用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今曰德望second in
樓主: kswcathy
go

今曰德望second in   [複製鏈接]

回覆:今曰德望second in

其實,in 下晝的小朋友都幾慘,我眼見有些等到瞓,等到餓,等到哭,再等到走.....表現失準在所難免,比早上in的小朋友真的有點不公平. 唔知學校會否考慮這點呢?!!

KaKamama1113  Agreed !  大人都唔耐煩  發表於 13-1-28 22:14

其實唔知佢哋點安排second in時間,係咪first in係早,second in都係早呢?

引用:當知道係要分開小朋友同家長in+時,+我直覺

原帖由 ivvibb 於 13-01-28 發表
當知道係要分開小朋友同家長in 時, 我直覺係只in 家長, 我仲以為小朋友係"暫托"喺一間房到玩下添, 唔係呢度 ...
What lang was used in the interview? Cantonese or Eng?

mokconnie 發表於 13-1-28 18:52
其實,in 下晝的小朋友都幾慘,我眼見有些等到瞓,等到餓,等到哭,再等到走.....表現失準在所難免,比早上in的小 ...

NO.  This is what Darwin theory means.....Only the fittest survive  !!!!  

dicksonon 發表於 13-1-28 20:55
其實唔知佢哋點安排second in時間,係咪first in係早,second in都係早呢?

跟application number 由細至大順序落, number 愈細愈早見, first in 同 second in 都係.  

引用:Quote:原帖由+ivvibb+於+13-01-28+發表當知

原帖由 BearBearMummy 於 13-01-28 發表
What lang was used in the interview? Cantonese or Eng?
中文

回復 girouis 的帖子

唔會有3rd啦, 如果有就真係好折磨姐 !  家長壓力好大 !

回復 eekit888 的帖子

只有平常心去等

回復 mokconnie 的帖子

Right!  我地in 11:30, 11:20到咗, 在室外都企咗起碼45分鐘, 卒之要1:00先走得, 其間無嘢睇無嘢玩, 諗返轉頭其實我覺女女好叻叻, 無扭計.

回覆:KaKamama1113 的帖子

冇錯呀!我都覺得要俾個「讚」俾小朋友!雖然佢地喊個刻,個心真係沈到谷底

KaKamama1113    發表於 13-1-28 23:04

回覆:eekit888 的帖子

我今次in完覺得對德望好失望,安排得實在好差,我in足足有8間學校凈係得佢呢間要等咁耐,其他d都好smooth。1st in要等咁耐以為佢地識吸收經驗,下次會做得好d。點知2nd in仲耐!我in完真係對佢失晒信心!

另外,有朋友in最後果批,話最後號碼係712,即係4選一!

回覆:今曰德望second in

In 得耐除左安排失當的可能性外,還是因為佢較仔細同認真,試想他是要挑選一位有機會一讀讀足十多年的學生,avoid miss match係好重要的 ,跟其他幼稚園一定有不同啦,我只係分享interview 的經驗並不代表佢的教育質素,我自己也曾因為interview 的不快經驗誤會了一間好學校,所以大家加油,德望是一所很好的學校不要因此失去信心!

好明白學校係想精選學生, 但安排實有不妥善.
而面試時間, 比實際上時間, 計算上出現好大偏差.

另外, 學校亦無顧慮小朋友安全, 當日我地早咗幾個字到達, 要係校外排隊, 但行人路非常迫及欠缺欄柵 (只可企3個), 靠近馬路邊, 車輛不斷. 實在好危險.
如果學校有認真及妥善安排, 我估唔會出現此情況.

同我地之前去in 培真, 安排實在差之千里.
本人對gh 真係好失望.  

回復 cyk2009 的帖子

其實就算入到KG,到升小學佢覺得個小朋友未達標(學校要求),佢都唔收番,所以有需要in咁多次嗎?我有朋友個女讀緊K2,佢in左3次......

我小朋友無考GH,但聽完以上家長講, 更加佩服培正只是見幾分鐘既學校,但學生又普遍好喎.

回覆:Agnes'b 的帖子

我都覺當時好危險,校外又大風,都擔心小朋友會凍病。

引用:我小朋友無考GH,但聽完以上家長講,+更加佩

原帖由 Janetlam263 於 13-01-29 發表
我小朋友無考GH,但聽完以上家長講, 更加佩服培正只是見幾分鐘既學校,但學生又普遍好喎. ...

純以面試安排而言,培正的確是做得比較好,等待時間合理,等候時的安排也沒有令小朋友緊張,她真的以為自己只是入課室同老師玩遊戲;最重要是沒有越早in越著數的不完善現象。

回復 eekit888 的帖子

其實GH咁多地方真係可以安排大家入校園等, 大風唔好計,出面又斜路又窄真係有D危險

回覆:KaKamama1113 的帖子

贊成!不明白為何不安排大家入校園等。

‹ 上一主題|下一主題