用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果攪個靜坐或遊行,大家會參加嗎?主題:政府資助津校 ...
go

如果攪個靜坐或遊行,大家會參加嗎?主題:政府資助津校應先留給香港兒童!單非或雙非

由大肚到現在,我都覺得我生長係一個可悲的城市!土生土長都話冇位生仔!唉......比人炒貴哂D床位,奶粉,尿片......所有嬰兒用品都算啦。而家揾小學重要咁!眼見北區家長嚴重情況,新聞訪問那位大6人有唔覺有問題,真係有D谷鬼氣!其實除了北區,好多地方都有被國內人入侵,如果冇咗佢哋,有好多家長都應該入到首三志願,不用個個去考直資,不用顧慮入到津校與大6人同坐(以免學到一些我們不想學的文化),不用太擔心家長質數及文化偏差得太遠!回想我們香港的媽媽,有幾多當年因為唔想同大多國內人同房生仔而選擇了私家e院呢?無端端我們要浪費幾萬蚊去私家。雖然有很多人本身都願意及捨得洗這些錢,但奈何都係因為考慮到政府e院人手短缺,又做到服務質數下降.......重重原因都始終一個源頭!play group ,幼稚園,到今日.....我們重覆又重覆發生緊呢D事,免費教育-有幾多香港人享用到,又有幾多大6人/新移民享用到呢?什麼跨區,借校,直資/私校搶位......我們點解攪成咁慘?莫非我們全個香港政府架構上,就沒有一個人,或有親人受影響了嗎?免費教育很多人都冇福享用!其實我在想,係咪我們香港人唔夠團結呢?如果大家攪個靜坐或遊行,有幾多人願意企出嚟與我們的政府對著龫呢?主題不應只係小學抽獎!,而應該係所有香港原有之福利應優先給港人優先選擇享用! p.s 其實我已經有offer ,但我都一定會支持!為港人謀福利,踢走

Miulo  唔會啦!冇著數D政黨睬你都儍  發表於 13-1-23 12:21
Stillgood2  實有政黨攪! post this topic. 又係政治討論.  發表於 13-1-23 11:36

I supportu , but cy 政府費的。

junyi 發表於 13-1-23 02:42
由大肚到現在,我都覺得我生長係一個可悲的城市!土生土長都話冇位生仔!唉......比人炒貴哂D床位,奶粉, ...

我覺得政府其實都有做緊野, 自CY上場, 生仔床位已經好好多了.
如果你近日有朋友生BB問下就會知.
至於小學問題, 我見近日都有討論.
講真, 上任留下太多問題, 唔好淨係推比CY啦, 我覺得佢好努力做緊D野.
比D時間政府做野, 體諒下.. 呢個位唔易做, 旁人(e.g生果日報)講風涼話梗係易..
同埋唔好睇咁多生果日報, 好偏激..
(不喜勿插....)

maymay1024  同意  發表於 13-1-24 18:53
muichujamie  agree!!!  發表於 13-1-24 15:42
盛盛媽咪  生果日報專係分化中港, 洗香港人腦...  發表於 13-1-24 13:35
yee8001  agree!  發表於 13-1-23 13:58
LOVELY-BABE  同意  發表於 13-1-23 12:27

回覆:如果攪個靜坐或遊行,大家會參加嗎?主題:政府資助津校應先留給香港兒童!單非或雙非

支持到底!

引用:由大肚到現在,我都覺得我生長係一個可悲的

原帖由 junyi 於 13-01-23 發表
由大肚到現在,我都覺得我生長係一個可悲的城市!土生土長都話冇位生仔!唉......比人炒貴哂D床位,奶粉, ...
D雙非在搶奪我們的應有福利!之前有BK家長在討論區話,小一自行分配學位,並加埋父,母係港人應有分加,本人非常同意,我也覚得統一學額分配亦應港人子女優先處理!唔知中學派位時可以實行嗎???

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:junyi+發表於+13-1-23+02:42+由大肚

原帖由 evacalbee 於 13-01-23 發表
我覺得政府其實都有做緊野, 自CY上場, 生仔床位已經好好多了.
至於小學 ...
同意,每朝聽新聞聽到d社論我就火滾

muichujamie  Me too!!!  發表於 13-1-24 15:43

引用:支持到底! +

原帖由 Bert 於 13-01-23 發表
支持到底!
我係講支持抗議政府無能!
做唔到野就全部赖上屆政府留下的問題!
我未見過有一個領導人係o甘瀉膊!

Miulo  事實又真係上屆政府留下的爛攤子, 唔係CY cut 床位, 你估會點, 假如唐唐做, 佢只會依照上屆政府做事, 到時仲慘!  發表於 13-1-23 11:58

引用:Quote:junyi+發表於+13-1-23+02:42+由大肚

至於小學 ...
同意罷睇生果報,睇得多會比人洗腦

回覆:如果攪個靜坐或遊行,大家會參加嗎?主題:政府資助津校應先留給香港兒童!單非或雙非

其實我係非常擔心我地呢班仲細既小朋友將來長大後,社會環境唔知已經變成點

Miulo  看看個班示威瞓馬路的都是年青人,難道真的要這麼激進嗎?我們的下一代在耳濡目染下變得好極端!  發表於 13-1-23 12:13

冇架喇, 香港玩完架喇. 土共根本將一大批大一大批xzy的人放落黎香港攪分化, 溝淡我地地香港人.....係街見到呢班xzy人, 真係好討厭!!

我都覺得好無奈, BB出生由床位、奶粉,以至現在的學位,家長樣樣都要擔心,唔該政府做D嘢啦!

至於小學 ...
Agreed! 雙非問題不是現在才發生,現在的情況是後遺症!香港正苦官員無能係事實,但一班勁廢議員,支取高薪,開會掟蕉,冇家教咁潑婦大駡完就拍下pat  pat走人,香港係比呢班廢柴禍害

muichujamie  agree!!!  發表於 13-1-24 15:44
bbb330    發表於 13-1-23 14:21

回復 evacalbee 的帖子

我已經冇睇生果報好耐了,

但很多人已被生果報及其他偏頗的傳媒洗腦,所有嘢都係CY嘅錯,真可憐.

cctung  Agreed!  發表於 13-1-23 23:12
bbb330    發表於 13-1-23 14:21
Miulo  好認同, 我都同你一樣!  發表於 13-1-23 10:07

不如攪個靜坐或遊行,叫班整係識鬧人,支取高薪,開會掟蕉,冇家教,潑婦大駡,乜都反對嘅議員落台,等政府可以做嘢好過啦!

Miulo  班議員唔咁做, 又點hea足全個立法會期呀!  發表於 13-1-23 10:13

好奇想知道美國英國澳洲等國對待中國人去讀書生子點樣反應又系點去抗爭?

其實我想問好耐。點解日日睇生果報都寫cy??寫到真係乜都入佢數咁??老黎同cy好大仇口架??

引用:不如攪個靜坐或遊行,叫班整係識鬧人,支取

原帖由 runme 於 13-01-23 發表
不如攪個靜坐或遊行,叫班整係識鬧人,支取高薪,開會掟蕉,冇家教,潑婦大駡,乜都反對嘅議員落台,等政 ...
贊成!
嗰班只會掟蕉齋閙冇貢獻班廢柴議員,超垃圾!

點解會有雙非爭床位, 學位, 奶粉既出現? 通通都係上屆貪曾一手造成
樓主想攪遊行反雙非, 你估邊個議員會出手幫你
如果攪得成, 我支持你!

Bert 發表於 13-1-23 08:45
我係講支持抗議政府無能!
做唔到野就全部赖上屆政府留下的問題!
我未見過有一個領導人係o甘瀉膊!
cy 只係cy, 佢唔係harry porter, 一變就有, 一變就得。而家佢上任只有半年左右, 咁多年既問題點會一朝了呢?
唔比時間人仲野, 齋插, 我覺得唔公道囉。

https://www.facebook.com/itstimetosayno

這個群組沒有任何政黨背景, 純網民自發。之前爭取反對內地孕婦來港產子, 呢排較多講小一學位, 有興趣大家可入去睇下。