用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 揀遠定近屋企的學校?
go

揀遠定近屋企的學校? [複製鏈接]

點解唔揀近屋企?而要搭長途車一早起身返學?如果屋企附近都有地區名校,你哋揀唔揀?

e12340  如果小朋友喜歡,又追得上程度,搭遠少少都冇所為,我就放手自行俾佢揀!  發表於 13-1-20 21:25
   1    0    0    0

其實睇好多唔同嘅因素!以我為例,我都有諗最近自己嘅地區名校,但當我細心閱讀佢嘅遴選和計分方法,再看看亞女的成績!我唯有捨近圖遠!另外,我都同意小朋友的意願都重要的!

學校地點只是其中一個選校時要考慮的因素, 還有其他好多因素會影響你的選擇.
當然如果有一間合符晒我的要求的心儀中學在家附近, 我梗係會擇佢啦.

回覆:揀遠定近屋企的學校?

請問你哋係咪無論幾遠都去?

引用:請問你哋係咪無論幾遠都去? +

原帖由 ^曾小姐^ 於 13-01-21 發表
請問你哋係咪無論幾遠都去?
我唔會幾遠都去,香港好學校多得很,我根本找不到一間有完全壓倒性優勢的學校,值得用小朋友很長的交通時間和健康來交換。

如果你有如此心儀的學校,在家庭經濟能力範圍內,搬近一點可以了吧?

我接受到45分鐘的路程!可能因為我以前要花一個鐘返學吧!

我認為60分鐘倒係可接受,比如英華女校重建,要搬到SSPO,咁D舊生都要接受遠車程,但新入學的又要為四年後返中西區上學,魚與熊掌又点計得咁多!只要小朋友開心,又有乜所謂,家陣交通鉄路遲D都去到南區、中西區,非常方便!

一句溝哂,能力可以就學孟母三遷.不能的話便要權衡利害.

好學校肯收幾遠都去,香港有幾大,不論中學大學,朋友住新界,約定同學在香港站乘taxis去傳统名校,每日如事,另一朋友自己知自己成績,讀一次都滿足,就算留班/叫走都好,點解一次機會都冇,連waiting list都冇,題外話如U,耶老,哈畢收,搭乘飛機都去讀.
‹ 上一主題|下一主題