用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat vs 民生 vs 聖羅撒, 邊間好?
go

St Cat vs 民生 vs 聖羅撒, 邊間好? [複製鏈接]

大囡考到 St Cat , 民生 和 聖羅撒K1 , 仲有個細路細佢兩年, 原本諗住讀聖羅撒平平地, 但又驚將來個囡升左去女校, 唔可以幫細佬攞 "兄姊在與該小學同一校址的中學部就讀 果20分" 到時龍B 一定仲難爭, 想大囡入到間男女校, 但如果讀民生,兩個一起讀上去, 筆教育費好金....最理想係去返津貼小學讀,人地話St Cat攞去叩門著數d , 如果想去叩門, 讀St Cat 好過其他兩間, 好煩惱呀, 你地可唔可以比d 意見我
   0    0    0    0

St. Cat !!

其實我會叫你揀民生, 大女細仔唔駛煩, 但係$係問題的話, 我就會揀SRL, 因為如果$既問題, 我更加唔會揀SC, 比一筆錢讀SC 3年, 最終可能都係靠派位, 雖然SC名氣大, 但學術唔係高, 品德SRL會出名D, 如讀英普班就一定係語言好, 但你小學唔係唸住讀直資或私小就唔好浪費金錢, 我會將$額外補給小朋友在外補課及留子彈比佢小學進修, 個人意見!

民生不一定收番弟弟喎

abebilo @ 我都有諗過慳返d 錢比佢地補習或者學嘢好過, 我最終都係依靠大抽獎去津小

大白豬@ 係喎, 好似係我自己一廂情願以為St Cat 同民生會收番細佬, 如果唔收我咪好笨

我個囡相對比細佬醒目, 我希望佢可以幫佢一把, 等佢條路行得容易d

回覆:yungkids 的帖子

SRL kinder升SRL 小學似乎完全無so.
民主直升小學機會大。
St Cat 英文較好,如果考私校,直資,叩門有 d So

姐姐帶弟弟入小學,那入什麼小學? 要搵間男女都派位好的官津其實唔多,even 油天/軒小女生派位都無咩so, 諗掂目標小學再諗kg 方為上策。

回覆:St Cat vs 民生 vs 聖羅撒, 邊間好?

我Target入返津校,津校其實都有50% 自行收生,如果入左SRL ,雖然我唔係舊生又唔係教徒,但扣除呢d學額咁都有35%機會升返聖SRL, 之後都仲有機會去叩門。

如果讀st cat, 結果只有靠抽獎或叩門,機會似乎比SRL仲少,因為直資/私校小學咁讀上去太貴我唔會揀

引用:我Target入返津校,津校其實都有50%+自行收

原帖由 yungkids 於 13-01-27 發表
我Target入返津校,津校其實都有50% 自行收生,如果入左SRL ,雖然我唔係舊生又唔係教徒,但扣除呢d學額咁 ...
我唔係幾明哩35% 點計出黎,可否再解釋下?

在津小制度而言,讀srl kindergarten 和讀st cat ,對入返srl小學的機會率不是應該一樣嗎?

引用:我Target入返津校,津校其實都有50%+自行收

我Target入返津校,津校其實都有50% 自行收生,如果入左SRL ,雖然我唔係舊生又唔係教徒,但扣除呢d學額咁 ...
讀st cat 自行收生階段都可報srl小學,不是嗎?

回覆:St Cat vs 民生 vs 聖羅撒, 邊間好

Sc

回覆:St Cat vs 民生 vs 聖羅撒, 邊間好?

MS

回覆:MissMusic 的帖子

又係喎,你講得啱,不過我估SRL話曬同一辨學團體,除非小朋友表現太差,否則應該會收返自己幼稚園生卦

引用:又係喎,你講得啱,不過我估SRL話曬同一辨

又係喎,你講得啱,不過我估SRL話曬同一辨學團體,除非小朋友表現太差,否則應該會收返自己幼稚園生卦

...
自行收生係計分的,所謂自行,係家長喜歡邊間就報邊間,無任何限制,並非學校自行(自己)揀學生㗎!

引用:Quote:原帖由+yungkids+於+13-01-27+發表又

原帖由 MissMusic 於 13-01-27 發表
自行收生係計分的,所謂自行,係家長喜歡邊間就報邊間,無任何限制,並非學校自行(自己)揀學生㗎!

...
傳說,只係傳說中SRL小學唔太like自已幼稚園D學生,因為佢地教得無九龍塘D幼稚園深

‹ 上一主題|下一主題