用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果攪個靜坐或遊行,大家會參加嗎?主題:政府資助津校 ...
樓主: junyi
go

如果攪個靜坐或遊行,大家會參加嗎?主題:政府資助津校應先留給香港兒童!單非或雙非

回覆:junyi 的帖子

junyi:新聞話蝗蟲大軍殺到將軍澳啦!

引用:junyi:新聞話蝗蟲大軍殺到將軍澳啦! +

原帖由 Jen123 於 13-01-24 發表
junyi:新聞話蝗蟲大軍殺到將軍澳啦!
我有朋友住大埔,但係一樣係咁慘!水貨人搶丫搶

回覆:junyi 的帖子

祖國萬歲!

回覆:如果攪個靜坐或遊行,大家會參加嗎?主題:政府資助津校應先留給香港兒童!單非或雙非

今晚睇cctvb"表哥"果陣,已經播緊搵d婆仔幫大陸人買奶粉,去個廣告無線新聞就報導將軍澳d 阿婆為左幾十蚊排隊買奶粉,真係好諷刺,套劇仲快報導過"新"聞!點解只係講將軍澳,又唔講下北區元朗果d嚴重慘況!幾個月黎我係元朗都見唔倒一罐A+ 美素!只見到d無良藥房尼頭 落貨果頭d b6渣架貨van 三五七箱尿片奶粉室到加車滿晒為止,臨近新年佢地更加會大镽入貨!真係好嬲!

回覆:Doudoudou 的帖子

silvia_ng 發表於 13-1-23 23:22
三個候選人,兩個僭建,一個漏報公司董事職位。三害取其輕,冇得選擇之下只可以硬食。
而家再講返之前,唔 ...

同意! d人成日話要推佢落尼, 要佢跪低, 然後呢? 搵長毛做? 搵郁民做? 抑或無人管, 等上面派個人尼管?
既成事實, 大家同心搞好香港, 比D時間好嘛

回覆:evacalbee 的帖子

I dislike the DJ Lee Wai Ling on radio. She's always against CY but without actual contributions. I truly regret that I  had voted for the democrats in the last election!

回覆:如果攪個靜坐或遊行,大家會參加嗎?主題:政府資助津校應先留給香港兒童!單非或雙非

support徵税,收費就話跟星加坡,房屋,公民就唔見佢地話跟! 我們一直願意做香港人的應做公民責任, 但我們卻没有得到做香港人應享有的福利

10000% 支持!

大家到時記得支持呀!

comemon999    發表於 13-1-24 15:58

當年居港權案終院話俾內地人來港所生子女有居留權,尊貴的法官大人說什麼 "相信吾會有好多人來港產子",特區政府吾同意, 但那班 "尊貴" 議員罵政府想輸打贏要,吾尊重法治精神,不能岐視內地人,不能修改法例,不能釋法......, 乜都司法覆核, 係乜嘢人搞住政府吾俾政府做實事......大家問心.

CY未上任一句 "零配額" , 當時長毛 第一個跳出嚟鬧CY未上任就插手, 而家點呢? 今天私院床位已俾返港人 .... 點解冇人話CY 好嘢 ?

某些報章亦曾報導原來很多泛民議員也有潛建問題,部份更加未解決,生果報點解吾追吾報, 你估'黎智英'的豪宅有冇 ?

不如俾長毛,大舊, 粗口民,定係班"尊貴"嘅大狀議員管香港?

吾想义開話題, 但吾想乜嘢都鬧.

我一直都是投票支持泛民的,但今年我沒投票,真的投唔落,就算話CY衰,(但我真係唔覺佢衰)起碼佢都很截雙非,但泛民由始至終,都唔理雙非問題,只會為反而反,反對釋法,反對截雙非,難得有解決辦法,D泛民又反對,真係唔知會拖到何年何月!

回復 JP 的帖子

落得香港生BB的人,經濟實力唔差,大多數已長遠打算在香港置業,做地產的朋友話,好多人落來香港買到樓,都係為了囝囡返學,媽媽陪讀一至五住港,六日回深圳,經濟好點買九龍,經濟差點買北區,這幾年不如擔心樓價仲好啦!我上水有層樓租好好租。

回覆:Miulo 的帖子

完全同意,CY點都叫做到截雙非,好過某些議員淨係識反對,拋蕉,橫行阻街,又唔見佢吔諗到啲乜野好意見幫到香港!

聽新聞話雙非不用住址証明, 只要係雙非, 就有8個區比佢任抽!!

回復 evacalbee 的帖子

A person with no integrity, how could anyone trust him?  Don't be naive.

bebelee 發表於 13-1-24 10:51
完全同意,CY點都叫做到截雙非,好過某些議員淨係識反對,拋蕉,橫行阻街,又唔見佢吔諗到啲乜野好意見幫到 ...

Don't you know lots of current issues are actually created by the govt and supported by those pro-govt politicians?  If there is no opposite groups, situation could be even worse.

bebelee  Its good to have different voices - however we need constructive debate/advice from the oppo politicans, but not because they 'need' / 'want' to take actions against the goven't  發表於 13-1-24 14:37
MrBeast  I am all for contrucive debate but do u think the current oppo parties actually help or make things worse for hk?  發表於 13-1-24 12:15

YOYO-WANG 發表於 13-1-24 10:09
回復 JP 的帖子

落得香港生BB的人,經濟實力唔差,大多數已長遠打算在香港置業,做地產的朋友話,好多人落 ...
但亦有報導有雙非掉抵個仔攞綜援,點睇雙非問題帶出很大的chain reaction, 政府一定要take action.

回復 avaya 的帖子

I also support constructive debate.  However you could look at current situation where the govt refuse to take any opposite criticism and only cling to listen to those they like to hear.   Non-sense debates also come from some of the legco members from those pro-govt groups.  People really want to have constructive debate but since the govt never listen, people started to use a more radical way.  Sorry I know this is the wrong place to discuss about this but just want to express my thoughts.

我又唔覺得政府唔肯聽既, 只係我地夠唔夠大聲je (唔係某議員果d大聲)。好似國教科, 佢都收回, 23條到而家都未敢提立法, 所以我地呢次都要齊心, 大聲d!