來。之後老師要佢睇書, 佢要同我地傾計。咁老師問我地點樣配合阿女性格栽培等等, 我見阿女都冇睇書, 八八卦卦望住其他面試既枱, 又開始郁身郁勢, 攪下自己既衫等等(呢part實扣哂分, haha~~) 最後老師送玩具畀佢, 佢就講唔該, 之後又係掛住望其他人連椅都冇推

但總括黎講都算表現唔錯, 學校老師又幾有耐性同愛心, 值得一讚!

回覆:聖公會in.

有没有小朋友可以不用父母老師提而印到印仔?因为我唔敢提水,怕扣分,所以冇提,錯就照錯

話說雖然聽你地話,見到既老師都好nice ,而未入房面試時,我都甘覺得,但in 我地個老師個樣就好嚴肅,無笑容,但都有提他一下既

我老公一出來就話:個老師好似好嚴甘,驚驚

我們在回答老師問題時覺得自己很好笑以下是老公的對答:
[女兒在語言能力方面很強,我們一直都讓他自由發揮,只要他和哥哥沒有肢體衝突我們就由她!]
老師聽完面青青,望住我問我平時會哥哥發生肢體衝突?
我想女兒今次收reject letter的原因一定是因為我們這對沒有準備的父母!

kyleebc  我估我和你們問同一問題,哈哈你的答法會使老師加深對你們印象,看得出爸爸又儘心又緊張。  發表於 13-2-5 17:58
monmonbbb  HAHA 我都係答到9吾搭8
奇奇怪怪的問題~XD  發表於 13-2-5 00:07

雖然全程要九十分鐘,但整體安排非常好!

點解兩日既面試內容會吾同架.....~~有啲吾公平喎
ANYWAY除左要人等勁耐之外, 又熱又多人 走又走吾到 焗住係度等 聖公會的確係好學校. 連面試的家長都同屋村學校有所不同 讚~
有幸ON WAITING 我當阿女成功~~

回復 monmonbbb 的帖子

咁快就知道on waiting? 唔係8/3 先知咩?

我孖仔今年都係再戰SKH,佢地玩穿珠仔,第一次老師淨係串一粒,但佢地兩個都串晒(其實我都以為老師示範穿珠俾佢地睇咋),第二、三次佢地都順利跟足做晒。不過答問題兩個都答錯一條 (細仔答用叉食飯,大仔唔知乜野係lego),所以都唔知有冇機會...

回覆:BBQQmomi 的帖子

她話如果有waiting 已經當贏,唔是已經知道結果(我估)

回覆:twllc 的帖子

原來都有唔少小朋友是再戰呢間學校喎

我諗阿仔有waiting, 都真係好好彩啦!

重有成個月先出result , 真是等到好心急,希望有機會同大家在揮手區見

回覆:mimi靚媽 的帖子

我都係甘話,3000人爭180個位,連1%都無,可想而知幾難

小小山  有6%  發表於 13-2-5 10:19

引用:話說雖然聽你地話,見到既老師都好nice+,

原帖由 pmmama 於 13-02-04 發表
話說雖然聽你地話,見到既老師都好nice ,而未入房面試時,我都甘覺得,但in 我地個老師個樣就好嚴肅,無笑 ...
我地見個位老師都好嚴肅, 吾知會吾會同一位呢!

Toffee888 發表於 13-2-4 13:40
有没有小朋友可以不用父母老師提而印到印仔?因为我唔敢提水,怕扣分,所以冇提,錯就照錯

...
我同老公有引導阿女去吸印仔, 阿女好緊張, 因為老師好嚴肅, 不過, 我覺得老師都好有耐性, 俾足夠既時間我們去引導阿女, 值得一讚

平均1000人揀60個成為學生
‹ 上一主題|下一主題