用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 北區小學派位 教局允本地生優先
go

北區小學派位 教局允本地生優先

北區小學派位 教局允本地生優先
小學統一派位程序結束,受雙非生湧港升學影響,今年上水80校網1700名學生需爭奪622個學額,大批本地家長擔心被迫跨區上學,有北區小學校長引述教育局,今年北區本地生將獲優先派位。另外,教育局長吳克儉昨出席公開活動時表示,將推5招紓緩問題,包括要求北區學校擴班、增加每班人數等,有信心今年能解決問題。

今年北區學額嚴重不足,本地家長均擔心子女要從上水跨區上學。上水80校網統一派位中心主任、香海正覺蓮社佛教陳式宏學校校長呂愛玲昨透露,教育局已承諾北區本地學童可優先獲派學額,相信跨境學童有可能要前往其他地區上學。

吳克儉回應北區小一學額不足問題時承認,北區學額嚴重短缺,派位前會先計算學額供應,呼籲本地和跨境學童的家長考慮選報其他地區學校,強調「跨區並不是一個特別現象」,其他區也有類似情。

至於5招,除將跨境學童分流到其他地區,吳克儉稱教育局研究於區內4間小學商討擴班,研究將區內空置課室改作收生,並於數間村校展開擴建,以及酌情考慮增加每班人數,希望增加學額供應。他形容目前進度理想,已有數間小學正就擴建工程招標,希望能於9月前與學校落實安排,但現時未有落實上述措施可增加的學額數目。
『人皆養子望聰明,我被聰明誤一生;唯願孩兒愚且魯,無災無難到公卿。』--北宋.蘇東坡《洗兒詩》

回覆:北區小學派位 教局允本地生優先

根本要全港各區都實施本地生優先啦,呢個係影響全港嘅問題,6年後升中咪又癲過?!

希望真係會比本地生優先啦 !!!!  

教育局承諾本地北區學童可優先派到本區??乜唔係電腦派位咩,大家都係入同一張表格點分辨本地定係跨區(而家D單雙非好多係香港都有物業可報本區地址),所以對佢話既承諾真係有保留。反而會覺得叩門位好大機會比返已派左去跨區既本地學童。

ms.chan618 發表於 13-1-21 09:42
教育局承諾本地北區學童可優先派到本區??乜唔係電腦派位咩,大家都係入同一張表格點分辨本地定係跨區(而 ...
不肯定申請表上只有父或母的資料或有兩者的資料, 但技術上,利用申請表上的父母有沒有香港身份證號碼來分辨可行嗎?

引用:根本要全港各區都實施本地生優先啦,呢個係

原帖由 ac917 於 13-01-21 發表
根本要全港各區都實施本地生優先啦,呢個係影響全港嘅問題,6年後升中咪又癲過?!

...
Agreed! 應全港本地生也優先派位,剩餘學額才派給雙非!

北區優先,咪走去其他區?

太好了!

技術上應該做唔到吧?

醒目開學勳章

坦白講,我唔信教署會優先派位比香港人!:;pppp:

julinata  我覺得吳X儉講野好不負責任。  發表於 13-1-21 18:04

有點懷疑

我都吾信吳克儉d承諾!
佢會花咁多時間將d跨境生抽出來?
有跨境生求其搵個有上水地址的做監護人又話係本地生。
我昨天sense到坐我後面果個係幫人填的。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我覺得要全港本地生優先,有好多地區都受雙非學童影響而借其他區學額,政府真係好無能。

virgokaren 發表於 13-1-21 11:45
我都吾信吳克儉d承諾!
佢會花咁多時間將d跨境生抽出來?
有跨境生求其搵個有上水地址的做監護人又話係本地 ...
我都唔信

好似只係呂校長話北區優先,吳只是話跨區冇乜大不了

點區分"本地生"?

引用:點區分"本地生"?+

原帖由 loveDD 於 13-01-21 發表
點區分"本地生"?
我估係靠個地址。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:好似只係呂校長話北區優先,吳只是話跨區冇

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-01-21 發表
好似只係呂校長話北區優先,吳只是話跨區冇乜大不了
又好似係喎!

呂校長所講既係真定假, 佢並唔代表教育局或任何官員, 可能佢都係"聽聞", 真係有d保留!

反之, 琴日吳局長走出黎叫d家長接受跨區, 就真係火都黎!! 個個月出糧俾佢, 就係咁樣幫市民解決問題??  佢有無諗過, 好多家庭未必可以抽到咁多人力、物力和資源接送小朋友返學?? 琴日睇tvb新聞時, 聽到佢咁講, 真係大有“何不食肉糜?”的意境!!

julinata  同意, 吳X儉講野好不負責任。  發表於 13-1-21 18:06