用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你有無為小朋友面試作準備?或只靠臨場發揮? ...
go

你有無為小朋友面試作準備?或只靠臨場發揮?

回覆:AnnieSammy 的帖子

自然發展

其實是否為面試作準備, 我覺得一定要教:

1. 對人有禮貌
2. 不怕陌生人
3. eye contact
4. 有手尾
5. 有自信, 講嘢唔可以太細聲
6. 自理
7. 合羣

Jane1983  同意,呢d面吾面試都要教!  發表於 13-1-22 20:39

怎麼可能不做準備呢?除了樓上所說的無論面試與否都需要教小朋友的基本教養之外,作為家長,難道不需要先多點了解學校,看看學校的資料,比較一下自己孩子適合與否等等?

Jane1983  agree!  發表於 13-1-22 20:38

回覆:你有無為小朋友面試作準備?或只靠臨場發揮?

我有準備架, 事實上而家考幼稚園係考“基本的自己名字,年歲,認顏色,形狀,生果等..”呢D唔教唔通佢天生識咩。。。。

再講, 如果小朋友吸收到, 點解唔教佢多D? 反之小朋友係未到能力去識的話, 你點教點迫都唔會識。

setosonia  Agreeee!  發表於 13-1-25 01:44

回覆:阿早! 的帖子

我相信上得來呢度睇Post, 都應該對自己小朋友有一定要求嘅! 有要求就一定有準備, 只係做多定小分別。同時平時教養好緊要!

我覺兩樣都好重要, 我地兩樣都有預備。名字, 禮貌, 簡單對答平時都有從遊戲中學習。臨場, 我會盡量調教小朋友午睡時間, 面試日盡量保持小朋友心情愉快, 帶D佢喜歡的小食或者玩具去試場, 同埋不斷的鼓勵, 讚佢多D。

本人無幫BB做準備,入場前鼓勵佢,完全臨場自由發揮,一共in左6間,5間accept,1間waiting,目前最終決定係學之園英普班。

我從來都沒有為interview 而訓練小朋友。Interview 前亦都沒有給他說我們去考學校。我平常會花時間去跟他玩,跟他讀書。大部分都是從遊戲及生活中學習。鼓勵他多跟陌生人說話。Interview前只叫他玩得開心點。他自然會發揮。我報的學校間數不用一隻手都可數唒。但我全bingo。其實可以話我由出生已開始準備。不是刻意為interview而是為個人發展而做。

Jane1983  咁樣係最好的,專為interview去train小朋友未必有效  發表於 13-1-23 23:37

無特別準備, 亦無得準備, 細仔, in 左 7間, 有2間offer (唔係名校), 2間 waiting.

不要只著眼對話面試,即問咩名、物件名稱等,大小肌發展亦十分重要,大小肌控制得好的小朋友心思較細密,亦較有自信心 (情況猶如語言技巧好一樣),面試會較得心應手。呢D嘢全部唔係一朝一夕可以訓練到,可以話自六個月始父母嘅準備。亦因為咁重要,本人亦會特別欣賞幼校會於PN 考小肌的學校,因為証明佢哋了解幼兒每個成長階段的發展和需要。

同意chanisub

我都係為佢既發展而做,並非為interview。
佢六個月大開始已俾書佢睇,對佢黎講書已經係玩具既一種。宜家佢好鍾意睇書。我又會同佢從遊戲中學習,當然要有工具輔助。俾佢上英文班,從小吸收學習語言,學習合羣,與其他小朋友相處,幫助佢適應上學。自創在家學校教學,模擬幼稚園,同佢一齊睇大大本既圖書、唱遊、做圖工勞作、玩泥膠等等

平時教品行,良好習慣...甚至乎教點樣禮貌地拒絕別人,好多好多

同埋經常同佢去公園玩,訓練手腳協調,挑戦難度,培養自信心,跌到一仆一碌都勇敢地自己爬起身...

所以我成日覺得考幼稚園唔係真係考小朋友識,而係睇小朋友既潛質和氣質

醒目開學勳章

乜都無準備架~~我唔想比咁大壓力小朋友,想佢面試時好似去玩咁,大家都會舒服d~~~~

我有嘗試預備,但我囝教極都唔識(12月細B),所以冇再去迫佢,等佢慢慢學,相信返左半年N班下年以大B身分再考過會好D。

Jane1983  好多野到年紀就自然識,逼黎無謂呀!  發表於 13-1-23 23:39