用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今曰德望second in
樓主: kswcathy
go

今曰德望second in   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+sarubuta+於+13-1-26+22:24+編

原帖由 sarubuta 於 13-01-26 發表

我反而覺得今次2nd IN 係IN 小朋友為主喎!  今次小朋友的gr ...
贊成,我老公喺課室外面等咗個囡成15分鐘,所以觀察小朋友嗰部分係重要過大人,老公仲話老師都無咩點寫低佢講嘅嘢,只係略寫重點,如果真係認真計分,之後點review番八百幾份? 都係聲東擊西技倆分開小朋友啫

回覆:sbux 的帖子

認同呀!in小朋友比重多家長多好多! 我計過小朋友成班入後, 家長3個一gp 入去in, 1gp 8個 , 頭一個家長到最後個家長大約用左大約10min , 但小朋友成班入去到最後那小朋友返出來成25min!

我又唔係0甘睇,我認為點解小朋友要 in 成15分鐘既原因就係因為學校要 in 家長,原因如下:
1. first in 其實已 in 過小朋友一次, second in 同 first in 都係 group in,只係時間長左,如果想睇真小朋友,我認為一對一in 仲 detail,唔需要又玩group in。

2. 如果只睇小朋友表現,其實可以叫家長0係外面等就得,唔需要 in 埋家長,而且 in 家長既方法係單對單,我覺得幾detail。我唔認為因為小朋友要 in 耐0的/想分開小朋友同家長,所以要 in 家長。而且0的老師好得閒咩,如果唔睇家長表現,不如叫多幾個老師幫手 in 小朋友咪仲好。

3. in 我既老師雖然冇寫低我講既野,但 in 完我之後,我見到佢起都成5分鐘先 in 下一位家長,我覺得佢係等我離開後先寫,所以冇即刻見下一位家長。

4. 收左一個怪獸家長比收左一個冇甘叻既小朋友大鑊,收左一個冇0甘叻既小朋友三年後可唔收佢讀小學,況且好多時inreview冇咩表現亦唔代表小朋友唔叻。但收左個怪獸家長,如果佢小朋友OK,你好難有藉口唔收佢讀小學,但怪獸家長往往會搞到學校雞犬不靈,而且要用好多人力資源時間去應付佢,我係學校,我寧願比機會比合作既家長多過怪獸家長。

5.雖則話個個家長都唔會答衰野,不過有時一0的怪獸家長之所以怪獸係因為佢唔會覺得自己既價值觀有問題,所以佢會照講,另外,有時學校都唔係完全淨係考慮怪獸家長既問題,而係從交流,自會知道有0的家長真係未必係認同學校理念既,所以我覺得 in 家長係比學生更重要。

總括而言, 我相信 in 家長係一定計分既,反而小朋友可能係完全唔計分都唔出奇。

jellyfish228  agreed!  發表於 13-1-29 14:29

回覆:v_vcsl 的帖子

作為德幼家長,我好認同你的看法,學校真係好重視家長的態度、理念、是否一個明白事理或要求合理的人,因為佢地注重品德多於一切,品德係家校一同培養的,所以如果你認為面試時老師觀察不到家長的舉止修養和品格,就太睇小老師了!

回覆:v_vcsl 的帖子

認同!我個女見完好開心走出唻,老師問我地見左未,我話未,佢就同我個女講我地返入去玩多陣又同我講話幫我睇住佢!

我女話入面有“畢”魚蛋,老師叫佢畢四粒,然後放低匙羹,手放膝頭哥。
仲有玩卡片,两張雪糕,一張士多啤梨,叫佢揀唔同。
但無唱歌。

老師問左我地三四條問題,我語速好快背答案咁答左,仲緊張到搶晒d題來答,老公一題都搶唔到。

回覆:oooasis 的帖子

你女好叻呀,我個講唔出做咗d乜

回覆:今曰德望second in

Me too

回覆:kswcathy 的帖子

答咀嘅, kinder 要 2nd in 無記錯 GH 是第一間and 第一年. 我第一個感覺係連kinder都要2nd in 真的無話可說, 遊戲越來越難玩. 希望2nd in 只是make sure 家長和學校有相同理念罷了.

小朋友in一次唔哭可能係符碌,in 兩次都唔哭可以算是性格,尤其要等咁耐,學校in 兩次只是能夠減少因符碌收錯學生的機會吧;不過個人覺得兩三歲小朋友哭不哭只是關乎性格,不是能力問題。

第一次in有两三千個小朋友,數目太龐大,只可以匆匆忙忙見2-3分鐘,好難精準地揀到180個適合的小朋友。
第二次in,得700-800人,咁每個小朋友都可以見8-10分鐘,起碼可以傾下,問下,觀察下,減少運氣成份。

等得太耐,有待改善,但老師非常有善和有禮,值得一讚!

jellyfish228  德望的老師真是十分好的, 愛鍚小朋友, 有禮貌又nice!  發表於 13-1-29 14:33

回復 oooasis 的帖子

In完後,我老公笑我使唔使咁hard sell,講到自己同佢哋嘅教學理念完全一樣,我反而驚老師會唔會覺得呢位家長太假!wakaka....重要等成個月先知results呀!><

當知道係要分開小朋友同家長in 時, 我直覺係只in 家長, 我仲以為小朋友係"暫托"喺一間房到玩下添, 唔係呢度家長報料都真係唔知有in埋小朋友, 我接返個囡時淨係問佢好唔好玩.....

in我位老師第一個問題都係"我哋唔係一條龍學校.......", 有問"如果小朋友喺學校表現有問題, 會點處理......" 同埋對學校/小朋友有咩期望"

我覺得係in 家長為主, 雖則去得in 都有準備, 但回答時嘅態度, 談吐, 用詞都大慨反應到家長嘅背景, 其實培育小朋友係要學校, 家長, 同小朋友幾方面配合, 我係學校, 都想收d肯合作, 喺家教肯出力嘅家長, 而唔肯乜嘢都推晒比學校~

今次我會咁睇, sister 講過2012開始, 小學同幼稚園部會更緊密聯繫, 真係想收返晒自己學生, 今年interview 更認真, 係想做好配對, 等3年後嘅落差唔會太大~

luilui007 發表於 13-1-26 22:09
反而In父母仲好,有什麼的父母便有什麼的兒女,見工的人也見到好多野的,質素從何多少相信也可到7成呱!
反 ...

父母語文能力高就不代表品德好,大人懂得掩飾,小朋友直接單純係家中嘅一塊鏡,由小朋友身上就睇到,如你所講無謂1st & 2nd In小朋友,叫父母自己In兼提供學歷及資產証明便可,幼稚園係比小朋友去讀書學習嘅地方,專注力是否應該去返小朋友到呢。

我覺得學校取向係除了小朋友資質外,有得揀都想揀一些態度中庸、不溫不火、要求合理的家長,要不天天在看EK去manage negative comment 都夠煩啦!這些未必呈交學歷資料可看得到。

當日我IN 8:45分, 準時到, 全程唔洗等, 9:30走人
上2樓時老師有講明話小朋友同家長會分開, 而且呢個訊息不斷重複, 仲叫我地要同小朋友講我佢地有心理準備

回復 grassmama 的帖子

請問哭唔肯入要由家長陪係咪巳經一定唔得? 我女就係咁, 但入到去就答得好好.
我都預咗佢fail嫁啦

唔知GH會唔會重有3rd in 呢?

回覆:KaKamama1113 的帖子

我希望不會因小朋友哭就一定肥佬,因越近中午in的小朋友實在要等得太耐,我個人覺得如果小朋友入房後很快回復表現,已經很叻叻,亦代表小朋友自我調節能力很高。不過今次競爭咁大,學校一定會訂出篩選條件,若這是真,就只有無奈

‹ 上一主題|下一主題