用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 循道衛理楊震-密集式課程
go

循道衛理楊震-密集式課程 [複製鏈接]

我從評估中心給我的小冊了內, 得到循道衛理楊震社會服務處 "栽種小樹苗" - 全月課程, 都是俾2-4歲, 發展遲媛/自閉症的小朋友的, 想問大家, 有沒有人讀過, 這間好不好的, 請俾d意見我
   3    0    0    1

你講邊間楊震?我黎緊2月中會上佢密集,但唔知好定唔好,但因天水圍比較近我,所以試返下果間先,但佢呢度得三日的密集課程咋!

另外長沙灣都有楊震,果度啲設施好啲! 都一樣有密集課程架!

在油麻地的, 他們今日通知我位了, 下星期一交費, 所以咨詢一下大家的意見, 另外, 我也排緊協康, Step, 耀能, 但也在等候中

楊震, 我是第一次聽, 在網上也不太多資料, 所以麻煩大家俾一俾意見

我岩岩都排緊天水圍果間~但2月滿左未有位~
佢同我講長沙灣果間應該有位~果邊仲要設備好齊~仲會包埋有感統~
我都想知佢地好唔好

我之前都報埋長沙灣,但佢都話未有位喎...

油麻地個班主任好有心,我親戚個B上緊,現能坐定定,同開始講野,個言語治療師好似按摩個口同提示佢講,就開始講'比我',幾快有進步.  下次再見佢問多D

回復 sunflowers 的帖子

油蔴地果間有無網址架?
我只搵到呢間咋!
http://kingdom-a.yang.org.hk/contact.aspx

lsdc.yang.org.hk
I think it is the website

但我剛剛經朋友問到, 說他們很新並不太專業........所以都心大心細中......

TWGHs Ma Kung Lin Chi Child Development Center now provide a project called "Let's Grow" for autistic children from 0-6. Can call them for more info. 23962050. It's in Mong Kok

回復 TreeTree333 的帖子

天水圍果邊都係二月中先開咋喎! 我又覺得真係要上過先知好定唔好, 因其實好靠個導師的質素! 我所知呢度0既密集係會要我地家長每兩個月SET個TARGET比個小朋友, 等導師知道佢用乜野方向教學小朋友! 而每兩個月都會REVIEW一次, 再SET個TARGET咁! 因佢呢度每個月會提供埋一次單對單言語治療, 所以我覺得OK0既! (因我未上過另外出面的!) 但我覺得D社工同職員都好有HEART,可能佢地未必經驗夠多, 但佢地會用心教小朋友, 呢一點覺自己就覺得好OK囉~ 當然都係要上過先知, 到時開左學, 我再同大家分享下~ ^^  

引用:回復+TreeTree333+的帖子 天水圍果邊都係

原帖由 wilyun 於 13-02-05 發表
回復 TreeTree333 的帖子

天水圍果邊都係二月中先開咋喎! 我又覺得真係要上過先知好定唔好, 因其實好靠個 ...
Hi.你好啊,我都係住呢頭架,我仔仔都係自閉症,想問下你上左覺得ok?我都想報俾阿仔試下,可分享下嗎?謝!

回覆:循道衛理楊震-密集式課程

我仔仔六月二十日係天水圍果間做左評估,同埋報左a組社交班,唔知呢間好唔好

油麻地-楊震太新了最終沒有試, 後來Links-嶺思排到有位, 現在亞仔讀了4個月了, 佢好喜歡返學也進步了很多

唔好意思,咁耐先再update大家~(因我唔記得舊0既login,改左新名...)

我個仔上左楊震有半年了,他的進步是我預期之外的好~
首先講安坐,聽指令,呢d完全無問題,由初初咩都唔做,到現在他的主動性提高了很多,而且比普通的小朋友,他安坐和聽指令的能力還高呢~呢樣可以提升到他自己的學習能力和我在家居訓練的成效. 還有說話,認知,亦係我出乎意料,我真很高興能在這裏上到密集,佢呢度真的幫到我很多,由我於無助黑暗處,遂漸帶返我去光明大道,我真的不知怎樣用詞語能形容我現在的心情,但我想告訴大家,如能選擇一間好的密集,會幫到自己的兒子很多很多的!!!

仲有,我仔由唔會坐定定分豆,到現在分一個鐘都ok,仲有唔會因為puzzle困難而放棄,而會試到砌好為止(佢現在兩歲八個月己能砌到廿多塊puzzle了~!)~ 還有數數, 分顏色, 形狀等, 佢連認字也做得到呢~

希望大家都唔好放棄, 繼續努力, 大家好快見到星星小孩的成長~ ^^

我個仔2歲,好痴身,唔睬人冇眼神交流,坐唔定冇時停,唔識講嘢。返咗天水圍楊震5個月,而家已經唔理我好開心衝入課室,可以坐定定,多望人叫佢有反應,可以講到兩個字,自理好咗: 自己著鞋除鞋,去厠所,洗手抹手,dum垃圾。d姑娘都好好,平時搵佢哋都有問必答!
‹ 上一主題|下一主題