用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 音樂節 - 網上公佈比賽時間表
樓主: mimame
go

音樂節 - 網上公佈比賽時間表

仔仔也曾經有兩屆是最尾出場,一次是因為撞考試改日期,所以排最尾。第一次曲目好短,人數也只是三十個左右,所以由頭聽到落尾,三甲的確心中有數。第二次曲目長人數也多,雖然想聽其他參賽者點彈,但也主動提出接近輪到佢才入場。

一首樂曲個個吾同演譯方式,有d彈得快有d又彈得慢,水準參差,我有過經歷是聽到嗡嗡聲,有暈暈哋感覺。仔仔同我都覺得是會受一點影響的。
Discuz!

ivantissue 發表於 13-2-19 17:44
仔仔也曾經有兩屆是最尾出場,一次是因為撞考試改日期,所以排最尾。第一次曲目好短,人數也只是三十個左右 ...
今年似乎囝囝的一組人數最少!不過絕不簡單.....加油!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 13-2-19 21:00
今年似乎囝囝的一組人數最少!不過絕不簡單.....加油!

的確是絕不簡單!

抱住盡力而為的心態!

Discuz!

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+ivantissue+於+13-2-19+22:55+

原帖由 ivantissue 於 13-02-19 發表
講吾埋的,始終係細路,就算準備得幾足都有機會臨場撻Q, 盡力吧!吾係講笑真係佢一面彈我一面心跳加速呀

Charlotte_mom 發表於 13-2-20 08:32
講吾埋的,始終係細路,就算準備得幾足都有機會臨場撻Q, 盡力吧!吾係講笑真係佢一面彈我一面心跳加速呀

...

心同感受,真係佢一路彈一路慌,個心要跳出黎..........

因為撞考試改日期,所以排尾二, 我只希望他好好enjoy 上台果一刻. 參加比賽,也希望 他明白要彈 from scratch to a piece, 是要努力反復練習, 才能成功.

Charlotte_mom 發表於 13-2-20 08:32

...
年年佢在台上彈緊,我在台下個心就卜卜跳,好似個心要跳出來咁。也曾試過嚴重失手,都幾狼狽。跌過,痛過,爬起身再努力過。

可以做的,只能在有限的能力及時間盡努力練好,及將有機會影響到的盡量避免,或減至最低。

Discuz!

醒目開學勳章 王國長老

明知佢練左咁耐, 正常都希望有好結果, 所以佢緊張時, 我都緊張, 都試過衰左, 果隻ABA歌, AB都彈到水準, 點知再A時尾3個BAR嚴重甩手, 無辦法啦, 整定既, 下回努力lor

Charlotte_mom 發表於 13-2-20 16:05
明知佢練左咁耐, 正常都希望有好結果, 所以佢緊張時, 我都緊張, 都試過衰左, 果隻ABA歌, AB都彈到水準, 點 ...

想問下比賽中,小朋友可唔可以拎本書睇下? 我小朋友話一來悶,二來睇書可以分散主意力.....

clarawuwu 發表於 13-2-20 21:15
想問下比賽中,小朋友可唔可以拎本書睇下? 我小朋友話一來悶,二來睇書可以分散主意力..... ...

比賽規則無話唔得,不過除非小朋友好細,怕坐唔定,如果唔係,建議唔好睇書,記得有評判賽後說,小朋友參加比賽應是學習與人交流,別人演出時,應專心欣賞才能有所裨益

MC1128 發表於 13-2-20 21:23
比賽規則無話唔得,不過除非小朋友好細,怕坐唔定,如果唔係,建議唔好睇書,記得有評判賽後說,小朋友參加比賽 ...
我仔前兩年去,我都準備如佢不能坐定就帶佢走。結果第一年(k2)時就聽左6-7個之後走,舊年就聽哂。
不過要走都唔好影響人,我同佢講定我會坐在近門口的位,叫佢如果要走就等人地彈/拉完靜靜地行去門口o個邊。
有一年我帶學生去duet,同場有d參賽者o係度溫書(應該是初中生),都比assistance 叫佢地收埋

marcuscyrus 發表於 13-2-20 22:19
我仔前兩年去,我都準備如佢不能坐定就帶佢走。結果第一年(k2)時就聽左6-7個之後走,舊年就聽哂。
不過要走 ...

嘩........要收書呀..........

clarawuwu 發表於 13-2-20 22:59
嘩........要收書呀..........
唔係收左佢本書,叫佢自己收埋je不過比人話都唔係幾好咁囉

marcuscyrus 發表於 13-2-21 20:24
唔係收左佢本書,叫佢自己收埋je不過比人話都唔係幾好咁囉

明白,就係覺得俾人話好樣衰咁............
出去又無地方坐,唔通真係要局聽晒........我小朋友排好後呀.......

clarawuwu 發表於 13-2-21 21:09
明白,就係覺得俾人話好樣衰咁............
出去又無地方坐,唔通真係要局聽晒........我小朋友排 ...
我地今年幾好,分別係8,9,16,32(下半場第2個)加上佢又再大個左D,應該無咩麻煩

回覆:henryho4h 的帖子

Yes, just play play

henryho4h  wow! add oil!  發表於 13-2-22 12:52

回覆:mimame 的帖子

我今年第一年參加,請問喺咪唔一定要著校服呀謝謝

回覆:kiki523 的帖子

Up to u, my son didn't wear school uniform last year.  But will do so this year