用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 世界數學測試
go

世界數學測試

有冇人參加過?

醒目開學勳章

我只聽過世界數學測試。

回覆:世界數學比賽

Sorry, 手民之誤,係「世界數學測試」先正確

醒目開學勳章

我參加咗之前個秋季測試。

好吾好玩?幾多歲可以參加?

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 13-1-22 22:40
好吾好玩?幾多歲可以參加?
幾多歲都可以參加,冇最低年齡限制,亞仔話好玩!!

kittylam, 想問你仔how old玩呀, 如果8years old, 係咪多數題目會唔識呢?

kittylam 發表於 13-1-22 23:56
幾多歲都可以參加,冇最低年齡限制,亞仔話好玩!!

唔係八歲起咩?
一般對數學有興趣的學生都可取良好 (Merit)、優異 (Distinction) ,係對小朋友能力的認同,獎狀以外還有報告,
報告會列出小朋友各題的對錯。由於不是比賽,別期望學校會記優點,但值得參加。

Yannass 發表於 13-1-23 10:21
kittylam, 想問你仔how old玩呀, 如果8years old, 係咪多數題目會唔識呢?

插咀回答一下,應該不像奧數般深一、二年,小朋友應付到的。

claudiaho 發表於 13-1-22 18:44
Sorry, 手民之誤,係「世界數學測試」先正確

「世界數學測試」由英國政府教育及技能部轄下的英國資歷及課程發展局於2001年創辦,是一項國際評級標準的資優學生測試,測試的主要對象為 8-11 及12-14 歲 兩大組別的學生,測試內容主要分為數學及解難能力兩個科目。

世界數學測試」的題目內容由英國著名大學教授設計,強調挑戰性及趣味性,著重解決問題的技巧多於數學科的知識,讓學生在解決問題的過程中,培養及訓練個人的邏輯思維,提昇高層次的思維能力。

由於測試並不按照校內課程內容設計,與學科成績無關。學生無須預先溫習特定的範圍,因此同學們可輕鬆地進行測試。

http://www.worldclassarena.hk/tc/about/aboutWCT.htm

Thanks minamina,

咁想問因為見D內容好似比較深, 好似三年級仲未教, 咁咪多數唔識囉, 同埋讀佢地既課程先係咪會對考出黎既成績好D? 咁讀完對校內既成績會唔會好D?

醒目開學勳章

Yannass 發表於 13-1-23 10:21

識唔識好睇小朋友,2012年有小一生獲得雙優。
你可以買本試題給小朋友做下,同參加每日一數,小朋友可以自行做對90%以上的話,應該可以攞到Distinction。

我大仔9歲,有BK媽咪個囝囝8歲攞雙優!

醒目開學勳章

minamina 發表於 13-1-23 10:33
插咀回答一下,應該不像奧數般深一、二年,小朋友應付到的。
有一、二年級可以雙優,不過比例好小,上年有個小一攞雙優,喺歷年年級最細的!

醒目開學勳章

Yannass 發表於 13-1-23 11:42
Thanks minamina,

咁想問因為見D內容好似比較深, 好似三年級仲未教, 咁咪多數唔識囉, 同埋讀佢地既課程先 ...
佢考嗰D題目,唔喺學校教嗰D,識唔識要睇小朋友本身對數學敏感度同邏輯性強唔強,我覺得冇得操。

醒目開學勳章

minamina 發表於 13-1-23 10:30
唔係八歲起咩?
一般對數學有興趣的學生都可取良好 (Merit)、優異 (Distinction) ,係對小朋友能力的認同,獎 ...
佢分兩個部份,數學部份取得distinction唔難,解難部份都幾難咖!

回復 kittylam 的帖子

請問測試有無得揀中文或英文題目?

kittylam  有得選擇!  發表於 13-1-23 17:01

回覆:Pessuma 的帖子

可以選中文或英文卷的,

引用:Quote:minamina+發表於+13-1-23+10:33+插咀

原帖由 kittylam 於 13-01-23 發表
有一、二年級可以雙優,不過比例好小,上年有個小一攞雙優,喺歷年年級最細的! ...
你意思小一六歲做三年級卷?

回復 minamina 的帖子

I think it can be. My son's school asked me whether I am interested to let my son to participate the test this April. My son is P1.

醒目開學勳章

minamina 發表於 13-1-24 14:54
你意思小一六歲做三年級卷?
正確D講,小一至小六喺做同一份卷,冇分年級,佢哋歡迎越級挑戰,上年小一生取得雙優真喺好勁!!