用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

....

....

cpcog  I don't think it would be an important factor for the school to consider.  發表於 13-1-25 22:03

住址對考直資、私校、扣門有影響嗎?a few, but not importance

回覆:smallfoothk 的帖子

謝謝你的回覆!請問影響是否在於住得近不近學校?

有些學校真係儘量唔想學生住太遠。

因避免日後無校車又被家長投訴,或學生每日長途車後沒精神學習。

有些學校甚至有學生番左短時間學之後終於醒覺自己係受不住,跟住退學!

所以,如果大家都係同一水準(當然呢個係假設,因為我唔信有把尺係可以度到唔同人既水準),學校有可能先考慮住得近果個。

不過,學校考慮應不是家長要擔心既野,家長要先想清楚,自己同小朋友是否體力及精神上接受到跨區上學?

因為這是一個六年的PROJECT,不是WEEKEND跨一二次區去玩咁簡單。

evasoeeyy  有好多學校不安排第二轉校車, 即時說小朋友住得遠, 好難參加課外活動  發表於 13-3-19 13:48
evasoeeyy  YES  發表於 13-3-19 13:46

有聽聞過, 有九龍區某津校校, 叩門筆試小朋友得分很高, 叫家長去學校2nd in見校長, 校長知道他們是住元朗, 表示擔心返學小朋友太遠, 唔想小朋友用太多時間, 但最後因個位媽媽係FTM, 自己揸車接送, 校長才沒有問題。

其實我自己未去考學校前的幾年都有疑慮, 所以希望以下親身經驗幫到你, 我住新界西, 小朋友大部分投考的學校都係九龍直/私小, 最後都有幾個OFFER, 雖然同樣都有幾間REJECT, 但我自己係覺得小朋友唔夠人叻, 並唔係因為住址。

四隻貓  同意同意  發表於 13-1-25 10:26

CoffeeCake 發表於 13-1-25 09:53
有些學校真係儘量唔想學生住太遠。

因避免日後無校車又被家長投訴,或學生每日長途車後沒精神學習。

同意!! 跨區返學, 真係要考慮有無足夠既人手, 同埋要規劃一下上學路線, 收集下保姆車資料, 免得報考完真係有offer要放棄, 始終這個是6年的project, 要考慮埋6年內的所有情況會不會有大變化等。

rainbowcov  YES.   發表於 13-3-19 13:57

gigayan 發表於 13-1-25 10:07
有聽聞過, 有九龍區某津校校, 叩門筆試小朋友得分很高, 叫家長去學校2nd in見校長, 校長知道他們是住元朗,  ...

又唔好妄自菲薄,今年爭得太激,亦要講彩數!

CoffeeCake 發表於 13-1-25 11:15
又唔好妄自菲薄,今年爭得太激,亦要講彩數!

整個遊戲我們算是較好彩的一群, 可能我們知足常樂吧! 而且reject的學校真係需要非常強英普程度, 自問小朋友這兩方面真係有不足之處, 尚有半年左右升小一, 這段時間加強練習吧!

回覆:請問住址對考直資/私校/扣門有影響嗎?

謝謝大家的回覆!其實我也計劃等囝囝考小一時搬到一些較適合的地區,請問如要趕及報學校時用新地址,我最遲應該什麼時候搬呢?

最近都同d朋友講開呢個問題,首先我要講明我係一個無歧視既人。
我自己覺得報既住所,父母職業及讀既幼稚園多少都有d關係,我唔會去諗學校係咪見高就拜呢個問題。
依家校車供應咁緊張,如果住得遠冇校車點算,果次去優才聽簡介會,佢地都強調呢點。第二方面,如果讀英普幼稚園,照計英普係咪會好d,至少個底好d,我個fd個仔讀名幼稚園,果然同我地屋村呢d好唔同啊!第三方面,學校梗係想d學生家庭係有能力幫到個小朋友,無論係學識或金錢上。。。
假設某學校有二三千人考,第一輪揀左一批學生,第二輪見埋家長,依家d小朋友咁叻,當淨低二三百,如果你係學校,會點篩?
我小朋友都冇以上三點啊,anyway,傾下姐! 間間學校都唔同,何必猜測咁多,做左自己應做的便是了。

住得太遠,日日來回,吾只學校考慮,家長都要想清楚。

之前係EK看過,聖心私小返得早,幾個住TKO的小朋友上吾夠一個學期就退左學。

ha8mo 發表於 13-1-25 15:32
我見到有人從沙田返聖類斯,我覺得佢地好有耐力
太遠系吾太好!如果好鍾意學校,寧願搬屋

回覆:請問住址對考直資/私校/扣門有影響嗎?

如果要趕得及報小一時用新地址,是否在K2三月左右就要搬屋?

我覺得學校對住得遠近考慮不是太大,反而小朋友和家庭影響比較多,我住新界北小朋友由小一開始返九龍塘私小,今年已四年級了,早上6:30上校車7:30到學校,下午4:10返到,,晚上10:00前必須上床睡覺,但小朋友越大越難叫佢早D瞓,當然功課多是一個原因...希望我的例子可以幫到你!!

回覆:cky1111 的帖子

謝謝你的分享!其實我也是住在新界北,但這區的小學好像不太理想,所以一心諗住和囝囝出去考學校。但有點擔心住址會影響入學機會。正硏究有無需要在報學校之前搬出去。請問你考九龍私校的時候是不是都是報新界北的地址呢?

當年我都係用北區的地址,而幼稚園都在屋企附近讀,我覺得如果幼稚園可以考到外面的話其實早一些習慣會更好。

回覆:cky1111 的帖子

I see. 我九月都應該會比囝囝到沙田/九龍塘讀K1。我選下午班,希望他OK啦!

有上屆畢業既學生家長話我知,我呢區某hit津校,叩門位都只收住得好近既學生。

回復 zzmom 的帖子

common sense, 任你填,唔會check你的,報假地址都得=>唔睇,eg, DBS
相反,要提供住址証明,要check => 一定睇,放心,只佔小數,港島,九龍各一間。睇來做乜,不必深究,因為你永遠不會知道。怕住得遠辛苦?那以九龍那間為例,住深水埗遠or港島南區,半山遠?我都想知它們學生住深水埗或南區,半山多?

不用擔心,兩間都係基督教學校,我都信主的。