用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今曰德望second in
樓主: kswcathy
go

今曰德望second in  

我問左啦!他話係今年,因為他知我26號去IN,收到信息就打比我啦!我聽到時有D唔開心,我話應該唔會呀!他話見到WHATAPPT係咁寫,但唔知真正假,所以問下有無MAMA聽講過!

回覆:今曰德望second in

如果真係即日知,應該好多人上黎報喜架!

流言止于智者。
而且一個進步、穩定、和諧的社會中,最多的一群應該是由一班正面、中庸、默默耕耘及有愛的市民所組成的,德望正正是培養出這樣的下一代,所以德望學校所選擇的家庭與及其子女,校方都希望他們擁有同樣的理想。而事事都要大是大非的家長們,德望絕對不是你杯茶。當然今次的安排不盡人意,相信校方已盡最大努力安排給各小朋友,現在有小小錯失,大家是否要有人頭落頭才可息怒吧!還好!看到還有很多正面的家長在分享他們著的見解。希望我們可以成為德望家長啦。

elee829    發表於 13-2-4 15:45
LAWYIMYU    發表於 13-1-31 23:02

希望新年前知结果

Kafather 發表於 13-1-31 12:35
希望新年前知结果

我都好想過年前有好消息, 但似乎機會不大, 學校下星期好似有好多活動, 應該好忙.  

估計都要等到2月最後一個星期先會有結果

唔係28Feb先有消息?定係我記錯?!

係2月28日通知呀!

請問有冇人知GH既農曆新年假係由幾號放到幾號呢﹖

放至2月22日,25日開始上課。

v_vcsl  Thank you!!!  發表於 13-1-31 19:04

cyk2009 發表於 13-1-31 18:54
學校放假放到22號,28號前要出信,都幾趕喎!

回復 punlik 的帖子

Can't agree with you more!!

真係好想快啲知道結果!

回覆:v_vcsl 的帖子

相信其實已整好哂,同上年一樣都是過年後才公佈,也許不想D人過年前知道有人唔得唔開心

LAWYIMYU    發表於 13-2-23 11:17

luilui007 發表於 13-1-31 22:07
相信其實已整好哂,同上年一樣都是過年後才公佈,也許不想D人過年前知道有人唔得唔開心

...

請問舊年係年初幾有result?係學校放緊農曆新年假期期間有result﹖定係學校假期完結先有result﹖因為我知老師就會放好長既農曆新年假,但office就應該只放紅日。0甘入信寄信應該都係office做姐。

cyk2009 發表於 13-1-31 18:54

thank you for sharing.   

by the way, D 茶點好吸引

回覆:v_vcsl 的帖子

上年2月6日

no 2nd interview last year  

In.完spk, 覺得gh真係一間好學校,interview真係想搵適合呢間學校讀嘅學生!
相信下年second in.會有改善!

LAWYIMYU    發表於 13-2-23 11:18

引用:In.完spk,+覺得gh真係一間好學校,intervie

原帖由 Kafather 於 13-02-04 發表
In.完spk, 覺得gh真係一間好學校,interview真係想搵適合呢間學校讀嘅學生!
相信下年second in.會有改善! ...
完全認同

我覺得GH 同SPK 都是好學校, 但女女好鐘意GH.  1st IN 後, 德望是唯一一間她能在過了一段時間後還能說出校名的.  2nd interview 及見完SPK後更說鐘意德望多D, 說想返德望.  現在常在家玩那豬仔夾仔, 仲同我講係德望老師送俾佢, 又話德望有balloon, 見完老師有得玩滑梯.  星期六仲問我"今日係唔係去德望"

其實GH 面試有很多細微處真的從小朋友感受去安排, 沒有幾間學校安排人手用公仔布偶使小朋友入陌生地方時可以開心/安心, 每次都開放滑梯給小朋友玩, 校長/老師/工作人員都滿面笑容, 好nice.  

我相信面試設計安排是用心的, 但執行上time management 時有一點困難.  始終要一個早上見幾百人, 仲要又見小朋友, 又見家長.  15分鐘一個時段, 但小朋友group interview 可用上20分鐘一組, 每組overun 一點, 到尾段的就要等好耐,  我們是早見的一批, 但發現見一組也要花不少時間才能完成, 也擔心可能會出現overun, 較後時段的可能要等好耐. 或者學校應該選少一些人入2nd IN, 由15分鐘一個時段改為20-30分鐘  

LAWYIMYU    發表於 13-2-23 11:18