用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會in.
樓主: Kafather
go

聖公會in.   [複製鏈接]

My daughter  could do all the tasks.  

However, during one of the exercises, the teacher chopped:
box 1 blue; box 2 yellow; box 3 blue; box 4 yellow,
yet my daughter chopped:
box 1 blue; box 2 yellow; and instead of putting down yellow and getting the blue, she went for box 4 yellow right afterwards, and then returned box 3 blue.
Is this smart or not following instruction for the school's point of view?

回復 winisa 的帖子

Winisa: 想了解這間學校多一些: 請問呢間學校有無net teachers? 每星期有多少堂英文及普通話課? 多唔多學生出去補習呢?

At the end, if the teacher repeatedly remind us to check the result on 8 March, is this a good sign?

引用:咁家長答問題答得差係咪等於no+chance?+

原帖由 kso_sophia 於 13-02-02 發表
咁家長答問題答得差係咪等於no chance?
sorry 媽媽。。。我唔係學校嘅老師,我唔識去分點樣為之好又或者點樣係差。。。其實到而家我都唔知自己嗰時答得好定唔好 所以唔好意思,我唔可以答到你呢個問題。我只可以根據我對學校認識,同各位分享一下我對學校嘅睇法。。。 而根據我過往嘅面試,學校問嘅都係一啲open question, 冇absolute answer 。。。   
其實家長唔需要太過緊張嘅。。。我相信小朋友嘅表現學校係看重嘅。當然,我個人覺得表現唔等於能唔能夠完成所有tasks。。。正如小朋友同人打招呼,都有分係發自內心嘅禮貌定係只係形式上嘅行為,又或者小朋友答問題時所呈現嘅自信等等。。。呢啲都有可能係學校會注意哋地方

回覆:聖公會in.

印仔似乎比較容易,咁上星期嘅串珠多唔多人自己完成到?

"印仔似乎比較容易,咁上星期嘅串珠多唔多人自己完成到?"

(A number of) Kids (naturally) tend to chop and chop on the paper, more than what the teacher instructed?!

引用:印仔似乎比較容易,咁上星期嘅串珠多唔多人

原帖由 Heima10 於 13-02-03 發表
我都覺得串珠難些,起碼手眼協調同小肌肉控制難好多。

引用:自己做晒真係好叻!聽說家長對答都好重要,

原帖由 Heima10 於 13-02-02 發表
自己做晒真係好叻!聽說家長對答都好重要,所以好難講。
你地問了咩問題?我被問家校合作同點培育小朋友?

好明顯學校要收smart kids, 徐了吸印仔, 仲問左老師拿著的是什麼,假期時去公園做乜,家長題要深思過的答法。不過我最意想不到的是兒子有答老師的提問,而且坐得好定,老師送給他的玩具,佢好鍾意。

引用:印仔似乎比較容易,咁上星期嘅串珠多唔多人

原帖由 Heima10 於 13-02-03 發表
我都覺得印仔容易d,起碼吸左落張紙度,可以跟住對番色。串珠就要考埋記性同協調,唔記得就串錯晒!重要唔止4粒珠,次次唔同粒數同唔同顏色排列,我女叫勉強串到,不過老師都有提點。

BBQQmomi    發表於 13-2-3 16:31

我個仔串珠, 未拎起第一粒珠串, 老師已經提點, 明知佢一定串唔番出來? hopeless

細仔吸印仔, 要爸爸提, 收到offer應該是神蹟.
平常心.

昨天in完spk之後in skh
SPK in 2分鐘唔到就完(老師超級趕及極度冇耐性又求奇)
SKH in二十分鐘,雖然仔仔好多野唔識,尤其蓋印仔果part,老師真係好有耐性及好有愛心,重複又重複,一遍又一遍示範俾仔仔睇(呢種考法我in過十幾次今次算難度好高),而老師好認真問家長問題,好重視家長及小朋友

兩間學校嘅對比真係差天共地,我對SPK嘅好印象完全破滅
反之,聖公會係我in咁多間以來,最care 學生及家長嘅學校,明年我會再戰多次聖公會,至於SPK,原來係我嘅dream school之一,但..應該唔會再考慮。
存感恩的心

coffei1 發表於 13-2-3 15:59
我都覺得印仔容易d,起碼吸左落張紙度,可以跟住對番色。串珠就要考埋記性同協調,唔記得就串錯晒!重要唔 ...
你個女是否每次都穿到?如果每次都穿岩要穿幾多次先叫完成?我個仔開頭冇跟老師穿,佢猛話自己鍾意藍色係都話要穿藍色,同埋要穿好長。後尾我話佢可以穿好長,但係要跟老師穿左先,佢穿倒之後老師冇再叫佢穿另一款了。

JessieToys 發表於 13-2-3 17:06
我個仔串珠, 未拎起第一粒珠串, 老師已經提點, 明知佢一定串唔番出來? hopeless   ...
咁提完佢最後做唔做到?

回覆:聖公會in.

我小朋友係大B今年再戰SPK & SKH, 上年in SPK 阿女自己入房in所以無機會見識老師的態度,今年因為搭正面試時間去到都當遲到,而有機會見識到老師嘅求其。

反而兩年in SKH 老師都好有耐性引導小朋友,而且明顯考嘅內容亦有細心研究過,好過另外個間老師只係隨意鍾意問咩就問咩,又好似趕時間收工咁草草in完。

回覆:cheung_chit 的帖子

1共串3次,第1次1粒紅色,我女穿完粒紅色,老師收貨。第2次藍黃藍黃,我女第1粒攞左第2隻色,老師提佢,跟住佢自己串左藍黃藍黃出來,但佢想繼續,老師又提佢,佢就放低左。第3次好似綠紅黃,唔係好記得次序及顏色,總之係3粒不同色,我女串完後老師就馬上問我問題啦!

引用:1共串3次,第1次1粒紅色,我女穿完粒紅色,

原帖由 coffei1 於 13-02-03 發表
1共串3次,第1次1粒紅色,我女穿完粒紅色,老師收貨。第2次藍黃藍黃,我女第1粒攞左第2隻色,老師提佢,跟 ...
我地第一次已經要穿好多粒,係不同顏色,唔係穿一粒。乜唔係個個一樣架咩?

當蓋印仔時兒子正努力記返顏色的次序和格數,老師好仔細觀察佢,我估這是看他的專注程度和學習態度,哈哈...真係好似默:

coffei1 發表於 13-2-3 21:43
1共串3次,第1次1粒紅色,我女穿完粒紅色,老師收貨。第2次藍黃藍黃,我女第1粒攞左第2隻色,老師提佢,跟 ...
我仔都是串珠, 但第一次係穿2粒, 第二次串4粒, 第三次是3粒, 佢最尾果次做做下跌左, 比佢嚇死....因為驚佢跌完就唔記得左個次序
‹ 上一主題|下一主題