用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 朋友一個疑問,如想去英國,英磅什麽價要入 ...
go

朋友一個疑問,如想去英國,英磅什麽價要入 [複製鏈接]

一身兒女債,幫朋友一問如想去英國,英磅什麽價要入?減輕負擔thx
   0    0    0    1

回覆:朋友一個疑問,如想去英國,英磅什麽價要入

12.1我呢一年試過最好的rate,平時12.9-13.5

smallfoothk  如英磅買了,咁點做?新手  發表於 13-1-22 13:47
smallfoothk  thx,12.1一定入‧  發表於 13-1-22 08:07

而家都好平,買得過喎~

smallfoothk  如英磅買了,咁點做?新手  發表於 13-1-22 13:47
smallfoothk  之前見過11.xx港對英磅  發表於 13-1-22 08:06

係呀, 呢個問題, 我都想知, 多謝大家意見。
梁媽媽

回覆:梁媽媽 的帖子

再睇定DD,請注電匯及現鈔價有分別架。

smallfoothk  如英磅買了,咁點做?新手...電匯定開外幣户口定現鈔放保險箱嗎?  發表於 13-1-22 13:49

引用:一身兒女債,幫朋友一問如想去英國,英磅什麽

原帖由 smallfoothk 於 13-01-21 發表
一身兒女債,幫朋友一問如想去英國,英磅什麽價要入?減輕負擔thx
如果已打算送子女到英國升學, 我想現在的價位(約12.3至12.4)已可入些少.

回覆:朋友一個疑問,如想去英國,英磅什麽價要入

呢兩年英鎊約徘徊在11.5至13, 現價12.3至12.4也算可以。

剛剛換了少少英磅,果然係返期的低位。

我覺得讀書交學費始終唔同投資,唔可以博最低位入貨。最好set 定個價,分段買入,每隔幾個仙又買少少,再跌多啲又買多啲。

回覆:Tommy 的帖子

Tommy 上個星期仲係12.5,近日跌返12.3我都入左少少,上個月我俾留位費時都要12.34

Ding

朋友講細間買英磅好過大銀行

Tommy  同意,我幫襯獅子銀行,個價差到無淪,直情當我老襯。  發表於 13-1-23 20:50

引用:朋友講細間買英磅好過大銀行

原帖由 smallfoothk 於 13-01-23 發表
朋友講細間買英磅好過大銀行
渣打個rate 好過HSBC

Tommy  不過用左幾十年,全家都用佢,好難話轉就轉。  發表於 13-1-23 20:55
smallfoothk    發表於 13-1-23 20:18

smallfoothk,
如果你係投資外幣就要留意最緊英國新聞喇~
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-21170265

如果只係買黎比細路讀書用, 12蚊咁上下已經好抵買,好似Tommy咁set定個價,一到就買係最好。

比錯link tim...
http://www.bbc.co.uk/ukchina/sim ... 23_life_uk_eu.shtml

回復 Honey917 的帖子

我都想知應開什麼類型的戶口?本來都想幫襯獅子銀行,但如果rate很差,請問知不知如富x,交x這些銀行的rate會好些嗎?

大銀行收手續費貴過細間銀行

回覆:smallfoothk 的帖子

下!收咩手續費呀?入錢都要收手續費?

smallfoothk  開票/會款要收手續費,但知vip客可免收手續費  發表於 13-1-24 21:16
Ding

http://www.barchart.com/chart.ph ... fpage=&txtDate=
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

http://finance.yahoo.com/echarts?s=GBPUSD%3DX+Interactive#symbol=;range=5d;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;

http://hk.finance.yahoo.com/echarts?s=GBPHKD%3DX#symbol=;range=5d;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;

Yanamami   Thx. Ben gor~~  發表於 13-1-26 08:41
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

Ben2003 發表於 13-1-26 01:23
http://finance.yahoo.com/echarts?s=GBPUSD%3DX+Interactive#symbol=;range=5d;compare=;indicator=volume ...
三頂 triple top,並急速跌破十一月中的低位,似乎要測試去年六月初的低位。
不過我始終會沿途分段少量買入,到了重要低位才加大吸納量。

引用:Quote:Ben2003+發表於+13-1-26+01:23+http:

原帖由 Tommy 於 13-01-26 發表
三頂 triple top,並急速跌破十一月中的低位,似乎要測試去年六月初的低位。
不過我始終會沿途分段少量 ...
Tommy好有經驗,有好ga價位通知下,等我地減輕下負擔。

Tommy  哈哈!變了財經討論。:不過我只會分享,絕對唔會建議買賣。  發表於 13-1-26 13:12
‹ 上一主題|下一主題