用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 音樂節 - 網上公佈比賽時間表
樓主: mimame
go

音樂節 - 網上公佈比賽時間表 [複製鏈接]

從來都是要看場地的那位工作的水準,絕大部份都是義務的吧!
在不影響其工作情況下能釋出多少空間,這麼大型的活動自難十全十美。
參加者的自覺當然亦是影響、人家未完就走出走入,自然令人討厭。
當年許多時是全場爆滿,錄影不影響也沒受阻止,今天當然不可能!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:bebebe12345 的帖子

不,已經不是在演奏中進出,但就是因為要搵返自己個位要啲時間,所以我覺得未必可以遲入

回復 aeiou_drm 的帖子

Thanks eny and joyce919

我都係叫我小朋友坐定定算了,咁嚴,同又唔想打擾到其他參賽者.

今日去了改時間. 不用排隊, 但見不停有家長去改.  原來改了就排在果場最尾果個出場的.  我乘隧道巴, 個會址都幾難找.

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問通利音樂廳的地址是那裡?+

原帖由 dlh525 於 13-01-25 發表
請問通利音樂廳的地址是那裡?
Megabox商場最頂果層

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+clarawuwu+的帖子 聽得其他太多、小

原帖由 bebebe12345 於 13-01-25 發表
回復 clarawuwu 的帖子

聽得其他太多、小孩子容易不知不覺中跟了人家一些、忘了自己一些。反而出賽之後欣 ...
無咁既事,自己果隻練左咁多個月,點會突然改到?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:音樂節 - 網上公佈比賽時間表

今年我成功了:話說上年報市區,之後出地點:通利音樂廳,我已經煩啦,估計坐地鐵加等車轉車要預1.5小時至去到。已經煩!仲要發現原來果日個女畢業營,好,破釜沉舟叫c6一齊請假渣車(真係曾經唸過放棄,又好吾甘心,老師大叫點解呀佢彈得仲好過高級過佢果個學生,又唸計),最後幾日至知原來campsite係禁區,渣車都吾到,簡直係一波三折。o係調查其他場次時間期間,發現新界區比賽人數少一半,心唸早知報新界啦,仲易過去megabox人數又少。於是我今年真係報新界東,成功了,去沙田大會堂,快靚正,仲要得21個人比賽,希望個女生性啦

Charlotte_mom 發表於 13-2-18 21:45
無咁既事,自己果隻練左咁多個月,點會突然改到?
你誤會了......是同一首歌,原是各有各的演繹方式,小孩子很容易大意地跟了人家的而忘記做自己應該要做的。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

要不受別人影响,真的需要對首樂曲很熟悉,同時亦明白自己為何要這樣那樣演繹,而不是死記這裏大聲那兒細聲。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 13-2-19 09:46
要不受別人影响,真的需要對首樂曲很熟悉,同時亦明白自己為何要這樣那樣演繹,而不是死記這裏大聲那兒細聲 ...
真正能夠如此是最理想,但所見不多,孩子始終容易分心,能夠避免始終最好!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

bebebe12345 發表於 13-2-19 10:28
真正能夠如此是最理想,但所見不多,孩子始終容易分心,能夠避免始終最好!
如果被安排最後一個比賽,又必需一早入場。孩子被逼聽別人的演奏十幾廿次,又的確很難不受影响。可以怎樣做呢?帶耳塞?
不知道其它比賽(尤其國際那些)的參賽者出場前是否大多數不聽別人的演奏的呢?
for every one criticism, three positives must be given.

Yes......
後台出場,後台熱身.....各自各一套準備!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

醒目開學勳章 王國長老

bebebe12345 發表於 13-2-19 10:28

我女真係無咁情況, 講真丫(唔怕羞講句), 去左咁多次校際, 事實真係見到我女個老師教得唔錯,  由於我一路都有陪個女去上堂, 都聽到老師一直ee哦哦教我女咁咁彈, 所以亦明顯見到現場好多小朋友做唔到老師要求, (不喜勿插),亦的確無獎(基本上聽完3甲誰屬都心中有數), 所以我女唔會俾人影響到喇, 因為自己已經好多detail野要記(哎, 想個小學生好似演奏家咁有晒感情, 談何容易丫, 明白點解要咁彈已經好好)

我每次都係同呀女講,做好自己就行,攞獎要睇天時地利,上次阿女下年場,攞獎的全部都係上半。今次因為撞考試,改咗變最尾,只要佢唔彈錯,我都收貨lu.

請問改時間有冇deadline?  

請問港青西九龍耀信發展學習中心在那裡?

醒目開學勳章 王國長老

dlh525 發表於 13-2-19 14:44
請問改時間有冇deadline?

應該截左?
http://www.hksmsa.org.hk/download/65MImpDatesC.pdf

Charlotte_mom 發表於 13-2-19 17:00
應該截左?
http://www.hksmsa.org.hk/download/65MImpDatesC.pdf

thank you
‹ 上一主題|下一主題